sobota, 3 listopada 2012

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska




   Bardzo gęsta, pożywna zupa. Dobra na chłodniejsze pory roku. Dodaje energii na zimowy i jesienny czas.W zupełności wystarcza na obiad. Jako, że meksykańska to zawiera czerwoną fasolkę, paprykę i kukurydzę i jeszcze parę innych rzeczy. Ważnym składnikiem jest też wołowina, którą kroję w drobną kosteczkę i dość mocno podsmażam na patelni. Musi być dość dobrze zbrązowiona, bo to nadaje tej zupce wspaniały kolor.  Oczywiście wołowiny nie można spalić, żeby nie było czuć zapachu spalenizny. Zresztą wołowina po przerzuceniu jej do wody oddaje ten mocno brązowy kolor wodzie. Woda jest brązowa, a wołowinka taka jak trzeba.  Ja zazwyczaj podaję tę zupę z bagietką, ale oczywiście wyśmienicie smakuje też z chlebem. Czasami ucieram też ser żółty do posypania i podaję osobno. Kto ma ochotę, ten sobie posypuje. Ja zawsze, bo ser żółty uwielbiam:).
   Początkowo wlewam 3,5 litra wody, potem w razie odparowania  trzeba uzupełniać, żeby zupa nie była zbyt gęsta. A odparowywać będzie, bo wołowina dość długo musi się gotować.






Składniki:

  • 1 kg wołowiny bez kości
  • 1 duża marchewka
  • kawałek korzenia pietruszki
  • kawałek selera
  • po pół strąka czerwonej, żółtej i zielonej papryki
  • mała puszka kukurydzy
  • puszka białej fasolki
  • puszka czerwonej fasolki
  • dwa dość duże ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • olej do smażenia mięsa
  • łyżka mąki 
  • sól 
  • pieprz
  • ser żółty do posypania
Sposób przyrządzenia:

Umytą wołowinę kroimy w niewielką kosteczkę.
Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem ( 3 łyżki ) i smażymy. Wołowina wypuści sporo wody, którą należy odparować, a następnie  dobrze podsmażyć, aby nabrała brązowego koloru. Doprawiamy ją solą i pieprzem.
W międzyczasie w dużym garnku gotujemy 3,5 - 4 litry wody z liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem.
Gdy wołowina jest już ładnie zbrązowiona przekładamy ją do garnka z gotującą się wodą.
Gotujemy ok. 1,5 godziny, a następnie dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę: marchewkę, seler i pietruszkę. Gotujemy ok. 15 minut i dodajemy pokrojone w kostkę papryki.
Po kolejnych 10 minutach dodajemy ziemniaki i kukurydzę z puszki. Gotujemy ok. 10 minut
Pod koniec gotowania dodajemy czerwoną i białą fasolę odsączoną z zalewy, doprawiamy przecierem pomidorowym, papryką w proszku, solą i pieprzem.
Na koniec dolewamy do zupy mąkę rozprowadzoną z małą ilością wody i chwile gotujemy.
Podajemy najlepiej z bagietką i żółtym serem.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Czas gotowania zależy od wołowiny, która zazwyczaj, aby była miękka, potrzebuje ok.2 - 2,5  godzin gotowania.
Warzywa, aby się nie rozgotowały dodajemy wtedy, gdy wołowina jest już prawie miękka. Jeżeli wolimy twardszą paprykę, to wrzucamy ją pod koniec gotowania razem z ziemniakami.




5 komentarzy:

  1. Lubię takie wyraziste, treściwe zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak jak piszesz,doskonała zupa na ten okres jesienny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Też mam podobną w swoim repertuarze, ale muszę od Ciebie spapugować serwowanie z serem :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. witam serdecznie, potrzebuje przygotować tą zupę na 8 osób, czy ta proporcja która jest podana wystarcza na 8 osób?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej. Z podanej ilości składników wychodzi dość spory garnek zupy:)

      Usuń