czwartek, 24 stycznia 2013

Kotlet schabowy z kością z duszonymi warzywami albo schabowy po włosku

Kotlet schabowy z kością z duszonymi warzywami albo schabowy po włosku


    Tak przyrządzony kotlet schabowy jest smaczną odmianą od tradycyjnego kotleta schabowego panierowanego. Należy go lekko rozbić, a następnie natrzeć mieszanką ziół z oliwą i wstawić na godzinę do lodówki. Potem kotlet smażymy, a do niego przygotowujemy jeszcze duszone warzywa. Ja z reguły daję paprykę, małą cukinię, kilka pieczarek, marchewkę i cebulę, ale z innymi warzywami też można by poeksperymentować.
Danie przyrządza się w miarę szybko i u nas bardzo smakuje. Wyśmienicie pasują do niego pieczone ziemniaki. Ja przyrządziłam je tym razem z rozmarynem, a jako świeży dodatek pomidorki koktajlowe.




Składniki:
  • 3 kotlety schabowe z kością ( powinny być w miarę cienkie )
  • 1 papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka lub 2 małe
  • jedna cebula
  • kilka ( 6 - 7 ) pieczarek
  • oliwa do smażenia mięsa i warzyw
  • sól
Na marynatę:
  • 2 - 3 łyżki oliwy
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pół łyżeczki oregano
  • łyżka suszonych pomidorów
  • odrobina curry 
Sposób wykonania:
  • Schab umyć, osuszyć i leciutko rozgnieść w palcach
  • Przygotować marynatę z przypraw i oliwy. Natrzeć nią mięso i wstawić na ok 1 godzinę do lodówki
  • W tym czasie przygotować warzywa: marchewkę obrać i pokroić w słupki, cukinie umyć i pokroić w plasterki, paprykę umyć i pokroić w kawałki, cebulę obrać i pokroić w szersze piórka, pieczarki obrać i pokroić na cząstki
  • Na patelni ( najlepiej grillowej ) rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć na niej z obu stron do lekkiego zrumienienia talarki cukinii. Następnie cukinię zdjąć z patelni ( zbyt długie smażenie spowoduje, że cukinia straci jędrność i zrobi się "bryjowata"
  • Na tej samej oliwie ( ewentualnie można troszkę dolać, jeśli cukinia wchłonęła ) smażymy już razem pokrojone wcześniej warzywa: paprykę, cebulę, pieczarki i marchewkę. Po 3 - 4 minutach smażenia warzywa baaardzo delikatnie oprószamy solą. Pieczarki puszczą sok, a cebula szybciej zmięknie i dalej smażymy. Gdy sok zacznie odparowywać warzywa podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Na koniec podnosimy przykrywkę i odparowujemy płyn. Dokładamy do warzyw cukinię
  • W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i smażymy na niej kotlety. Każdy ok 5 minut z każdej strony
  • Kotlety podajemy na duszonych warzywach

3 komentarze:

  1. przymierzam się do zrobienia postu o schabowym, bo go uwielbiamy, bo jest niesamowity.
    Własnie z kością mi się marzy :D


    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ,,postu o schabowym" -ciekawa kompozycja!!!!!!!!!!!

      Usuń