Maliny w lekkim syropie
Maliny sporo potaniały, więc można już je zamykać w słoiczkach. A w zimowe i jesienne dni na pewno się przydadzą.
Robię je bardzo prosto. Wkładam całe do słoików i zalewam gorącym syropem, a potem pasteryzuję. I cała filozofia!
Z kilograma malin wychodzi 7 słoiczków takich po powidłach czy dżemach, a więc o pojemności 0,25, 0,28 czy 0,30 litra.
Słoiczki myję, a następnie wkładam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Tak samo postępuję z przykrywkami. Używam w większości nowych przykrywek, choć czasem zdarzy mi się użyć przykrywki z roku poprzedniego.
Składniki:
- 1 kg malin
- 0,75 litra wody
- 15 dkg cukru
Sposób wykonania:
- Słoiczki ( z 1 kg malin wychodzi ok 7 słoiczków o pojemności podanej powyżej ) i przykrywki umyć i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni.
- Maliny przebrać i przepłukać na sicie . Odsączyć
- Owoce wkładać do słoiczków nie uciskając i zostawiając ok 2 cm od górnej części słoika
- Przygotować zalewę: wodę zagotować i wsypać do niej cukier, rozpuścić
- Gorącym syropem zalewać maliny - nie muszą być przykryte wodą, bo w trakcie pasteryzowania puszczą sok i "schowają" się w płynie
- Słoiczki zakręcać zwracając uwagę na to, aby gwint słoiczka i przykrywka były suche. Ewentualnie przetrzeć, najlepiej jednorazowym ręczniczkiem papierowym
- Słoiczki układać w garnku wyłożonym ściereczką. Zalać wodą do wysokości ok 2 /3 wysokości słoików i pasteryzować ok 15 minut od momentu zagotowania
Komentarze
Prześlij komentarz