wtorek, 29 stycznia 2013

Sałatka majonezowa w jabłku

Sałatka majonezowa w jabłku



To oryginalny sposób na podanie sałatki. Sałatka łatwa i szybka w wykonaniu i trochę inna niż zazwyczaj. Podajemy ją w wydrążonym jabłku. Kupując jabłka wybieramy duże, mniej więcej jednakowej wielkości i z ładną skórką. Jabłka można wydrążyć specjalnym przyrządem lub jeśli takowego nie posiadamy, to po prostu łyżką. Nie stwarza to problemu. A nadzienie tworzymy z wydrążonego miąższu, kiszonego ogórka ( najlepiej domowej roboty ), ziemniaka i majonezu. Taką sałatkę podaję do obiadu, np. do pieczonych ziemniaków, ale też jako dodatek do wędlin. Ja dziś przyrządziłam ją do zapiekanych ziemniaków, które zaserwowałam z żeberkami w sosie kminkowym i właśnie z tą sałatką. Sałatka jest kwaskowata, więc przełamuje łagodny smak ziemniaków.
W jabłku można podać prawie każdą wersję sałatki majonezowej.


Składniki:

  • 3 jabłka
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól
  • ewentualnie natka pietruszki

Sposób wykonania:

  • Jabłka umyć i osuszyć
  • Odciąć ich górne części
  • Wydrążyć miąższ z jabłek zostawiając ścianki o grubości ok. 0,5 cm
  • Wydrążyć miąższ także z górnych części jabłek 
  • Ok. 1/4 wydrążonego miąższu z jabłek pokroić w kosteczkę
  • W kosteczkę pokroić 2 ugotowane ziemniaki i ogórki kiszone
  • Delikatnie posolić
  • Połączyć z majonezem
  • Napełniać sałatką jabłka, przykryć pasującym daszkiem, przystroić listkami pietruszki
  • Podawać jako sałatkę do obiadu lub do wędlin

1 komentarz:

  1. Świetny pomysł :) A sałatki to MUST HAVE każdej imprezki, teraz w oryginalnym mundurku.

    OdpowiedzUsuń