Drożdżowe ślimaki z serem i rodzynkami
czyli drożdżówki z serem
Te drożdżowe bułeczki znikają u nas błyskawiczne. Można je jeść, niestety bez umiaru, ale na szczęście z podanej ilości ciasta wychodzi ich tylko 16, więc w którymś momencie jest koniec jedzenia:).
Pyszne, mięciutkie ciasto drożdżowe, do tego ser pomieszany z dużą ilością rodzynek i ze skórką pomarańczową. Na wierzchu kwaśny cytrynowy lukier ... i drożdżówkom nie można się oprzeć.
Tak jak napisałam wyżej, z podanej ilości ciasta wychodzi ok 15 - 16 sztuk.
Składniki:
Na ciasto drożdżowe:
czyli drożdżówki z serem
Te drożdżowe bułeczki znikają u nas błyskawiczne. Można je jeść, niestety bez umiaru, ale na szczęście z podanej ilości ciasta wychodzi ich tylko 16, więc w którymś momencie jest koniec jedzenia:).
Pyszne, mięciutkie ciasto drożdżowe, do tego ser pomieszany z dużą ilością rodzynek i ze skórką pomarańczową. Na wierzchu kwaśny cytrynowy lukier ... i drożdżówkom nie można się oprzeć.
Tak jak napisałam wyżej, z podanej ilości ciasta wychodzi ok 15 - 16 sztuk.
Składniki:
Na ciasto drożdżowe:
- 380 g mąki
- 1 jajko
- 45 g cukru
- 8 g cukru waniliowego
- 50 g miękkiego masła
- pół łyżeczki soli
- 12 g świeżych drożdży
- 150 ml letniego mleka
- + 1 jajko do posmarowania powierzchni bułeczek
- 250 g zmielonego twarogu
- 1 żółtko
- łyżka miękkiego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g rodzynek
- kopiasta łyżka skórki pomarańczowej
- niepełna szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki gorącej wody
- Z 12 g świeżych drożdży, 150 ml letniego mleka i 1 łyżki cukru zrobić zaczyn
- Jajko rozkłócić z 2 łyżkami mleka, 45 g cukru i 8 g cukru waniliowego
- Do miski wsypać przesiana mąkę. W mące zrobić dołek i wlać do niego zaczyn oraz rozmącone jajko. Następnie dodać miękkie masło i sól. Zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące podsypać odrobiną mąki
- Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość
- Gdy ciasto rośnie przygotować ser: twaróg zmielić, dodać do niego żółtko, cukier, łyżkę masła i dokładnie utrzeć. Na koniec dodać do niego sparzone gorącą wodą i dokładnie odsączone rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Wymieszać
- Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na prostokąt o bokach mniej więcej 30 x 40 cm
- Ser równomiernie rozsmarować na całym cieście za pomocą łopatki zostawiając tylko ok 0,5 cm od brzegów ciasta
- Ciasto ściśle zwinąć wzdłuż dłuższego boku formując struclę
- Strucle pokroić na 15 - 16 równych części w kształcie ślimaków i ułożyć płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając o zostawianiu między bułeczkami miejsca, bo drożdżówki będą rosły w trakcie pieczenia
- Bułeczki ponownie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia, po czym posmarować wierzch bułeczek roztrzepanym jajkiem
- Piec ok 25 minut w temperaturze 190 stopni C
- Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Gdyby był za gęsty dodać trochę soku lub wody, albo cukru, gdyby był zbyt płynny
- Jeszcze ciepłe bułeczki polukrować lub posypać cukrem pudrem
Lubię takie puszyste drożdżowe bułeczki z serem. Można jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuńDomowe drożdżówki, i to w dodatku z serem, po prostu nie mają sobie równych i nie ma nic lepszego!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
O rany..aż ślinka mi cieknie na widok takich pyszności..
OdpowiedzUsuńAle fajne Ci wyszły :))) Domowe - najlepsze!
