poniedziałek, 10 grudnia 2012

Świąteczne ciasteczka półfrancuskie z grubym cukrem

Świąteczne ciasteczka półfrancuskie z grubym cukrem




   Ciasteczka półfrancuskie, bo ciasto rozwarstwia się po upieczeniu. Ciasto zagniata się bez cukru, a słodycz pochodzi z posypki z grubego cukru, w czym cały urok tych ciasteczek. To jedne z moich ulubionych słodkich wypieków. W związku ze zbliżającymi się Świętami część ciasteczek wycięłam foremkami świątecznymi, choć te ciasteczka są zdecydowanie całoroczne, ale na Święta pasują jak najbardziej.
   Do posypania zdecydowania polecam gruby cukier, który może nie w każdym sklepie, ale jest dostępny.
Ciasto robi się bardzo prosto i dobrze rozwałkowuje. W czasie pieczenia ciasteczka śmiesznie " oddychają". W większości z nich robią się rozwarstwienia.
   Z podanej ilości składników wychodzi ok 120 ciasteczek, ale to zależy w zasadzie od wielkości foremek. Mi pasują do nich troszkę większe foremki. Taką ilość ciasteczek piekłam na cztery razy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.








Składniki: ( na ok 120 - 130 ciasteczek )
  • 60 dkg mąki
  • 50 dkg margaryny
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • jajko do smarowania ciasteczek
  • gruby cukier do posypania
Sposób wykonania:

  • Margarynę posiekać z mąką. Dodać żółtka  i śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto.
  •  Ciasto włożyć na 2 godziny do lodówki.
  • Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na grubość 3-4 milimetrów.                          Foremkami wycinać ciastka.
  • Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wierzch ciastek smarować roztrzepanym jajkiem i posypywać grubym cukrem.
  • Piec w temperaturze 200 stopni ok 15 - 20 minut aż ciastka  nabiorą złotego koloru.

 
 

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam francuskie ciasteczka :) Twoje wyglądają bardzo świątecznie i apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham wyroby z ciasta półfrancuskiego :3 Pięknie wyglądają i takie małe prezenciki można zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też bardzo smakuje ciasto półfrancuskie! A te ciasteczka należą do moich ulubionych:)

      Usuń
  3. Wyglądają świetnie! Oj, zjadłabym :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Okropne - jak do polfrancuskich ciastek można używać margaryny. Ocknij się.

    OdpowiedzUsuń