Podaję
przepis na bardzo smaczne ciasto na pizzę, które robię już od kilku lat
i jakoś nie ciągnie mnie do ciasta grubszego, które robiłam dawniej.
Pizzę
piekę na prostokątnej blaszce, choć pizze maja zazwyczaj okrągły
kształt, ale w sumie nie kształt się liczy, lecz smak. A ciasta z
przepisu starcza właśnie na taką dużą blaszkę o wymiarach 30x40 cm.
Nadzienie do pizzy może być różnorodne, ja podam przepis na to, które robiłam przygotowując pizzę przedstawioną na zdjęciu.
Czasem, jak mam czas i ochotę przygotowują dwa różne nadzienia i połowę pizzy robię z jednym, a drugą połowę z drugim.
Tym razem upiekłam pizzę tradycyjną, tz. z serem, szynką, pieczarkami i oregano.
Składniki:
Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 3 dkg drożdży
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- ok. 0,5 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
Na nadzienie:
- ok. 35- 40 dkg sera żółtego ( ja pomieszałam mozzarellę i złoty piastowski)
- 10 średnich pieczarek
- ok. 12 dkg szynki konserwowej
- oregano
- 5 dużych łyżek salsy pomidorowej ( ja dałam gotową salsę z cebulą i czosnkiem)
- ketchup
Sposób wykonania:
- Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, wlewamy oliwę, wsypujemy sól i cukier oraz dolewamy trochę wody. Zagniatamy ciasto dodając w miarę potrzeby więcej wody
- Składniki zagniatamy aż ciasto będzie gładkie i sprężyste i miskę zostawiamy w ciepłym miejscu przykrytą ściereczką
- Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz go krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na placek o wielkości blaszki
- Ciasto na wałku przenosimy na blaszkę, dokładnie razem z brzegami smarujemy salsą pomidorową. Posypujemy startym serem i suszonym oregano. Na ser nakładamy pokrojoną w paseczki szynkę i pocięte na plasterki pieczarki
- Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 minut w temperaturze 225 stopni
- Podajemy polane ketchupem
Preferuję puszyste ciasto, ale w sumie pizzę zjem w każdej ilości i pod każdą postacią. :D
OdpowiedzUsuńno
Usuńmoze byc
UsuńCzy ciasto smakuje jak z pizerii?
OdpowiedzUsuńTajemnica pizzy z pieca tkwi w temperaturze, piekarnik niestety nie jest tak gorący.
Wygląda nieźle.
Jak dla mnie i dla mojego męża smakuje lepiej! Ale oczywiście to kwestia gustu! Zawsze można spróbować i się przekonać:)
UsuńNa pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Aż ślinka cieknie!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ciasto rzeczywiście wyszło cienkie, fajny przepis.
OdpowiedzUsuńCiasto wydaje się być idealnej grubości - ani nie za cienkie, ani nie za grube. Umiejętne wyrobienie ciasto to zdecydowanie jest sztuka. Na pewno skorzystam z przepisu, bo pizza prezentuje się znakomicie. :)
OdpowiedzUsuńPizza wyszla mi naprawde zajebista I bardzo smaczna super przepis :)
UsuńJak mi wyszło to znaczy ze jest ok:)
OdpowiedzUsuńMi ciasto nic nie wyroslo ale zobaczymy jaka pizza bedzie
OdpowiedzUsuńŻeby wyrosło nalezy go postawić w ciepłym miejscu i trochę poczekać:)
Usuńa smarujemy czymś blache?
OdpowiedzUsuńJa nie smarowałam.
