piątek, 11 stycznia 2013

Pieczona pierś z indyka faszerowana pieczarkami

Pieczona pierś z indyka faszerowana pieczarkami

 


      Faszerowany filet z indyka to bardzo smaczna i zdrowa potrawa z mięsa. Pierś z indyka jest dietetyczna i zawiera bardzo niewielkie ilości tłuszczu, więc takie mięso to świetna alternatywa dla osób dbających o linię. 
Pierś z indyka przygotowana w rękawie jest soczysta, a farsz i zioła prowansalskie nadają jej wspaniałego aromatu i smaku. 
Taką pieczeń można podać np. z ryżem albo z ziemniakami. Dodatkowo można przygotować do niej sos pieczarkowy lub chrzanowy i zaserwować ulubioną surówkę. Ja przygotowałam do niej surówkę z marchewki z jabłkiem.

 


Składniki:
  • pierś z indyka (ok. 1,5 kg)
  • 30 - 40 dkg pieczarek
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 15 dkg sera żółtego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartej bułki
  • zioła prowansalskie
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól, pieprz
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • rękaw do pieczenia

Sposób wykonania:
  • Przygotowujemy farsz: pieczarki obieramy i myjemy. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
  • Na patelni na łyżce oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula jest już zeszklona dodajemy do niej starte pieczarki. Solimy i pieprzymy. Smażymy do odparowania wody.
  • Tak przygotowane pieczarki studzimy, a następnie dodajemy do nich starty na grubych oczkach ser żółty, 2 łyżki bułki tartej oraz jajko. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
  • Filet z indyka myjemy i osuszamy, a następnie nożem wycinamy w mięsie kieszeń. Mięso nacieramy od środka solą. Zewnętrzną część fileta solimy, nacieramy pieprzem, słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi.
  • Tak przygotowane mięso nadziewamy przygotowanym farszem.
  • Nafaszerowaną pierś z indyka obwiązujemy nitką, nadając jej pożądany kształt.
  • Mięso skrapiamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy przynajmniej na półtorej godziny do lodówki.
  • Po tym czasie mięso odwijamy z folii, wkładamy do rękawa i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 25 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 50 - 60 minut.
  • Po upieczeniu, pierś wyjmujemy z rękawa i usuwamy nić, którą była obwiązana.
  • Serwujemy na gorąco albo na zimno. 
 
 
 


14 komentarzy:

  1. To danie wygląda obłędnie, uwielbiam indyka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podziwiam, jakos do faszerowania mięsa zabieram się jak pies do jeża! Tylko roladki! Twoje mięsko wygląda profesjonalnie!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł na niedzielny obiad a jeszcze dietetyczny czyli coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze wiedzieć, że zawiera niweilką ilość tłuszczu. W 2013 mam być zdrowsza jak w 1012 :) Smacznie wygląda ta pieczeń.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za to będziesz starsza o 1001 lat. :P

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. A nawet nie tak bardzo pracochłonne, jakby się mogło wydawać:)

      Usuń
  6. bardzo lubię faszerowane mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A jak zamiast rękawa do pieczenia użyje foli aluminiowej?

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniko napisz jak robisz rękaw w mięsie : czy nacinasz tylko po środku mięsa czy wycinasz część i faszerujesz ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Kasiu! W mięsie drążę tylko dziurę, przeważnie nie do końca, bo jak napycha się farsz z jednej strony, to z drugiej zaczyna on uciekać, więc najlepiej wydrąż kieszeń, ale nie do końca. Pozdrawiam:)

      Usuń
  9. Jaki sos polecasz do tego mięska?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być pieczarkowy, albo dla odmiany, bo pieczarki są w farszu np chrzanowy. Oba przepisy można znaleźć na moim blogu:) Pozdrawiam:) A

      Usuń