OdpowiedzUsuńDzięki. Starałam się:)
UsuńDziękuję za przepis, właśnie zajadamy się drożdżówkami, są jeszcze ciepłe - naprawdę przepis warty polecenia. Dodałam tylko więcej sera bo uwielbiam drożdżówki z dużą ilością sera :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że drożdżówki smakują i przepis przypadł Ci do gustu:). A sera faktycznie można dodać trochę więcej! Pozdrawiam
UsuńWczoraj po raz pierwszy w moim życiu upiekłam drożdżówki. Rewelacja! Wyszło 16 szt. Mojej trzyletniej córeczce bardzo smakowały. Naprawdę polecam! Bardzo Pani dziękuję za taką cudowną stronę internetową! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za miła słowa i zapraszam do odwiedzin!:). I cieszę się, że drożdżówki smakowały. Ja też bardzo je lubię:). Pozdrowienia
Usuńpychotka, własnie dzis zrobiłam z moim 4 letnim synkiem. dziekujemy za udostępniony przepis. pozdrawiamy. ania b.
OdpowiedzUsuńA to bardzo mi miło, że drożdżóweczki posmakowały:). Zapraszam ponownie do odwiedzin mojego bloga!:) Pozdrowienia Anika
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńa czy do rozczynu nie dodajemy mąki?
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńRobiłam tak, jak podaję w przepisie. Pozdr
UsuńNiestety robię już drugi zaczyn i absolutnie nie rośnie...
UsuńTrzeba trzymać w cieple i ten zaczyn wcale nie musi nie wiadomo jak wyrosnąć! Chodzi gł o rozpuszczenie drożdży w mleku, które powinno byc letnie
Usuńzrobiłam z mąką i wyrosło - pieką się drożdżóweczki - już się nie mogę doczekać!
Usuńser mi się rozlewał, ale "wcisnęłam" go już na blasze to co wypłynęło ;)
hehe
Zrobiłam od razu podwójną porcję. Nie mam ręki do ciast drożdżowych, ale to co mi wyszło to istne mistrzowstwo świata. Dodaję do ulubionych. Mąkę wzięłam poznańską (przez pomyłkę) i do zaczynu dodałam łyżeczkę mąki. Nie miałam skórki więc użyłam olejku pomarańczowego. Rodzynki posypałam od razu z paczki na rozsmarowany ser. Najbardziej bałam się, że zdeformuje mi się przy krojeniu. Piekłam 20minut w nagrzanym do 190 st. piekarniku. Wyszły pyszne, chrupiące i piękne!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ślimaki drożdżowe się udały i smakowały!:) Zapraszam do odwiedzania mojego bloga:)
UsuńA czy z tego ciasta można upiec makowiec - roladę z masy makowej? I ile trzeba by było go piec w piekarniku i w ilu stopniach? Ślimaki naprawdę super! Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam!
UsuńWitam! Niestety nie piekłam z tego ciasta strucli makowej, więc niestety nie udzielę odpowiedzi na to pytanie. Do niewielkich bułeczek to ciasto nadaje się świetnie, ale nie wiem, jakby się zachowało przy strucli z dużo cięższym makiem. Pozdrawiam:)
UsuńAnika, czy 12 g drożdży to nie za mało? Obawiam się, że moje ciasto z tak małą ilością drożdży nie urośnie zbytnio...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Rys
Taka ilość jest odpowiednia! Wyjdą takie jak na zdjęciach!:) Pozdrawiam:)
UsuńZwykle daję 50g na pól kilo mąki. Spróbuję! Spokojnych Świąt, również w kuchni:) Rys
Usuńjadłam je dzisiaj u siostry ,wspaniałe,przepyszne zabieram sie własnie za nie.
OdpowiedzUsuńI jak wyszły?
