Surówka z kiszonej kapusty
Dziś podam bardzo prosty przepis na
surówkę z kiszonej kapusty, która pasuje niemal do wszystkich obiadowych
dań mięsnych i oczywiście do smażonej ryby. Oprócz tego, że smaczna,
jest też bardzo zdrowa, bo zawiera mnóstwo witaminy C.
Kapusta
powinna być oczywiście z beczki, bo taka jest najsmaczniejsza. W
zależności od sklepu można kupić zarówno kapustę kiszoną z marchewką,
jak i bez! Zarówno jedna, jak i
druga nadaje się na surówkę, gdyż marchewkę dodajemy w czasie
przyrządzania. Do tej kiszonej z marchewką dodamy po prostu mniej
marchewki świeżej. Ale marchewka to oczywiście nie jedyny dodatek do tej pysznej surówki, choć szczerze powiem, że uwielbiam też taką kapustę prosto z beczki bez dodatków, ale po dodaniu kilku składników robi się wykwintniejsza i jeszcze bardziej smaczna.
Składniki:
- ok. 0,5 kg kiszonej kapusty
- 1 duża marchewka ( jeśli kapusta była kiszona bez marchewki można dodać dwie)
- 1 mała cebula
- 1 jabłko ( niezbyt duże )
- pół łyżeczki kminku
- pół łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki lub szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić na drobniejsze kawałki.
- Obraną i umytą marchewkę utrzeć na tarce o grubych oczkach, podobnie jabłko.
- Na tarełku o drobnych oczkach utrzeć cebulę.
- Wszystkie składniki wymieszać w misce.
- Następnie dodać łyżeczkę cukru, sól ( ilość zależna od tego, jak słona jest kapusta), pieprz, kminek i oliwę.
- Wszystkie składniki jeszcze raz wymieszać mocno ugniatając w rękach kapustę z dodatkami. Kapusta nabiera wówczas, dzieki marchewce, ładnego pomarańczowego koloru.
- Można posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki, albo dodać do surówki posiekaną natkę i wymieszać wszystko razem ( mój Mąż nie lubi natki, więc przeważnie nie dodaję )
codziennie zjadam taką surówkę <3 uwielbiam!
OdpowiedzUsuńTeż bym codziennie taką jadła, bo to moja ulubiona surówka:)
UsuńNo fajna jest super
OdpowiedzUsuńlipa ta salatka
OdpowiedzUsuńTo nie sałatka tyko surówka :)
UsuńRajfell PL! Sam jestes lipa, jak sie nie podoba to zryj dunskie a zobaczysz jak szybko sie stesknisz za polskim. Super surówka, ja bym jeszcze dodal tartej pietruszki.. Moja mama czesto daje jedna pietruszke, i to dodaje tej fajnej pietruszkowej goryczy. Moja babcia swietej pamieci dodawala czesto jogurtu zamiast ojeju i smakowalo jeszcze lepiej. No z jogurtem nawet ze te same skladniki ale to juz wogule inna surówka i mocno sie rózni w smaku.. Smacznego :)
OdpowiedzUsuńmniam, mniam wlasnie zrobilam do ryby i czeka na "przegryzienie sie"
OdpowiedzUsuńW Polsce wszyscy już powariowali z tą oliwą z oliwek. Mamy swój olej rzepakowy ,zdrowszy od tej śmierdzącej oliwy , ale widać wolą nabijać kabzę Włochom, czy Hiszpanom.
OdpowiedzUsuńWitam. koleżanki mama zamiast jabłka i cukru,
OdpowiedzUsuńdodaje szczyptę kurkumy, spróbowałam i teraz tylko tak robię. polecam