Faszerowane pieczarki z piekarnika

 Faszerowane pieczarki z piekarnika

Pieczarki faszerowane z piekarnika

Pieczarki faszerowane mięsem
Pieczarki faszerowane mięsem

     Faszerowane pieczarki zapieczone w piekarniku to pyszna przekąska. Tym razem postanowiłam napełnić kapelusze pieczarek mielonym mięsem z dodatkami. Pyszne danie!

Składniki:

  • 15 dużych pieczarek
  • 15 dag wieprzowego mięsa mielonego 
  • 1 niewielka czerwona papryka szpiczasta
  • pół małej czerwonej cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • kilka łyżek passaty pomidorowej
  • garść tartego sera żółtego ( mozzarella z bloku )
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:

  • Pieczarki obieramy i usuwamy nóżki. 
  • Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim pieczarki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, po czym blachę wyjmujemy, nieco studzimy i z pieczarek wylewamy zgromadzony płyn
  • W czasie, gdy pieczarki się pieką przygotowujemy farsz: na oleju podsmażamy chwilę drobno posiekany czosnek i dodajemy zmielone mięso. Solimy i smażymy aż do odparowania płynu spod mięsa
  • Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojoną papryczkę oraz czerwoną cebulę 
  • Na koniec dodajemy kilka łyżek passaty, tyle, aby mięso nadal pozostawało zwarte. Doprawiamy pieprzem. 
  • Przygotowany farsz nieco studzimy, a potem dodajemy do niego garść startej mozzarelli i mieszamy
  • Do pieczarek nakładamy farsz z lekką kopką, a na wierzch każdej wypełnionej pieczarki kładziemy kilka wiórków sera
  • Zapiekamy w 180 stopniach przez ok 20 minut
  • Podajemy posypane zieleniną 

Komentarze