sobota, 17 listopada 2012

Zasmażana kapusta

Kapusta zasmażana




Taką kapustę przygotowuję zazwyczaj do golonki, albo do schabowego. Oczywiście przyrządzam też kapustę kiszoną na inne sposoby, ale  tak sporządzona jest bardzo smaczna.
Podstawowym składnikiem jest kapusta kiszona. Kupuję kapustę kiszoną z marchewką. Do tego trzeba dokupić boczek i właściwie danie gotowe, nie licząc dodatków, które zawsze ma się w domu pod ręką.


Składniki:
  • 1,5 kapusty kiszonej
  • 35 dkg boczku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • łyżka mąki
Sposób wykonania:

  • Kiszoną kapustę odciskamy, kroimy i zalewamy woda. Gotujemy ok 40 minut. W międzyczasie, jeśli woda, w której gotuje się kapusta, jest za kwaśna odcedzamy ja i zalewamy nową wodą. ( Wodę, którą odlaliśmy z kapusty zostawiamy w jakimś naczyniu, gdyż może się okazać, że kapusta po odcedzeniu będzie zbyt mało kwaśna i trzeba będzie ja jeszcze dokwasić jakąś częścią płynu ). Do kapusty dodajemy kminek ( ok pół łyżeczki ), liście laurowe i ziele angielskie
  • W czasie, gdy kapusta się gotuje, kroimy boczek w kosteczkę ( boczek powinien być średnio tłusty -powinno być trochę mięska i trochę tłuszczyku, aby można było zeszklić na wytopionym tłuszczu cebulkę), podsmażamy go, aby wytopił się tłuszcz. Dodajemy do niego drobno pokrojona cebulę.
  • Gdy cebula jest już ładnie zeszklona odcedzamy kapustę z wody ( ja robię to łyżką cedzakową) i wkładamy ją na patelnię z boczkiem i cebulą ( ja smażę kapustę w głębokiej patelni typu wok). Wraz z kapustą powinno znaleźć się na patelni także trochę wody , w której się gotowała. Kapusty nie mieszamy z boczkiem, tylko zostawiamy na boczku i cebulce. Patelnię przykrywamy i kapustę dusimy do odparowania wody i lekkiego przybrązowienia dolnej części kapusty. Potem dolewamy trochę wody ( może być ta z kapusty ), która po zmieszaniu z lekko przypalonym boczkiem, cebulką czy kapustą nada całości ładnego jasnobrązowego kolorku ( ale trzeba uważać, aby nie przypalić ). Wtedy mieszamy całą zawartość patelni i dalej dusimy w razie potrzeby podlewając wodą. Pod koniec duszenia dolewamy do kapusty ok 1/3 szklanki wody wymieszanej z łyżką mąki i dusimy jeszcze do odparowania. W tym czasie doprawiamy solą i pieprzem ( oczywiście bez dodania mąki też jest smaczna. Ja przyrządzam ją raz z mąką, a raz bez )

21 komentarzy:

  1. Kapusta palce lizać:) Moje ulubione danie.Zastawa też super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja kapusta jest na etapie duszenia z boczkiem i cebulką :-) wygląda i pachnie cudownie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja na Baltyku :)
    Dzieki

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowity smak-mąż się zachwycał:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkim dziękuję za miłe komentarze:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie gotuję. Jeszcze nie próbowałem,ale będzie pyszne. Pozdrawiam z miasta macierzystego Twojej zastawy (-:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, jestem zakochana w naczyniach z Twojego miasta, do którego w ubiegłe wakacje w końcu dotarłam osobiście.I do sklepu firmowego też! To były piękne chwile:)I moje kuchenne półki wzbogaciły się o kolejne cuda:), choć już i tak uginały się pod ciężarem niebieskiej ceramiki:).

      Usuń
  7. Do taki to kapusty najwazniejszy je krupniok!!! Bez tego sie ni godzi!Oczywiscie oryginalny we flaku a nie w celofanie. Zaraz bede miol narychtowane to taki idealne piatkowe maszkiecyni!

    OdpowiedzUsuń
  8. super kapusta mniam

    OdpowiedzUsuń
  9. Palcem palce lizać pychotka-

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszny przepis pierwszy raz robiłem.... Z golonką wyśmienite!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo fajnie opisane :) to jest prawdziwy przepis

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczny przepis. Moja kapustka właśnie się gotuje :)))))))))

    OdpowiedzUsuń
  13. Wczoraj ugotowałem golonkę,a dzisiaj dopasowuję do niej kapustkę.Mam nadzieje,że wyjdzie,bo golonka palce lizać.Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  14. A czy taka kapustka dobrze smakuje z karczkiem? Przepis wygląda smakowicie, dzisiaj zamierzam go wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam, dzisiaj i ja wypróbuję, zainspirowałam się fotką bo wygląda rewelacyjnie na zdjęciu takiej jak właśnie szukałam... napisze jakie były wrażenia, pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń