Pieczona pierś z indyka faszerowana pieczarkami
Faszerowany filet z indyka to bardzo smaczna i zdrowa potrawa z mięsa. Pierś z indyka jest dietetyczna i zawiera bardzo niewielkie ilości tłuszczu, więc takie mięso to świetna alternatywa dla osób dbających o linię.
Pierś z indyka przygotowana w rękawie jest soczysta, a farsz i zioła prowansalskie nadają jej wspaniałego aromatu i smaku.
Taką pieczeń można podać np. z ryżem albo z ziemniakami. Dodatkowo można przygotować do niej sos pieczarkowy lub chrzanowy i zaserwować ulubioną surówkę. Ja przygotowałam do niej surówkę z marchewki z jabłkiem.
Składniki:
Sposób wykonania:
Faszerowany filet z indyka to bardzo smaczna i zdrowa potrawa z mięsa. Pierś z indyka jest dietetyczna i zawiera bardzo niewielkie ilości tłuszczu, więc takie mięso to świetna alternatywa dla osób dbających o linię.
Pierś z indyka przygotowana w rękawie jest soczysta, a farsz i zioła prowansalskie nadają jej wspaniałego aromatu i smaku.
Taką pieczeń można podać np. z ryżem albo z ziemniakami. Dodatkowo można przygotować do niej sos pieczarkowy lub chrzanowy i zaserwować ulubioną surówkę. Ja przygotowałam do niej surówkę z marchewki z jabłkiem.
Składniki:
- pierś z indyka (ok. 1,5 kg)
- 30 - 40 dkg pieczarek
- 1 średniej wielkości cebula
- 15 dkg sera żółtego
- 1 jajko
- 2 łyżki tartej bułki
- zioła prowansalskie
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól, pieprz
- 3 - 4 łyżki oliwy
- rękaw do pieczenia
Sposób wykonania:
- Przygotowujemy farsz: pieczarki obieramy i myjemy. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
- Na patelni na łyżce oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula jest już zeszklona dodajemy do niej starte pieczarki. Solimy i pieprzymy. Smażymy do odparowania wody.
- Tak przygotowane pieczarki studzimy, a następnie dodajemy do nich starty na grubych oczkach ser żółty, 2 łyżki bułki tartej oraz jajko. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Filet z indyka myjemy i osuszamy, a następnie nożem wycinamy w mięsie kieszeń. Mięso nacieramy od środka solą. Zewnętrzną część fileta solimy, nacieramy pieprzem, słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi.
- Tak przygotowane mięso nadziewamy przygotowanym farszem.
- Nafaszerowaną pierś z indyka obwiązujemy nitką, nadając jej pożądany kształt.
- Mięso skrapiamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy przynajmniej na półtorej godziny do lodówki.
- Po tym czasie mięso odwijamy z folii, wkładamy do rękawa i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 25 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 50 - 60 minut.
- Po upieczeniu, pierś wyjmujemy z rękawa i usuwamy nić, którą była obwiązana.
- Serwujemy na gorąco albo na zimno.
To danie wygląda obłędnie, uwielbiam indyka:)
OdpowiedzUsuńPodziwiam, jakos do faszerowania mięsa zabieram się jak pies do jeża! Tylko roladki! Twoje mięsko wygląda profesjonalnie!;)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na niedzielny obiad a jeszcze dietetyczny czyli coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńDobrze wiedzieć, że zawiera niweilką ilość tłuszczu. W 2013 mam być zdrowsza jak w 1012 :) Smacznie wygląda ta pieczeń.
OdpowiedzUsuńZa to będziesz starsza o 1001 lat. :P
UsuńZdrowe, pyszne, ale pracowite
OdpowiedzUsuńA nawet nie tak bardzo pracochłonne, jakby się mogło wydawać:)
Usuńmięso i grzyby, dobry duet :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię faszerowane mięsa :)
OdpowiedzUsuńA jak zamiast rękawa do pieczenia użyje foli aluminiowej?
OdpowiedzUsuńAniko napisz jak robisz rękaw w mięsie : czy nacinasz tylko po środku mięsa czy wycinasz część i faszerujesz ?
OdpowiedzUsuńWitaj Kasiu! W mięsie drążę tylko dziurę, przeważnie nie do końca, bo jak napycha się farsz z jednej strony, to z drugiej zaczyna on uciekać, więc najlepiej wydrąż kieszeń, ale nie do końca. Pozdrawiam:)
UsuńJaki sos polecasz do tego mięska?
OdpowiedzUsuńMoże być pieczarkowy, albo dla odmiany, bo pieczarki są w farszu np chrzanowy. Oba przepisy można znaleźć na moim blogu:) Pozdrawiam:) A
Usuńproponuję do farszu dodać koperek zielony -nie zapomnicie tego smaku
OdpowiedzUsuńRaz zrobiłam filet z tego przepisu i teraz dzieci wiercą mi dziurę w brzuchu, aby na święta zrobić. Wcale nie jest tak bardzo pracochłonne przygotowanie.
OdpowiedzUsuń