Pieczony schab faszerowany śliwkami
Schab nadziewany suszonymi śliwkami to pyszne danie, które nie wymaga zbyt dużo pracy i przygotowań. Jest to danie eleganckie, które można zaserwować również od święta czy przygotować go dla gości.
Pieczony schab ze śliwkami jest pyszny na ciepło, ale również na zimno serwowany jako wędlina.
Słodka śliwka świetnie komponuje się smakowo z pieczonym schabem. Można dać śliwki wędzone kupowane na bazarze, oczywiście bez pestek, albo kupowane w supermarkecie śliwki kalifornijskie. Tych ostatnich nie trzeba wcześniej namaczać.
Schab piekę w rękawie, bo nie wysycha i nie brudzi naczyń
Schab pieczony ze śliwkami zaserwowałam z kluskami śląskimi i z sosem pieczeniowym. A jako surówkę podałam modrą kapustę. Na drugi dzień schab zjedliśmy do chleba jako wędlinę.
Składniki:
Schab nadziewany suszonymi śliwkami to pyszne danie, które nie wymaga zbyt dużo pracy i przygotowań. Jest to danie eleganckie, które można zaserwować również od święta czy przygotować go dla gości.
Pieczony schab ze śliwkami jest pyszny na ciepło, ale również na zimno serwowany jako wędlina.
Słodka śliwka świetnie komponuje się smakowo z pieczonym schabem. Można dać śliwki wędzone kupowane na bazarze, oczywiście bez pestek, albo kupowane w supermarkecie śliwki kalifornijskie. Tych ostatnich nie trzeba wcześniej namaczać.
Schab piekę w rękawie, bo nie wysycha i nie brudzi naczyń
Schab pieczony ze śliwkami zaserwowałam z kluskami śląskimi i z sosem pieczeniowym. A jako surówkę podałam modrą kapustę. Na drugi dzień schab zjedliśmy do chleba jako wędlinę.
Składniki:
- ok. 1,2 kg schabu bez kości
- ok 20 dkg suszonych śliwek
- 2 - 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- majeranek
- 3 - 4 ząbki czosnku
- ostra mielona papryka ( ok łyżeczki )
- rękaw do pieczenia
- Kawałek schabu umyć, osuszyć i wzdłuż mięsa ostrym długim nożem o szpiczastym zakończeniu wyciąć w środku kieszeń o szerokości ok 2,5 - 3 cm ( wszystko w zależności od tego, jak szeroki jest kawałek mięsa )
- W wyciętą kieszeń wsypujemy ok półtorej łyżeczki soli i rozcieramy od środka, a następnie napychamy suszonymi śliwkami. Jeśli kawałek schabu nie jest zbyt długi można to zrobić tylko za pomocą palców, ale jeśli jest dłuższy śliwki można napychać odwrotną stroną drewnianej łyżki. Śliwki powinny dość ściśle przylegać do siebie
- Po nafaszerowaniu schabu nacieramy go olejem, zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, mieloną papryką oraz majerankiem
- Odcinamy odpowiednio długi kawałek rękawa do pieczenia i wkładamy do niego schab. Zamykamy klipsami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Ja wkładam schab dodatkowo do żaroodpornej formy. W 200 stopniach schab pieczemy ok. pół godziny, a potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze godzinę. Po upieczeniu można go pozostawić jeszcze w nagrzanym piekarniku na 20 - 30 minut
moje smaki upiekłaś...
OdpowiedzUsuńcudowny! wspaniale gotujesz i pieczesz :)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńOj żeby zrobić taką kieszeń , to też trzeba się nagimnastykować. Przyznam się ze nie robiłam takiego schabiku. Ogólnie nie przepadam za mięsem na słodko.
OdpowiedzUsuńTeż mi się tak wydawało, że schab i śliwki jakoś tak nie za bardzo pasują do siebie, ale odkąd spróbowałam, to zmieniłam zdanie:)
UsuńZa niedlugo opowiem co sądzę...
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Robiłem dwa razy i za każdym razem rewelacja.
OdpowiedzUsuńSzukałam przepisu tutaj przes Swiętami.. :) teraz robię kolejny raz i zawsze niebo w gębie . Pzdr
OdpowiedzUsuńCieszę się, że korzystasz z moich przepisów, a co najważniejsze, że przypadają Ci do gustu:) Pozdrowienia A
UsuńRewelacja mało roboty a smak cudowny
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłem takowy :) jutro będę smakowa :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie z mamą działamy... ciekawa jestem efektu :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWczoraj postanowiłam zrobić ten schab i wyszedł przepyszny! Na pewno jeszcze nie raz wykorzystam ten przepis=)
OdpowiedzUsuńCzy śliwki suszone kresto trzeba namaczac?? A te suszone na wage??
OdpowiedzUsuń