Naleśniki z mąki kukurydzianej

 Naleśniki z mąki kukurydzianej


             Podaję dziś przepis na pyszne naleśniki kukurydziane tz z dużą zawartością mąki kukurydzianej. Wychodzą smaczne i żółciutkie. Najlepsze do naleśników owocowych, z serem czy dżemem. Polecam ten przepis.

Składniki: ( na 18 naleśników )

  • 2/3 litra mleka
  • 2 jajka M
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 140 g mąki pszennej typ 450
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju ( u mnie rzepakowy )
Sposób przygotowania:
  • Do pojemnika ( u mnie litrowy dzbanek z miarką i "dzióbkiem") wlewamy mleko. Dodajemy dwa jajka, sól i olej i dokładnie roztrzepujemy za pomocą trzepaczki
  • Następnie dodajemy partiami oba rodzaje mąki cały czas dokładnie mieszając i roztrzepując za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek
  • Ciasto odstawiamy na 15-20 minut
  • Rozgrzewamy patelnię i na środek wylewamy małą porcję ciasta. Energicznie poruszamy patelnią, aby ciasto rozpłynęło się po całej jej powierzchni
  • Ciasto smażymy ok 1 minuty do delikatnego przyrumienienia, a następnie za pomocą łopatki przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok 20-30 sekund
Dodatkowe informacje:
  • Do smażenia naleśników najlepsza jest specjalna patelnia naleśnikowa z niskim rantem o nieprzywierającej powierzchni. Wówczas wystarczy dać kilka łyżek oleju do ciasta i nie trzeba smarować patelni tłuszczem przed smażeniem każdego naleśnika. Moja patelnia jest o średnicy 24 cm. Z podanej ilości ciasta wychodzi ok 18 naleśników
  • Do zrobienia ciasta najlepiej użyć dzbanka z miarką i " dzióbkiem ". Wówczas nie trzeba chochelki, bo odpowiednią porcję ciasta lejemy bezpośrednio z dzbanka na patelnię. Nic nam nie będzie kapać i na pewno będzie mniej bałaganu i sprzątania po upieczeniu naleśników
  • Ciasto należy mieszać co jakiś czas, aby mąka nie osiadała na spodzie. Gdy jednak się tak zdarzy i końcówka ciasta zrobi się za gęsta należy do niej nalać 2-3 łyżki mleka i przemieszać
  • Jeśli mamy sprecyzowany plan co do nadzienia do naleśników i mają to być naleśniki na słodko można do ciasta dodać 2 łyżki cukru. 
  • Placki naleśnikowe można przechować w lodówce i wykorzystać na następny dzień. Talerz z plackami owijam folią spożywczą, aby nie wyschły

Komentarze