Usuńciasto mi wyroslo tak bardzo, ze szmatke przebilo:P :D na dwie tace wyszlo:D:D piecze sie :D ciekawe czy bedzie idealnee:D:D
OdpowiedzUsuńMi zawsze wychodzi, więc mam nadzieję, że Tobie też się uda i pizza będzie smakowała:)
Usuńpo zapoznaniu się z przepisem biorę się do roboty :)trzymajcie kciuki :)
OdpowiedzUsuńprzepyszna! ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wyjęłam pizzę z piekarnika i ... porażka. Żałuję, że zastosowałam się ściśle do Twoich rad i nie posmarowałam wcześniej foremki. Połowa pizzy przywarła do spodu. Mam chyba mniej słoną sól, bo ciasto wyszło bez smaku. Zabrakło mi też porady, jak długo trzeba wcześniej nagrzewać piekarnik.Trzymałam pizzę 1/2 godziny i chyba za krótko lub w zbyt mało nagrzanym piekarniku. Ciasto upiekło się, choć jest bardzo blade od spodu. To mój debiut, więc tym bardziej jest mi przykro...
OdpowiedzUsuńPizzę wg tego przepisu piekłam wielokrotnie i zawsze wychodzi, więc widocznie coś nie tak jest z Twoim piekarnikiem. Nikt nie narzekał, wręcz przeciwnie A co do porady o nagrzewanie piekarnika, to nie jestem w stanie napisać, jak długo trzeba nagrzewać piekarnik, bo każdy nagrzewa się trochę inaczej. Logiczne jest, że nagrzewa się tak długo, aż uzyska się pożądaną temperaturę tz w tym wypadku 225 stopni. Nie jestem w stanie napisać, ile to potrwa u Ciebie:).
UsuńJak mówią, ćwiczenie czyni mistrza. Przy okazji dowiedziałam się, że częściowo jest to wina mojej formy o gładkim spodzie. Mojej siostrze także przywierają w niej wypieki, a dodatkowo nie rumienią się. Tak więc jestem bogatsza o to nieudane doświadczenie. Pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńwitam drożdże lepiej rozmoczyc przed dodaniem do ciasta w wodzie lub mleku o temp. nie przekraczajacej 40st. C
OdpowiedzUsuńW tym cieście sprawdzają się równie dobrze drożdże pokruszone.
Usuńja taka smakoszka pizzy, a się wstyd przyznać, domowej jeszcze nie robiłam :D Ale zgłodniałam jak Cię czytałam ;)
OdpowiedzUsuńTo teraz trzeba się zabrać za domową pizzę:)
UsuńZ tego co widać na załączonych obrazkach to pizza wygląda bardzo smakowicie :) trzeba będzie spróbować bo jakoś nie mogłam trafić na dobra domową pizzę na cienkim spodzie :) Napewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńWyszła jak w pizzeri . Przepyszna ja miałam inne nadzienie ale ciasto Chrupiące,Cienkie ,Bardzo dobre ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się:)
Usuńpoprostu zajebista!!
OdpowiedzUsuńNIE ZAPOMNIJCIE NASMAROWAĆ BLACHY I POSYPAĆ LEKKO BUŁKĄ TARTĄ ;)
Przepis SUPER ! już dwa razy zrobiłam i za każdym razem wyszło, pozdrawiam i proszę o więcej tak fajnych prostych i smacznych przepisów.
OdpowiedzUsuńZapraszam więc do odwiedzin mojego bloga, bo jest tu sporo wypróbowanych, prostych i sądzę, że smacznych przepisów:)
Usuńprzepis wypróbowany, wszyscy zachwyceni. Polecam; ciasto pyszne, nasze pizze miały inne dodatki, ale to kwestia gustu. Przepis na ciasto stanowczo polecam.
OdpowiedzUsuńAniko,dziś zrobiłam pizzę wg Twojego przepisu,wyśmienita,pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że mój przepis się przydał, a pizza smakowała:) Pozdr A
UsuńWłaśnie zaczynam robić ! Ciekawe jak wyjdzie trzymajcie kciuki:-)
OdpowiedzUsuńWitam! ja tez robilam pizze z Twojego przepisu i to nie raz. Kiedy pierwszy raz zrobilam to okazalo sie ze za malo soli ma ciasto ale to juz zalezy od kazdegom z nas ale i tak od teraz tylko z tego przepisu bede korzystala. Na stałe przepis zostaje u nas! Ciasto jest pyszne, chrupiące. W koncu trafilam na super przepis!!! dziekuje
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że pizza z mojego przepisu przypadła Ci do gustu. U nas tez się ja powtarza, bo jest faktycznie smaczna. Zapraszam do odwiedzin mojego bloga i pozdrawiam:) A
UsuńPizza wyszła super !!! Ja zamiast szynki dodalam jeszcze cebule i paprykę czerwoną oraz żółtą fajne kolorki i pizza super ;-)
OdpowiedzUsuńPizza wyszła genialna-polecam!
