Kotlet schabowy z kością z duszonymi warzywami albo schabowy po włosku
Tak przyrządzony kotlet schabowy jest smaczną odmianą od tradycyjnego kotleta schabowego panierowanego. Należy go lekko rozbić, a następnie natrzeć mieszanką ziół z oliwą i wstawić na godzinę do lodówki. Potem kotlet smażymy, a do niego przygotowujemy jeszcze duszone warzywa. Ja z reguły daję paprykę, małą cukinię, kilka pieczarek, marchewkę i cebulę, ale z innymi warzywami też można by poeksperymentować.
Danie przyrządza się w miarę szybko i u nas bardzo smakuje. Wyśmienicie pasują do niego pieczone ziemniaki. Ja przyrządziłam je tym razem z rozmarynem, a jako świeży dodatek pomidorki koktajlowe.
Składniki:
Tak przyrządzony kotlet schabowy jest smaczną odmianą od tradycyjnego kotleta schabowego panierowanego. Należy go lekko rozbić, a następnie natrzeć mieszanką ziół z oliwą i wstawić na godzinę do lodówki. Potem kotlet smażymy, a do niego przygotowujemy jeszcze duszone warzywa. Ja z reguły daję paprykę, małą cukinię, kilka pieczarek, marchewkę i cebulę, ale z innymi warzywami też można by poeksperymentować.
Danie przyrządza się w miarę szybko i u nas bardzo smakuje. Wyśmienicie pasują do niego pieczone ziemniaki. Ja przyrządziłam je tym razem z rozmarynem, a jako świeży dodatek pomidorki koktajlowe.
Składniki:
- 3 kotlety schabowe z kością ( powinny być w miarę cienkie )
- 1 papryka
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka lub 2 małe
- jedna cebula
- kilka ( 6 - 7 ) pieczarek
- oliwa do smażenia mięsa i warzyw
- sól
- 2 - 3 łyżki oliwy
- szczypta pieprzu
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pół łyżeczki oregano
- łyżka suszonych pomidorów
- odrobina curry
- Schab umyć, osuszyć i leciutko rozgnieść w palcach
- Przygotować marynatę z przypraw i oliwy. Natrzeć nią mięso i wstawić na ok 1 godzinę do lodówki
- W tym czasie przygotować warzywa: marchewkę obrać i pokroić w słupki, cukinie umyć i pokroić w plasterki, paprykę umyć i pokroić w kawałki, cebulę obrać i pokroić w szersze piórka, pieczarki obrać i pokroić na cząstki
- Na patelni ( najlepiej grillowej ) rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć na niej z obu stron do lekkiego zrumienienia talarki cukinii. Następnie cukinię zdjąć z patelni ( zbyt długie smażenie spowoduje, że cukinia straci jędrność i zrobi się "bryjowata"
- Na tej samej oliwie ( ewentualnie można troszkę dolać, jeśli cukinia wchłonęła ) smażymy już razem pokrojone wcześniej warzywa: paprykę, cebulę, pieczarki i marchewkę. Po 3 - 4 minutach smażenia warzywa baaardzo delikatnie oprószamy solą. Pieczarki puszczą sok, a cebula szybciej zmięknie i dalej smażymy. Gdy sok zacznie odparowywać warzywa podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Na koniec podnosimy przykrywkę i odparowujemy płyn. Dokładamy do warzyw cukinię
- W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i smażymy na niej kotlety. Każdy ok 5 minut z każdej strony
- Kotlety podajemy na duszonych warzywach
Obłędnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńprzymierzam się do zrobienia postu o schabowym, bo go uwielbiamy, bo jest niesamowity.
OdpowiedzUsuńWłasnie z kością mi się marzy :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
,,postu o schabowym" -ciekawa kompozycja!!!!!!!!!!!
Usuń