Naleśniki z serem i jagodami
U mnie w domu naleśniki można by jeść codziennie. Lato jest czasem, kiedy można wymyślać różne owocowe nadzienia. Tak też u nas się dzieje. A że dzieci uwielbiają z serem, to też właśnie je zrobiłam urozmaicając je jeszcze dodatkiem jagód. Kupiłam duże, słodziutkie borówki amerykańskie. Do każdego naleśnika do środka dorzuciłam kilka borówek na ser, a resztę użyłam do posypania gotowych naleśników. Dodatkowo polałam je sosem śmietanowo- budyniowym. Palce lizać. Same placki naleśnikowe upiekłam z dużym dodatkiem mąki kukurydzianej. Bardzo smaczne.
Składniki: ( na ok 9-10 naleśników )
Na ciasto:
- 380 ml mleka
- 1 jajko M
- 100 g mąki kukurydzianej
- 70 g mąki pszennej typ 450
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Na nadzienie:
- 600 g twarogu
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1,5 szklanki borówek amerykańskich
Na sos:
- 2 płaskie łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
- 200 g śmietany 12 %
- szklanka mleka
- ok 1,5 łyżki cukru
Dodatkowo:
- masło do podsmażenia naleśników ( ja użyłam masła klarowanego ) ok 2 łyżki
Sposób przygotowania:
- Naleśniki robimy wg przepisu TUTAJ
- Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtka i cukier i dokładnie mieszamy i nieco ucieramy łyżką, aby masa była w miarę jednolita
- Jagody myjemy, odsączamy z wody
- Na patelni, na małym ogniu rozgrzewamy masło
- Na każdy placek naleśnikowy nakładamy masę serową, rozprowadzamy za pomocą łyżki lub łopatki, tak aby pozostał od brzegu ok 1 cm wolny, posypujemy małą garstką jagód i zwijamy w rulonik lub składamy w trójkąt. Kładziemy na patelni
- Patelnię przykrywamy przykrywką i smażymy na wolnym ogniu ok 15 minut
- W czasie gdy smażą się naleśniki w rondelku na małym ogniu zagotowujemy śmietanę razem z cukrem
- Budyń łączymy z zimnym mlekiem i mieszamy, a następnie dodajemy do śmietany
- Energicznie mieszając ( najlepiej trzepaczką ) zagotowujemy, po czym gotujemy całość ok 30 sekund cały czas mieszając. Jeśli sos zrobi się za gęsty dolewamy jeszcze tyle mleka, aby uzyskać odpowiadającą nam konsystencję sosu. Energicznie mieszany będzie miał gładką i jednolitą konsystencję
- Naleśników smażonych pod przykryciem nie musimy odwracać
- Usmażone naleśniki kładziemy na talerzu, polewamy sosem i posypujemy jagodami
Idealne śniadanie, obiad, podwieczorek... na naleśniki zawsze jest ochota!
OdpowiedzUsuń