OdpowiedzUsuńNaprawde super ,polecam razem z żoną i córką która uwielbia pizze ale tylko z tego przepisu
OdpowiedzUsuńSuper przepis, ciasto jak w pizzeri , chociaż robiłam już z kilku przepisów tan naprawdę super.Polecam.
OdpowiedzUsuńJaką wielkość ma blaszka?
OdpowiedzUsuńO wymiarach blaszki piszę we stępie do posta!
UsuńWybacz, zmęczenie dało się we znaki i nie zauważyłam! :)
UsuńPizzę robię jutro :)
U mnie chyba też się dało we znaki, bo pogubiłam w odp literę. A na jutro życzę udanego "kucharzenia" i smacznego:)
UsuńPizza mega dobra;-) Lepsza niż kupna;-) POLECAM!!!!!!
OdpowiedzUsuńPizza wyszla mega pyszna jak z naszej pizzerii polecam:)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo za tak dobry przepis pizza wręcz idealna :) polecam wszystkim
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńPozwolę sobie zapytać o jakby się wydawało ale chyba dosyć istotną kwestie a mianowicie, jakiej mąki Aniko używasz do pizzy bo z tego co się nasłuchałem to cały sekret w mące leży i jej odpowiednim wyrobieniu. Jeszcze nigdy nie wyrabiałam ciasta na pizzę i może to szczegół ale jakże dla mnie istotny.
Pozdrawiam
Do pizzy najlepiej nadaje się zwykła mąka pszenna, czyli ta określana jako tortowa, luksusowa, poznańska ... . Najczęściej jest to typ mąki 450. Pozdrowienia A
UsuńDziękuję ślicznie. Jak zrobię przelew się swoją wiedzą ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam pizzę to moja pierwsza w życiu wyszła przepyszna dziękuje jednej informacji mi brakowało ile czasu ma wyrastać ciasto
OdpowiedzUsuńWyrasta różnie w zależności od temperatury, ale generalnie powinno przynajmniej podwoić swoją objętość
UsuńCo robię źle że czasami wychodzi taka sucha chrupiąca z piekarńika jak tortilla czy coś?
OdpowiedzUsuńKochani ja jestem mistrzem w zepsuciu kazdej pizzy z kazdego przepisu:-) ale tym razem naprawde bylo super! Po wyrobieniu ciasta wlozylam go do piekarnika bez czekania az wyrośnie a po 10 minutash nalożyłam wszystkie dodatki i dalej piekłam-bylo genialne ciasto:-) dzis zrobie pizze SAMA na urodzinki córeczki!
OdpowiedzUsuńpizza nie byla tak dobra
OdpowiedzUsuńW piecu, żeby się udała. Dam znać....... Dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńCiasto wychodzi rewelacyjne 😊 Moim zdaniem lepsze jak z pizzerii 😊 Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńbardzo dobre!
OdpowiedzUsuńMąż zachwycony
OdpowiedzUsuńCiasto chrupiące i bardzo smaczne. Ja zawsze do ciasta dodaję gałkę muszkatołową i zioła prowansalskie. A na wierzch to, co mam :) Prawdziwą włoską pizzę podaje się też polaną oliwą - najsmaczniejsza jest oliwa z czosnkiem i ziołami. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńI bardzo mi się podoba w tym przepisie, że nie trzeba namaczać drożdży - zbędna robota a i tak ciasto wyśmienite!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.
OdpowiedzUsuń