niedziela, 23 grudnia 2012

Austriackie rogaliki migdałowe

Austriackie rogaliki migdałowe





Rogaliki migdałowe to przepis kuchni austriackiej. Wypieka się je w Austrii z okazji Świąt Bożego Narodzenia, ale jak dla mnie są zdecydowanie całoroczne. Malutka słodka przekąska do kawy czy herbaty!:)
Rogaliki robi się bardzo prosto. Ciasto zagniata się szybciutko, troszkę więcej czasu należy poświęcić na samo formowanie rogaliczków. A potem już tylko delektowanie się słodyczą ciasta migdałowego. 
Z podanej ilości składników wychodzi 65 rogaliczków. Powinny być nie większe niż uszka do barszczu. Można je upiec nawet tydzień przed Bożym Narodzeniem i przechowywać w zamkniętym blaszanym pudełku, ale świeżutkie też są bardzo smaczne!









Składniki:
  • 18 dkg mąki
  • 10 dkg masła
  • 5 dkg cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 5 dkg zmielonych migdałów
  • do posypania: cukier puder pomieszany z cukrem waniliowym

Sposób wykonania:
  • Z podanych wyżej składników zagnieść kruche ciasto.
  • Z ciasta odrywać małe kawałeczki. W dłoniach toczyć wałeczki i formować z nich ciasteczka w kształcie rogalików(nie większe niż uszka do barszczu)
  • Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec na jasnozłoty kolor.
  • Gorące obficie posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

 

 




 

6 komentarzy:

  1. jejku, przepis na te rogaliki znalazłam już jakiś czas temu, na pewno wypróbuję ten przepis, wyglądają ślicznie i smakowicie posypane śniegiem z cukru pudru Wesołych Świąt :)))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sa przepyszne, a przepis pochodzi z dodatku do jakiejś gazety, gdzie prezentowane były przepisy na potrawy świąteczne z różnych krajów europejskich. Mam kserówki kilku kartek, które akurat mnie interesowały i jeszcze sporo przepisów do przetestowania. Rogaliki robię już drugi raz. Pozdrawiam świątecznie!::)

      Usuń
  2. Prawdziwa fabryka rogalików! Fantastyczne!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie wyglądają, urocze maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja juz kolejne święta je przygotowuje :)

    OdpowiedzUsuń