Fit ciasteczka owsiane bez cukru

 Fit ciasteczka owsiane bez cukru



    Dziś przepis na pyszne, sycące i zdrowe fit ciasteczka owsiane bez cukru. Robi się je błyskawicznie ze składników, które każdy ma w domu. Można je podać na drugie śniadanie, jako przekąskę do popołudniowej kawy lub też zabrać jako smaczną, zdrową i sycącą przekąskę do pracy lub szkoły. Z podanej ilości wyszło mi 8 ciasteczek. Fit ciasteczka to wspaniała alternatywa dla słodkich i kalorycznych ciast. Tutaj słodycz pochodzi ze słodkiego dojrzałego banana, miodu a także rodzynek, daktyli, suszonych moreli, żurawiny czy fig. Każdy dodaje co ma pod ręką. Z ziaren można użyć siemię lniane, sezam, ziarna słonecznika czy inne ulubione. Płatki owsiane, suszone owoce czy ziarna są skarbnicą wielu cennych dla zdrowia związków, witamin i substancji odżywczych, a gotowe ciasteczka oprócz cennych składników odżywczych dostarczą też sporą dawkę energii. Zachęcam do wypróbowania przepisu na te smaczne fit ciasteczka! 

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 1 jajko
  • 1 szklanka drobnych płatków owsianych
  • 1/3 łyżeczki sosy oczyszczonej
  • 1 łyżka miodu
  • 4 - 5 łyżek bakali, orzechów lub ziaren
Sposób przygotowania:
  • Banana dokładnie rozgniatamy za pomocą widelca. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy
  • Do masy dosypujemy płatki i sodę. Mieszamy
  • Dodajemy miód oraz bakalie/ ziarna / orzechy. Mieszamy dokładnie. Ja dodałam po łyżce: ziaren słonecznika, mielonych migdałów, rodzynek i pokrojonych daktyli
  • Za pomocą łyżki ciasto nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Na jedno ciasteczko ok 2 łyżki  ciasta. Wyrównujemy boki, żeby miały ładny okrągły kształt
  • Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut
  • Po tym czasie blaszkę z ciasteczkami wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy

Komentarze