Gołąbki wegetariańskie z kaszą gryczaną i pieczarkami
Wegetarianką nie jestem, ale nie zawsze musi być mięsny obiad. I nie zawsze jest mięsny, bo ja lubię wszelkiego rodzaju dania wegetariańskie. Tym razem ugotowałam gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Takie gołąbki polane sosem pomidorowym, albo jeszcze lepiej grzybowym, smakują wybornie. Nawet mój mięsożerny mąż bardzo je wychwalał.
Gołąbki przygotowałam tym razem w kapuście włoskiej. Jest delikatniejsza, szybciej się obgotowuje i mięknie. Z łatwością można też z surowej jeszcze kapusty ściągać liście i obgotowywać je pojedynczo, a nie całą główkę, tak jak robię to w przypadku kapusty białej, bo ściągnięcie z surowej białej kapusty nieuszkodzonych liści jest raczej mało prawdopodobne. Tak więc tym razem padło na kapustę włoską. Ale z obgotowywaniem liści kapusty włoskiej tez należy uważać, bo bardzo szybko może się przegotować i wówczas drze się na strzępy i nie da się w nią owinąć farszu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wegetarianką nie jestem, ale nie zawsze musi być mięsny obiad. I nie zawsze jest mięsny, bo ja lubię wszelkiego rodzaju dania wegetariańskie. Tym razem ugotowałam gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Takie gołąbki polane sosem pomidorowym, albo jeszcze lepiej grzybowym, smakują wybornie. Nawet mój mięsożerny mąż bardzo je wychwalał.
Gołąbki przygotowałam tym razem w kapuście włoskiej. Jest delikatniejsza, szybciej się obgotowuje i mięknie. Z łatwością można też z surowej jeszcze kapusty ściągać liście i obgotowywać je pojedynczo, a nie całą główkę, tak jak robię to w przypadku kapusty białej, bo ściągnięcie z surowej białej kapusty nieuszkodzonych liści jest raczej mało prawdopodobne. Tak więc tym razem padło na kapustę włoską. Ale z obgotowywaniem liści kapusty włoskiej tez należy uważać, bo bardzo szybko może się przegotować i wówczas drze się na strzępy i nie da się w nią owinąć farszu.
Składniki:
- jedna szklanka kaszy gryczanej
- 300 g pieczarek
- jedna duża cebula
- jedno jajko
- jeden ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- szczypta majeranku
- 1-2 łyżki oleju
- jedna główka kapusty włoskiej
Sposób przygotowania:
- Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę.Dodajemy roztarty czosnek a następnie obrane i pokrojone pieczarki.Delikatnie solimy.
- Pieczarki z cebulą podsmażamy do momentu aż odparuje z nich woda.
- Podduszone pieczarki z cebulą dodajemy do ugotowanej na sypko kaszy, doprawiamy pieprzem, majerankiem, ewentualnie solą.
- Dodajemy lekko roztrzepane jajko i mieszamy.
- Pojedyncze liście kapusty lekko obgotować.
- Z liści pościnać grubsze nerwy i nakładać na nie farsz.Zawijać.
- Dno garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Ułożyć na nich gołąbki. Zalać zalewą przygotowaną z kostki rosołowej.
- Garnek przykryć i gołąbki gotować aż kapusta będzie miękka.
zapraszam po odbiór wyróżnienia!!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Jagienka!
Ja robię gołąbki z farszem rybnym, są pyszne
OdpowiedzUsuńPozdrawiam pannapaulaanna.blogspot.com
Gołąbki są pyszne, ja zaszalałam, dodałam 3 ząbki czosnku, paprykę ostrą, bazylię, oregano i suszone pomidory. I bez jajka w wersji wegańskiej, były świetne :)
OdpowiedzUsuń