Golonka z indyka pieczona w rękawie
Czasem zamiast tradycyjnej golonki wieprzowej robię golonkę z indyka. To oczywiście zupełnie inny rodzaj mięsa, a więc zupełnie inny smak, który z golonką wieprzową nie ma nic wspólnego, ale golonka z indyka jest równie smaczna i na pewno delikatniejsza. Nie trzeba jej też tak długo piec, jak golonki wieprzowej. Wystarcza ok. 90 minut pieczenia w piekarniku w 180 stopniach. Dobrze upieczone mięso powinno odchodzić od kości ( dotyczy to również golonki wieprzowej ).
Przy tej golonce nie ma tez specjalnie dużo pracy. Obtacza się ją w przyprawach ( ja stosuję gotową przyprawę do indyka ) i wkłada do piekarnika w foliowym rękawie do pieczenia.
Składniki: ( na 3 porcje )
- 3 golonki z indyka
- przyprawa do indyka ( ok 1/2 opakowania )
- rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania:
Golonki myjemy i obtaczamy w przyprawie do indyka ( ja stosuję gotową mieszankę, można wymieszać ją z 2 łyżkami oliwy i dopiero nacierać mięso).
Następnie odcinamy odpowiedni kawałek foliowego rękawa i wkładamy do niego golonki ( ja daję wszystkie 3 do jednego rękawa).
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 90 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz