Surówka z kiszonej kapusty z marchewką, jabłkiem, cebulą i ...

Surówka z kiszonej kapusty
Dziś podam bardzo prosty przepis na surówkę z kiszonej kapusty, która pasuje niemal do wszystkich obiadowych dań mięsnych i oczywiście do smażonej ryby. Oprócz tego, że smaczna, jest też bardzo zdrowa, bo zawiera mnóstwo witaminy C.
Kapusta powinna być oczywiście z beczki, bo taka jest najsmaczniejsza. W zależności od sklepu można kupić zarówno kapustę kiszoną z marchewką, jak i bez! Zarówno jedna, jak i druga nadaje się na surówkę, gdyż marchewkę dodajemy w czasie przyrządzania. Do tej kiszonej z marchewką dodamy po prostu mniej marchewki świeżej. Ale marchewka to oczywiście nie jedyny dodatek do tej pysznej surówki, choć szczerze powiem, że uwielbiam też taką kapustę prosto z beczki bez dodatków, ale po dodaniu kilku składników robi się wykwintniejsza i jeszcze bardziej smaczna.
Składniki:
  • ok. 0,5 kg kiszonej kapusty
  •  1 duża marchewka ( jeśli kapusta była kiszona bez marchewki można dodać dwie)
  •  1 mała cebula
  • 1 jabłko ( niezbyt duże )
  •  pół łyżeczki kminku
  •  pół łyżeczki cukru
  •  sól
  • pieprz
  •  2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki lub szczypiorku
Sposób przygotowania:
  • Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić na drobniejsze kawałki.
  • Obraną i umytą marchewkę utrzeć na tarce o grubych oczkach, podobnie jabłko.
  • Na tarełku o drobnych oczkach utrzeć cebulę.
  • Wszystkie składniki wymieszać w misce.
  • Następnie dodać łyżeczkę cukru, sól ( ilość zależna od tego, jak słona jest kapusta), pieprz, kminek i oliwę.
  • Wszystkie składniki jeszcze raz wymieszać mocno ugniatając w rękach kapustę z dodatkami. Kapusta nabiera wówczas, dzieki marchewce,  ładnego pomarańczowego koloru.
  • Można posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki, albo dodać do surówki posiekaną natkę i wymieszać wszystko razem ( mój Mąż nie lubi natki, więc przeważnie nie dodaję )
 

Komentarze

  1. codziennie zjadam taką surówkę <3 uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bym codziennie taką jadła, bo to moja ulubiona surówka:)

      Usuń
  2. No fajna jest super

    OdpowiedzUsuń
  3. Rajfell PL! Sam jestes lipa, jak sie nie podoba to zryj dunskie a zobaczysz jak szybko sie stesknisz za polskim. Super surówka, ja bym jeszcze dodal tartej pietruszki.. Moja mama czesto daje jedna pietruszke, i to dodaje tej fajnej pietruszkowej goryczy. Moja babcia swietej pamieci dodawala czesto jogurtu zamiast ojeju i smakowalo jeszcze lepiej. No z jogurtem nawet ze te same skladniki ale to juz wogule inna surówka i mocno sie rózni w smaku.. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, mniam wlasnie zrobilam do ryby i czeka na "przegryzienie sie"

    OdpowiedzUsuń
  5. W Polsce wszyscy już powariowali z tą oliwą z oliwek. Mamy swój olej rzepakowy ,zdrowszy od tej śmierdzącej oliwy , ale widać wolą nabijać kabzę Włochom, czy Hiszpanom.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam. koleżanki mama zamiast jabłka i cukru,
    dodaje szczyptę kurkumy, spróbowałam i teraz tylko tak robię. polecam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz