Drożdżowe ślimaki z serem czyli drożdżówki z serem

Drożdżowe ślimaki z serem i rodzynkami 
czyli drożdżówki z serem







    Te drożdżowe bułeczki  znikają u nas błyskawiczne. Można je jeść, niestety bez umiaru, ale na szczęście z podanej ilości ciasta wychodzi ich tylko 16, więc w którymś momencie jest koniec jedzenia:).
Pyszne, mięciutkie ciasto drożdżowe, do tego ser pomieszany z dużą ilością rodzynek i ze skórką pomarańczową. Na wierzchu kwaśny cytrynowy lukier ... i drożdżówkom nie można się oprzeć.
    Tak jak napisałam wyżej, z podanej ilości ciasta wychodzi ok 15 - 16 sztuk.

Składniki:

Na ciasto drożdżowe:
  • 380 g mąki
  • 1 jajko
  • 45 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 50 g miękkiego masła
  • pół łyżeczki soli
  • 12 g świeżych drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  •  + 1 jajko do posmarowania powierzchni bułeczek
Na masę serową:
  • 250 g zmielonego twarogu
  • 1 żółtko
  • łyżka miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g rodzynek
  • kopiasta łyżka skórki pomarańczowej
 Na lukier:
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody
Sposób wykonania:

  • Z 12 g świeżych drożdży, 150 ml letniego mleka i 1 łyżki cukru zrobić zaczyn
  • Jajko rozkłócić z 2 łyżkami mleka, 45 g cukru i 8 g cukru waniliowego
  • Do miski wsypać przesiana mąkę. W mące zrobić dołek i wlać do niego zaczyn oraz rozmącone jajko. Następnie dodać miękkie masło i sól. Zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące podsypać odrobiną mąki
  • Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość
  • Gdy ciasto rośnie przygotować ser: twaróg zmielić, dodać do niego żółtko, cukier, łyżkę masła i dokładnie utrzeć. Na koniec dodać do niego sparzone gorącą wodą i dokładnie odsączone rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Wymieszać
  • Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na prostokąt o bokach mniej więcej        30 x 40 cm
  • Ser równomiernie rozsmarować na całym cieście za pomocą łopatki zostawiając tylko ok 0,5 cm od brzegów ciasta
  • Ciasto ściśle zwinąć wzdłuż dłuższego boku formując struclę
  • Strucle pokroić na 15 - 16 równych części w kształcie ślimaków i ułożyć płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o zostawianiu między bułeczkami miejsca, bo drożdżówki będą rosły w trakcie pieczenia
  • Bułeczki ponownie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia, po czym posmarować wierzch bułeczek roztrzepanym jajkiem
  • Piec ok 25 minut w temperaturze 190 stopni C
  • Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Gdyby był za gęsty dodać trochę soku lub wody, albo cukru, gdyby był zbyt płynny 
  • Jeszcze ciepłe bułeczki polukrować lub posypać cukrem pudrem 
 
 

Komentarze

  1. Lubię takie puszyste drożdżowe bułeczki z serem. Można jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe drożdżówki, i to w dodatku z serem, po prostu nie mają sobie równych i nie ma nic lepszego!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany..aż ślinka mi cieknie na widok takich pyszności..

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne Ci wyszły :))) Domowe - najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za przepis, właśnie zajadamy się drożdżówkami, są jeszcze ciepłe - naprawdę przepis warty polecenia. Dodałam tylko więcej sera bo uwielbiam drożdżówki z dużą ilością sera :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że drożdżówki smakują i przepis przypadł Ci do gustu:). A sera faktycznie można dodać trochę więcej! Pozdrawiam

      Usuń
  6. Wczoraj po raz pierwszy w moim życiu upiekłam drożdżówki. Rewelacja! Wyszło 16 szt. Mojej trzyletniej córeczce bardzo smakowały. Naprawdę polecam! Bardzo Pani dziękuję za taką cudowną stronę internetową! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miła słowa i zapraszam do odwiedzin!:). I cieszę się, że drożdżówki smakowały. Ja też bardzo je lubię:). Pozdrowienia

      Usuń
  7. pychotka, własnie dzis zrobiłam z moim 4 letnim synkiem. dziekujemy za udostępniony przepis. pozdrawiamy. ania b.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to bardzo mi miło, że drożdżóweczki posmakowały:). Zapraszam ponownie do odwiedzin mojego bloga!:) Pozdrowienia Anika

      Usuń
  8. Witam
    a czy do rozczynu nie dodajemy mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Robiłam tak, jak podaję w przepisie. Pozdr

      Usuń
    3. Niestety robię już drugi zaczyn i absolutnie nie rośnie...

      Usuń
    4. Trzeba trzymać w cieple i ten zaczyn wcale nie musi nie wiadomo jak wyrosnąć! Chodzi gł o rozpuszczenie drożdży w mleku, które powinno byc letnie

      Usuń
    5. zrobiłam z mąką i wyrosło - pieką się drożdżóweczki - już się nie mogę doczekać!
      ser mi się rozlewał, ale "wcisnęłam" go już na blasze to co wypłynęło ;)
      hehe

      Usuń
  9. Zrobiłam od razu podwójną porcję. Nie mam ręki do ciast drożdżowych, ale to co mi wyszło to istne mistrzowstwo świata. Dodaję do ulubionych. Mąkę wzięłam poznańską (przez pomyłkę) i do zaczynu dodałam łyżeczkę mąki. Nie miałam skórki więc użyłam olejku pomarańczowego. Rodzynki posypałam od razu z paczki na rozsmarowany ser. Najbardziej bałam się, że zdeformuje mi się przy krojeniu. Piekłam 20minut w nagrzanym do 190 st. piekarniku. Wyszły pyszne, chrupiące i piękne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ślimaki drożdżowe się udały i smakowały!:) Zapraszam do odwiedzania mojego bloga:)

      Usuń
    2. A czy z tego ciasta można upiec makowiec - roladę z masy makowej? I ile trzeba by było go piec w piekarniku i w ilu stopniach? Ślimaki naprawdę super! Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam!

      Usuń
    3. Witam! Niestety nie piekłam z tego ciasta strucli makowej, więc niestety nie udzielę odpowiedzi na to pytanie. Do niewielkich bułeczek to ciasto nadaje się świetnie, ale nie wiem, jakby się zachowało przy strucli z dużo cięższym makiem. Pozdrawiam:)

      Usuń
  10. Anika, czy 12 g drożdży to nie za mało? Obawiam się, że moje ciasto z tak małą ilością drożdży nie urośnie zbytnio...
    Pozdrawiam,
    Rys

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka ilość jest odpowiednia! Wyjdą takie jak na zdjęciach!:) Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Zwykle daję 50g na pól kilo mąki. Spróbuję! Spokojnych Świąt, również w kuchni:) Rys

      Usuń
  11. jadłam je dzisiaj u siostry ,wspaniałe,przepyszne zabieram sie własnie za nie.

    OdpowiedzUsuń
  12. kołaczyki są przepyszne,świetny przepis,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że drożdżóweczki przypadły do gustu:)

      Usuń
  13. Najpyszniejsze drożdżówki na świecie :D ledwo wyjęłam je z piekarnika, polałam lukrem i każdy wciągnął po dwie :D Pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  14. wyglądaja obłędnie ! Lecę do sklepu po składniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Moje drożdżówki wyszły bardzo dobrze tylko że ser po upieczeniu zrobił sie suchy i grupkowaty. Nie wiem jakie mogą być tego powody

    OdpowiedzUsuń
  16. ja zrobiłam dzisiaj, od razu dwie porcje, bo w domu pięć osób... wyszły pyszne, gorzej z wyglądem;
    najwięcej problemu było z krojeniem ciasta, wcale nie wychodziły mi takie piękne ślimaki jak u Ciebie,
    rozwałkowałam ciasto na prostokąt o rozmiarach zgodnie z przepisem, ale biorąc pod uwagę Twoje zdjęcia - moje ciasto po rozwałkowaniu wyszło dużo cieńsze; w efekcie było bardzo miękkie i po ukrojeniu zamiast ślimaków wychodziło bliżej niezidentyfikowane 'coś', które dopiero w trakcie pieczenia przybierało zbliżony do muszli kształt...
    nie wiem w czym problem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może ciasto za mało Ci wyrosło i było go mniej. :)

      Usuń
  17. A czy taki gotowy ser na serniki się nada, czy będzie za rzadki do tej masy? Pozdrawiam, monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nada się. Też z takim serem robię te drożdżówki. Pozdrawiam Anika

      Usuń
  18. po co dajemy sól do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  19. do każdego typu ciasta dodaje się szczyptę soli po prostu do smaku. jak komuś nie wychodzi rozczyn z drożdży polecam wsypać mąkę do miski zrobić dołek w mące wsypać cukier na niego rozkruszyć drożdże przysypać pozostałym cukrem zalać ciepłym mlekiem na koniec wszystko przysypać cienką warstwą mąki. rozczyn zawsze wyrośnie warunek dobrze ciepłe mleko i świeże drożdże. niejedno ciasto drożdżowe upiekłam na tym przepisie pozdrawiam. gosia

    OdpowiedzUsuń
  20. Już od dawna przymierzałam się upiec te ślimaczki i w końcu dzisiaj je zrobiłam,po prostu rewelacja!!! .Super przepis,serdecznie pozdrawiam:) Teresa

    OdpowiedzUsuń
  21. Drożdżówki przepyszne :) Wczoraj pod wieczór zrobiłam, dzisiaj rano już nic nie zostało. Z przepisu wyszło mi 15sztuk.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ślimaczki wyszły rewelacyjne, moje nie są tak ładne jak Pani chyba dlatego że zrobiłam za małe odstępy pomiędzy nimi ale i tak rozpływają się w ustach. ;) Pozdrawiam i polecam przepis

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam mam pytanie co do ilości drożdży bo dodałam tyle ile jest w przepisie czyli 12g i strasznie wolno ciasto rośnie,rozczyn można powiedzieć że wyszedł dobrze ale tez mnie nie zadowolił,więc teraz zwątpiłam czy to nie za mało drożdży?

    OdpowiedzUsuń
  24. witam mam pytanie co do ilości drożdży,czy na pewno to tylko 12g bo moje ciasto coś nie chce wyrosnąć?

    OdpowiedzUsuń
  25. Ile taki ślimak ma kalorii ?

    OdpowiedzUsuń
  26. Dziękuję za przepis,bułeczki wyszły pysznie puszyste

    OdpowiedzUsuń
  27. Rewelacja! Właśnie je upiekłam, są pyszne! Dziękuję za przepis!;) klaudia

    OdpowiedzUsuń
  28. Piekłam ostatnio z podwojonej porcji. Wyszły idealne miękkie i delikatne. Pierwsze drożdżówki, które są miękkie nie tylko od razu po upieczeniu ( po dwóch dniach były nadal idealne). Polecam przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  29. Wlasnie robie z tego przepisu.mam spora rodzinkę wiec robie z wiekszej ilosci składników. Ciasto fajne pulchne i juz sie pieką. Pachnie pieknie w calym domu.pozdrawiam i polecam

    OdpowiedzUsuń
  30. Mam tylko suche drozdze, czy moge ich uzyc? Jesli tak, to w jakiej ilosci? Bede wdzieczna za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
  31. Na jakim trybie piec drożdżówki Góra dół czy termoobieg

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz