To oryginalny sposób
na podanie sałatki. Sałatka łatwa i szybka w wykonaniu i trochę inna
niż zazwyczaj. Podajemy ją w wydrążonym jabłku. Kupując jabłka wybieramy
duże, mniej więcej jednakowej wielkości i z ładną skórką. Jabłka można
wydrążyć specjalnym przyrządem lub jeśli takowego nie posiadamy, to po
prostu łyżką. Nie stwarza to problemu. A nadzienie tworzymy z
wydrążonego miąższu, kiszonego ogórka ( najlepiej domowej roboty ),
ziemniaka i majonezu. Taką sałatkę podaję do
obiadu, np. do pieczonych ziemniaków, ale też jako dodatek do wędlin. Ja
dziś przyrządziłam ją do zapiekanych ziemniaków, które zaserwowałam z
żeberkami w sosie kminkowym i właśnie z tą sałatką. Sałatka jest
kwaskowata, więc przełamuje łagodny smak ziemniaków.
W jabłku można podać prawie każdą wersję sałatki majonezowej.
W jabłku można podać prawie każdą wersję sałatki majonezowej.
Składniki:
- 3 jabłka
- 2 średnie ogórki kiszone
- 2 ugotowane ziemniaki
- 2-3 łyżki majonezu
- sól
- ewentualnie natka pietruszki
Sposób wykonania:
- Jabłka umyć i osuszyć
- Odciąć ich górne części
- Wydrążyć miąższ z jabłek zostawiając ścianki o grubości ok. 0,5 cm
- Wydrążyć miąższ także z górnych części jabłek
- Ok. 1/4 wydrążonego miąższu z jabłek pokroić w kosteczkę
- W kosteczkę pokroić 2 ugotowane ziemniaki i ogórki kiszone
- Delikatnie posolić
- Połączyć z majonezem
- Napełniać sałatką jabłka, przykryć pasującym daszkiem, przystroić listkami pietruszki
- Podawać jako sałatkę do obiadu lub do wędlin
Świetny pomysł :) A sałatki to MUST HAVE każdej imprezki, teraz w oryginalnym mundurku.
OdpowiedzUsuń