poniedziałek, 28 stycznia 2013

Racuchy z jabłkami na kwaśnym mleku

Racuchy z jabłkami na kwaśnym mleku







Racuchy robi się szybko i są bardzo smaczne. Te należą do moich ulubionych, choć racuchy z sera też są pyszne i w sumie trudno stwierdzić, które smakują lepiej. Są inne, ale co ważne oba rodzaje racuchów są szybkie w przygotowaniu i zawsze znikają w oka mgnieniu.
Racuszki podaję z miodem ( tak najbardziej mi smakują ), z ulubionym dżemem lub po prostu z cukrem pudrem.
Ilość składników podanych w przepisie starcza na 4 duże porcje, bo wychodzi z niej ok 16 placuszków.

 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki kwaśnego mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia
  • jako dodatek do upieczonych racuchów, miód, dżem lub cukier puder
Sposób wykonania:
  • Kwaśne mleko dokładnie wymieszać z jajkami. Połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Utrzeć na gładką masę.
  • Jabłka umyć, obrać, drobno pokroić i wrzucić do ciasta. Wymieszać.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać ciasto i formować placki. Rumienić po kilka minut z obu stron
  • Usmażone racuchy odsączać z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
  • Podawać posypane cukrem pudrem, polane miodem lub z dżemem. 
 

 

3 komentarze:

  1. Wieki nie jadłam racuchów:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jedz schabowego z kapusta! ! !

    OdpowiedzUsuń
  3. Szukałam w necie przepisu na racuchy i trafiłam do Ciebie:) Super!!! Właśnie jemy:))) Czyjesz ten zapach i smak:) Mniammmmmmmmmmmmmmm! Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń