Zasmażane buraczki
Buraczki zasmażane to bardzo smaczny dodatek do dań mięsnych. Mi najbardziej smakują z mielonymi kotletami, ale można też podać je do innych mięs.
Buraczki oprócz tego, że są niezwykle smaczne, to i zdrowe, więc warto wypróbować ten przepis.
Serwujemy je na ciepło. Zimne nie są już tak smaczne, ale oczywiście można je podgrzać na patelni.
Buraki dość długo się gotują. Potem trzeba je zetrzeć, zasmażyć, doprawić, więc trochę roboty przy nich jest. Dlatego gotuję ich tyle, aby starczyło na dwa dni. Na drugi dzień odgrzane smakują równie dobrze.
Składniki:
Buraczki zasmażane to bardzo smaczny dodatek do dań mięsnych. Mi najbardziej smakują z mielonymi kotletami, ale można też podać je do innych mięs.
Buraczki oprócz tego, że są niezwykle smaczne, to i zdrowe, więc warto wypróbować ten przepis.
Serwujemy je na ciepło. Zimne nie są już tak smaczne, ale oczywiście można je podgrzać na patelni.
Buraki dość długo się gotują. Potem trzeba je zetrzeć, zasmażyć, doprawić, więc trochę roboty przy nich jest. Dlatego gotuję ich tyle, aby starczyło na dwa dni. Na drugi dzień odgrzane smakują równie dobrze.
Składniki:
- 1 kg buraków ćwikłowych
- 7 dkg masła
- 3 łyżki mąki
- sól
- cukier
- pieprz
- sok z połowy cytryny
- Buraki myjemy i gotujemy, aż będą miękkie
- Po ugotowaniu i ostudzeniu obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
- Na patelni roztapiamy masło i dosypujemy mąkę. Mieszamy i chwilę razem smażymy, a następnie dodajemy na patelnię starte buraki. Mieszamy z zasmażką, aby nie było grudek
- Całość doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny ( wg własnego uznania - ja przeważnie dodaję sok z całej połówki cytryny, ale to kwestia gustu )
- Całość dusimy na patelni ok 15 minut. Można podlać odrobiną wody
- Serwujemy na ciepło jako dodatek do mięs
bardzo fajny przepis
OdpowiedzUsuńpolecam bardzo gorąco super przepis zawsze wszystkim smakuje proszę spróbować a będziecie
OdpowiedzUsuńzachwyceni
buraczki trzemy na drobnych oczkach sa wtedy najlepsze napisala kasia
OdpowiedzUsuńCos pysznego !!! Przepis rewelacja :)
OdpowiedzUsuńburaki długo się gotują, ale jest na to sposób. Wystarczy pogotować je około 40 min i wyłączyć zostawiając je w wodzie do następnego dnia. Zostając w wodzie same dojdą i będą miękkie.
OdpowiedzUsuńFantastyczny dodatek do roladek z drobiu, a tak w ogóle to do wszystkich mięs. DZIĘKI WIELKIE ZA PRZEPIS :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny przepis, dziękuję :)
OdpowiedzUsuń