sobota, 8 września 2012

Gołąbki bez zawijania


Gołąbki bez zawijania



Gołąbki inaczej, albo gołąbki bez zawijania to świetny sposób, aby zaoszczędzić sporo czasu, którego potrzebujemy do zrobienia gołąbków tradycyjnych. W tej wersji gołąbków nie zawija się w liście kapusty, więc odpada to, czego najbardziej nie lubię przy przyrządzaniu tradycyjnych gołąbków, a więc obgotowywania kapusty, ściągania gorących liści i całego tego bałaganu, który przy tym powstaje. Ta wersja jest dużo mniej pracochłonna, a równie smaczna, co tradycyjna.
Do tych gołąbków używam kapusty włoskiej, którą najpierw drobno szatkuję i solę, uciskam i odstawiam na 30 - 40 minut, aby puściła sok. Pewno można użyć też zwykłej białej kapusty, ale nie próbowałam. Włoska wydaje mi się delikatniejsza i do tych gołąbków pasuje doskonale.
Osobno trzeba ugotować ryż, przygotować mielone mięso, 3 surowe jajka i przyprawy: sól i pieprz. Wszystko wymieszać, uformować klopsiki i danie prawie gotowe.
Takie gołąbki serwuję przeważnie tylko z sosem bez dodatków. Są bardzo sycące. 
Szczegółowy przepis podaję poniżej.

Składniki:
  • 1 kg kapusty włoskiej
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 
  • 1 szklanka ryżu
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do obsmażenia gołąbków
  • mąka ( ok 1/3 szklanki )
  • pół kostki rosołowej 

Sposób wykonania:
  • Kapustę drobno poszatkować, posolić i dokładnie wymieszać. Można trochę pouciskać. Odstawić na 30 - 40 minut, aby puściła sok
  • Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na sypko i ostudzić
  • Po 40 minutach kapustę mocno odcisnąć z soku
  • W dużej misce wymieszać odciśniętą kapustę, mielone mięso i ryż. Dodać 3 surowe jajka oraz kaszę manną. Doprawić solą i pieprzem ( uważać z solą, bo zarówno kapusta jak i ryż są już słone ). Wszystko dokładnie wymieszać
  • Z masy formować podłużne klopsiki i dokładnie obtaczać w mące. Ścisnąć w dwóch dłoniach, aby klopsiki były zwarte
  • Na rozgrzanym na patelni tłuszczu obsmażać klopsiki ze wszystkich stron delikatnie je przewracając 
  • Obsmażone przekładać ( ja robię to szerokimi szczypcami ) do garnka z gotującą się wodą z dodatkiem kostki i gotować około 30 minut. 
  • Serwować z sosami
  •  
 Uwaga! 
Dobrze obsmażone nie rozklejają się podczas  gotowania i pozostają zwarte

3 komentarze:

  1. Robię podobnie,tylko odrazu gotuje je w sosie pomidorowym.
    A tak na marginesie to świetny blog z super przepisami i zdjąciami.Pozdrawiam Iwona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły wpis:).
      Będę musiała spróbować takich gołąbków gotowanych od razu w sosie. Zdrowsze, bo bez smażenia i bez tłuszczu. A ponadto pomidory i wszystkie przetwory z nich robione, a więc i sos pomidorowy, bardzo lubię, więc na pewno będzie to bardzo dobre danie!
      Pozdrawiam
      ania

      Usuń
  2. gołąbeczki zrobione, pochłonięte, pyycha !

    OdpowiedzUsuń