czwartek, 31 stycznia 2013

Gulasz wieprzowy z warzywami







Taki gulasz  z warzywami może w sobie zawierać oprócz mięsa różne rodzaje warzyw.  Ja zazwyczaj daję marchewkę ( ale nie za dużo, bo gulasz będzie za słodki ), pietruszkę,  paprykę.   Dodaję też zielony groszek, fasolkę szparagową, kiszonego ogórka oraz pieczarki.
    Ten gulasz najczęściej podaję z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, ale pasuje też do puree albo do makaronu czy kaszy.

 


Składniki:

  • 1,2 kg mięsa wieprzowego ( ja daję pół na pół: łopatkę i karczek )
  • niewielka cebula
  • pół marchewki
  • kawałek pietruszki
  • pół czerwonej papryki
  • garstka mrożonego zielonego groszku
  • garść mrożonej zielonej fasolki szparagowej, można tez dodać trochę fasolki żółtej
  • 4 -5 pieczarek
  • średni ogórek kiszony
  • sól
  • pieprz
  • papryka mielona ostra
  • olej do smażenia mięsa
  • 4 - 5 łyżek mąki
Sposób wykonania:
  • Mięso umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, a następnie pokroić w kostkę. Posolić i doprawić pieprzem
  • Mięso obsmażać na 2 - 3 łyżkach oleju na mocno brązowy kolor ( sos uzyska wtedy ciemną barwę)
  • W garnku zagotować ok półtora litra wody, dodać zbrązowione mięso
  • Na tej samej patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę i dodać do gotującego się gulaszu
  • Gotować ok 1 godziny. Po tym czasie doprawić  papryką w proszku( też nada gulaszowi ładnego koloru ) oraz ewentualnie solą i pieprzem
  • Po tym czasie do gotującego się gulaszu dodać pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. Gotować razem 10 - 15 minut
  • Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, a po kolejnych 5 min dorzucić groszek, fasolkę i pokrojone pieczarki. Gotować jeszcze kilka minut. Na koniec dorzucić pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka. Gulasz zdjąć z ognia ( aby warzywa się nie rozgotowały )
  • Przygotować mąkę: na suchej patelni zbrązowić ją  na wolnym ogniu ( aby nie przypalić ) często mieszając. Zbrązowiona mąka nada sosowi ładnego koloru. Przestudzić, a następnie przesypać do naczynia, dodać ok pół szklanki zimnej wody i dokładnie roztrzepać, aby nie było grudek. Wlewać stopniowo do gotującego się gulaszu aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji sosu ( jeśli wody, w której gotuje się mięso jest więcej należy przygotować więcej mąki, aby uzyskać zawiesisty sos ). Chwilę razem pogotować
  •  Gulasz podawać z kaszą, ziemniakami, kluskami czy też plackami ziemniaczanymi i ulubioną surówką

7 komentarzy:

  1. Aniko , ale u Ciebie frykasy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie zaciagac sosu maka, psuje smak!!! Na poczatku dorzucamy ziemniaki pokrojone w mala kostke, jak sie rozgotuja to sos powstanie wlasnie z nich (gesty)!!! Taka rada :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczny gulasz, tylko nie dawałam zasmażki, zagęściłam dodając ziemniaki w kostkę. I użyłam trochę przyprawy do wieprzowiny Prymatu.
    Przepis bardzo dobrze opracowany.

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny gulasz Aniko

    OdpowiedzUsuń
  5. masz rację psuję smak

    OdpowiedzUsuń
  6. Nic ująć,nic dodać.Profesjonalne zestawienie składników.Ja dodaję 2 duże cebule podsmażone na rumiano...

    OdpowiedzUsuń
  7. długo szukałam fajnego przepisu na gulasz i właśnie znalazłam!

    OdpowiedzUsuń