Na
obiad nie zawsze musi być mięso. Tak więc naleśniki z serem to
wspaniała alternatywa dla cięższych dań mięsnych, które przeważnie
jadamy. Z naleśnikami jest trochę pracy, bo trzeba przygotować ciasto,
upiec kilkanaście naleśników, przyrządzić farsz - ale warto. Przysmażone
na maśle naleśniczki to pyszne danie jarskie, które chyba każdemu musi
smakować. Nawet mój mięsożerny małżonek wcina je, aż mu się uszy trzęsą.
Ciasto
zawsze robiłam na oko - szklanka mąki, mleko, jajko, trochę oliwy i
szczypta soli. Mleka dolewałam tyle, aby ciasto miało odpowiednią
gęstość - na oko. Nie może być zbyt gęste, bo nie chce rozlewać się na
patelni i wychodzą z niego bardzo grube naleśniki. Tak więc ostatnio,
aby móc podać szczegółowy i ścisły przepis mleko wlewałam przy pomocy
miarki. Tak więc sprecyzowałam optymalne według mnie proporcje na ciasto
naleśnikowe.
Każdy
naleśnik smażę na kilku kroplach oleju, który rozprowadzam energicznymi
ruchami po gorącej patelni. Ciasto nie przywiera, ale oprócz tego
wlewam też trochę oleju do samego ciasta.
Do pieczenia naleśników najlepsza jest specjalnie do tego przeznaczona patelnia z niziutkimi ściankami bocznymi.
I ważna jest też specjalna łopatka, która ułatwia przewracanie ciasta.
Ilość składników, które podaję starcza na 12 - 15 naleśników, w zależności od wielkości patelni.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 200 g mąki ( trochę więcej niż szklanka )
- 2 szklanki mleka
- jajko
- szczypta soli
- łyżka oliwy/oleju
- ewentualnie 1 łyżeczka cukru
Składniki na farsz serowy:
- 40 dkg sera białego
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- garść rodzynek
- + 3 - 4 łyżki masła do podsmażenia gotowych naleśników
Sposób wykonania:
- Składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aby nie było grudek ( przeważnie robię go w takim naczyniu - miarce z rączką, bo posiada dzióbek i ciasto łatwo się wylewa nie kapiąc potem po całej kuchni )
- Ser, żółtka, cukier i śmietanę ucieramy w malakserze na gładką masę ( lub ręcznie, ale ser wtedy nie będzie taki gładki ). Następnie dodajemy do niego namoczone wcześniej we wrzącej wodzie i odsączone rodzynki. Mieszamy
- Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Przed wylaniem na patelnię ciasta skrapiamy ją kilkoma kroplami oleju i energicznymi ruchami rozprowadzamy tłuszcz na gorącej patelni. Naleśnik podsmażamy na jasnozłoty kolor i przewracamy na drugą stronę, aby również lekko się przyrumienił
- Naleśniki smarujemy niezbyt grubą warstwą sera i dwukrotnie składamy na pół, aby powstał a la trójkąt
- Na patelniach lub patelni ( jeśli będziemy to robić etapami ) rozgrzewamy po łyżce masła, układamy na niej naleśniki i podsmażamy z obu stron na ładny złoty kolor
- Serwujemy z cukrem pudrem, sosem czekoladowym bądź waniliowym
Prosty przepis na smaczny sos czekoladowy:
Potrzebujemy: 10 dkg czekolady mlecznej lub gorzkiej i 10 dkg śmietany 18- procentowej.
uwielbiam naleśniki!<3
OdpowiedzUsuńPycha, a tortem na wisience w rewelacyjności tego przepisu jest to, że się je potem odsmaża na patelni, uwielbiam, ale kusisz a ja tu chce trochę przed Świętami od dziś wlaśnie pościć
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona kombinacja naleśników. :D Naleśnik+ser♥
OdpowiedzUsuńJak byłam mała, to jadłam nalesniki codziennie, prosiłam mamę, błagałam o następne :) Teraz robię sobie sama, minimum raz w tygodniu! :))
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam, ale tak często ich nie robię, bo to dość pracochłonne, zwłaszcza smażenie samych placków naleśnikowych:)
Usuńfajne te naleśniczki, na pewno były pyszne, wygladają tak domowo mniam!
OdpowiedzUsuńa ja właśnie oglądając co prawda inny blog, myślami byłam na Twoim i myślałam o tych Twoich naleśnikach, w lodówce mam ser więc zrobię wg Twojego przepisu :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTeż lubię te naleśniczki, nawet mój mąż, który zdecydowanie jest mięsożerny, zajada się nimi i mówi wtedy, że mięsa mógłby nie jeść:). Pozdrowienia
UsuńDzięki temu przepisowi polubiłam smażenie naleśników. Jak to mój syn powiedział "absolutna pycha". Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMiło mi to czytać:)
UsuńJaka śmietana do masy naleśnikowej ??
OdpowiedzUsuńJa daję 18%
Usuńdziekuję
Usuń40 dkg (nie lubię tego archaizmu), to 400 dag?
OdpowiedzUsuń40 dkg (przedrostek deka od 10) = 400 g (gram)
Usuńczy te żółtka mają być surowe??
OdpowiedzUsuńtak, surowe
Usuńpowiem tak mój mąż po zdjedzeniu jednego kawałka powiedział "k... to jest niebo w gębie" są mega pyszne puszyste i wogole niebooooooo
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i całus od meża za ten przepis :)
Bardzo się cieszę, że naleśniki smakowały i wywołały taką euforię:). Zapraszam do korzystania z innych przepisów! Pozdrowienia :)
UsuńKocham naleśniki bd mocno
Usuńzajebiste naleśniki
OdpowiedzUsuńFajny prosty przepis. Polecam tez zamiast sosu czekoladowego, zrobić polewę ze śmietany i cukru pudru!! PYCHOTA http://cookbooktv.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńTylko, że ja nie lubię surowej śmietany i dlatego przyrządzam do nich sos czekoladowy, a w lecie robie do nich po prostu koktajl na kefirze albo jogurcie.
UsuńSuper te naleśniczki ilekroć je robię a dzisiaj zaraz się za nie biorę wchodzę tutaj i przepis sprawdzam co ile i jak robilem je dwa razy dzisiaj trzeci raz mysle iż za czwartym razem już mi utkwi w glowie wsio haha Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że naleśniki przypadły do gustu:) I zapraszam po kolejne przepisy:) Pozdrawiam
UsuńAnika, masz może przepis na równie pyszne naleśniki bez mleka?
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam naleśników bez mleka, więc niestety nie podam Ci żadnego sprawdzonego przepisu:(
Usuńpyszne naleśniki polecam:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis na te naleśniki, ja preferuję te mniej kaloryczne :P - zobacz u mnie: http://zycienadiecie.pl/4/nalesniki-z-serem-na-slodko :)
OdpowiedzUsuńPyszne
OdpowiedzUsuń