Usuńkołaczyki są przepyszne,świetny przepis,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że drożdżóweczki przypadły do gustu:)
UsuńNajpyszniejsze drożdżówki na świecie :D ledwo wyjęłam je z piekarnika, polałam lukrem i każdy wciągnął po dwie :D Pyszne :D
OdpowiedzUsuńwyglądaja obłędnie ! Lecę do sklepu po składniki :-)
OdpowiedzUsuńI równie dobrze smakują:)
UsuńMoje drożdżówki wyszły bardzo dobrze tylko że ser po upieczeniu zrobił sie suchy i grupkowaty. Nie wiem jakie mogą być tego powody
OdpowiedzUsuńja zrobiłam dzisiaj, od razu dwie porcje, bo w domu pięć osób... wyszły pyszne, gorzej z wyglądem;
OdpowiedzUsuńnajwięcej problemu było z krojeniem ciasta, wcale nie wychodziły mi takie piękne ślimaki jak u Ciebie,
rozwałkowałam ciasto na prostokąt o rozmiarach zgodnie z przepisem, ale biorąc pod uwagę Twoje zdjęcia - moje ciasto po rozwałkowaniu wyszło dużo cieńsze; w efekcie było bardzo miękkie i po ukrojeniu zamiast ślimaków wychodziło bliżej niezidentyfikowane 'coś', które dopiero w trakcie pieczenia przybierało zbliżony do muszli kształt...
nie wiem w czym problem?
Może ciasto za mało Ci wyrosło i było go mniej. :)
UsuńA czy taki gotowy ser na serniki się nada, czy będzie za rzadki do tej masy? Pozdrawiam, monika
OdpowiedzUsuńNada się. Też z takim serem robię te drożdżówki. Pozdrawiam Anika
Usuńpo co dajemy sól do ciasta?
OdpowiedzUsuńdo każdego typu ciasta dodaje się szczyptę soli po prostu do smaku. jak komuś nie wychodzi rozczyn z drożdży polecam wsypać mąkę do miski zrobić dołek w mące wsypać cukier na niego rozkruszyć drożdże przysypać pozostałym cukrem zalać ciepłym mlekiem na koniec wszystko przysypać cienką warstwą mąki. rozczyn zawsze wyrośnie warunek dobrze ciepłe mleko i świeże drożdże. niejedno ciasto drożdżowe upiekłam na tym przepisie pozdrawiam. gosia
OdpowiedzUsuńJuż od dawna przymierzałam się upiec te ślimaczki i w końcu dzisiaj je zrobiłam,po prostu rewelacja!!! .Super przepis,serdecznie pozdrawiam:) Teresa
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przypadły do gustu:-)
UsuńDrożdżówki przepyszne :) Wczoraj pod wieczór zrobiłam, dzisiaj rano już nic nie zostało. Z przepisu wyszło mi 15sztuk.
OdpowiedzUsuńŚlimaczki wyszły rewelacyjne, moje nie są tak ładne jak Pani chyba dlatego że zrobiłam za małe odstępy pomiędzy nimi ale i tak rozpływają się w ustach. ;) Pozdrawiam i polecam przepis
OdpowiedzUsuńWitam mam pytanie co do ilości drożdży bo dodałam tyle ile jest w przepisie czyli 12g i strasznie wolno ciasto rośnie,rozczyn można powiedzieć że wyszedł dobrze ale tez mnie nie zadowolił,więc teraz zwątpiłam czy to nie za mało drożdży?
OdpowiedzUsuńwitam mam pytanie co do ilości drożdży,czy na pewno to tylko 12g bo moje ciasto coś nie chce wyrosnąć?
OdpowiedzUsuńIlość drożdży jak w przepisie.
UsuńIle taki ślimak ma kalorii ?
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis,bułeczki wyszły pysznie puszyste
OdpowiedzUsuńRewelacja! Właśnie je upiekłam, są pyszne! Dziękuję za przepis!;) klaudia
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńPiekłam ostatnio z podwojonej porcji. Wyszły idealne miękkie i delikatne. Pierwsze drożdżówki, które są miękkie nie tylko od razu po upieczeniu ( po dwóch dniach były nadal idealne). Polecam przepis!!!
OdpowiedzUsuńWlasnie robie z tego przepisu.mam spora rodzinkę wiec robie z wiekszej ilosci składników. Ciasto fajne pulchne i juz sie pieką. Pachnie pieknie w calym domu.pozdrawiam i polecam
OdpowiedzUsuńMam tylko suche drozdze, czy moge ich uzyc? Jesli tak, to w jakiej ilosci? Bede wdzieczna za odpowiedz.
OdpowiedzUsuńNa jakim trybie piec drożdżówki Góra dół czy termoobieg
OdpowiedzUsuńPiekłam na ustawieniu góra- dół
Usuń