Kompot z winogron w słoikach

 Kompot z winogron w słoikach

Kompot z winogron w słoikach

Kompot z winogron na zimę

        Kompot z ogrodowych winogron to pyszne wspomnienie lata i jesieni w zimowe dni. Kompot z winogron jest pyszny i niezwykle łatwy do przygotowania, a ma w sobie tyle wspaniałego smaku i aromatu. Winogron w ogrodzie mam dużo, są pyszne i słodkie, więc wykorzystuję je na różne sposoby. Przede wszystkim są pyszną przekąską na surowo, ale jest ich w tym roku tak dużo, że oprócz nalewki, soku zrobiłam też kompot z winogron na zimę.

Składniki:

  • winogrona ogrodowe
  • cukier
  • woda
Sposób przygotowania:
  • Winogrona płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy
  • Wyparzone słoiki napełniamy zdrowymi, pozbawionymi ogonków winogronami zostawiając ok 2 cm wolnego miejsca od góry
  • Do słoików wsypujemy cukier. Ilość zależy od wielkości słoika, od słodkości winogron oraz od tego, jak słodki kompot chcemy uzyskać. Ja do słoików o pojemności 350 ml wsypywałam po trzy duże łyżki cukru ( 75 g )
  • Winogrona zalewamy wrzątkiem. Woda powinna przykryć owoce. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez ok 15 minut. W trakcie pasteryzacji można delikatnie pokręcić słoikami, aby cukier, który osadzi się na dnie łatwiej się rozpuścił. Gdyby po wyjęciu z wody nadal było troszkę cukru na dnie to również należy pokręcić słoiczkiem, a cukier natychmiast się rozpuści
  • Słoiczki obracamy do góry dnem. Możemy dodatkowo przykryć kocem i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie wynosimy do piwnicy czy spiżarni

Komentarze

Prześlij komentarz