niedziela, 6 stycznia 2013

Sos pieczarkowy

  Sos pieczarkowy
 



 Taki sos przyrządza się bardzo szybko. Jest doskonałym dodatkiem do placków ziemniaczanych, gołąbków, kopytek czy też pieczeni. Ja podaję go także z jajkiem na twardo i ziemniakami. To jest mój smak dzieciństwa. Bardzo lubię to danie, które przyrządzała kiedyś moja mama, przeważnie w piątki. I teraz ja też go od czasu do czasu przygotowuję. Jest bardzo sycące i łatwe w przygotowaniu. Jak zostaje mi sos, to na drugi dzień robię placki ziemniaczane i też smakuje:)

Składniki:
  • 0,7 kg pieczarek
  • mała cebulka
  • łyżka masła lub oliwy
  • 150 g śmietany 18%
  • mąka ( 2 - 3 łyżki )
  • sól
  • pieprz
  • niecały  litr wody
  • 1 kostka rosołowa
Przygotowanie:
  • Pieczarki oczyścić i umyć. Dość drobno pokroić
  • Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulkę, dodać pieczarki. Posolić i doprawić pieprzem
  • Gdy z pieczarek odparuje płyn przerzucić je do gotującej się wody ( ok 1 litra ), dodać kostkę rosołową i chwilę gotować.
  • Śmietanę zmieszać z mąką, dodać trochę wywaru z gotujących się pieczarek. Dokładnie roztrzepać trzepaczką, aby nie było grudek. Wlać do sosu i energicznie mieszać, aby sos był gładki
  • Chwilę pogotować, doprawić do smaku solą i pieprzem
  • Podawać z pieczenią, ziemniakami i jajkiem na twardo, z wszelkiego rodzaju kluseczkami albo z plackami ziemniaczanymi 
 

43 komentarze:

  1. jak placki ziemniaczane to tylko z sosem pieczarkowym! :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. znowu zaczynam od PYCHA! sos pieczarkowy robimy tak sama, ja tylko bez cebulki bo nie bardzo lubię cebulę

    OdpowiedzUsuń
  3. A u Ciebie znów swojsko, pysznie i tak domowo!;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anika, jestem ciekawa Twojego przepisu na szybką zupę pomidorową napisz mi proszę: kuchniauli@gamil.com

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjny! przepyszny! całe życie myślałam, że nie potrafię zrobić dobrego sosu pieczarkowego (który notabene uwielbiam pałaszować;) a tu cud! dziękuję za przepis!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że mój przepis pomógł i sos się udał. Też bardzo go lubię. Zapraszam do ponownych odwiedzin mojego bloga:). Pozdrawiam Anika

      Usuń
  6. Robie sos pieczarkowy do klusek śląskich w/g Twojego przepisu i już mi ślinka cieknie od samego zapachu pozdrawiam szczepan

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że całość smakowała:)

      Usuń
  7. Właśnie ze współlokatorem przymierzamy się do tego sosu.Zobaczymy co wyjdzie ;)Poinformuję o wynikach

    OdpowiedzUsuń
  8. wow, jestem pod wrażeniem, pyszny!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to cieszę się, że sosik smakował! I zapraszam do częstszych odwiedzin mojego bloga:)

      Usuń
  9. A mnie dziwi, że na blogu kulinarnym zaleca się dodawanie do potraw glutaminianu sodu w postaci kostek rosołowych, zawierających zresztą jeszcze inne dziwne dodatki. Ale spoko - szukałem przepisu na sos pieczarkowy i okazuje się, że w ogóle mało kto w polskim necie go sobie wyobraża bez tego "specjału" - kubki smakowe macie zepsute.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W dobrych sklepach mozna kupic kostki rosolowe ekologiczne - nie zawieraja glutaminianu sodu. Polecam

      Usuń
  10. WSPANIAŁY SOS PIECZARKOWY !!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. i co z tego ze mamy kubki smakowe zepsute przynajmiej pyszne jest.

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm tego właśnie szukałam! Jutro wypróbuje do klusek śląskich (które też będę robić pierwszy raz) i dam znać jak wyszło :) uwielbiam pieczarki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam więc na wiadomości:)

      Usuń
    2. Wyszło przepyszne! :) Kluski śląskie trochę za miekkie ale sos uratował całość :) Dziekuje za pyszny przepis :) cała rodzinka zachwycona :)

      Usuń
  13. Właśnie robię sobie makaron rurki z sosem pieczarkowym wg. Pani przepisu...
    Jak zrobię to dam znać :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Już zrobiłam i pyyyyyychaaaa. Musialam tylko sobie jeszcze troszke zagescic, poniewaz ja lubie baaaardzo geste sosy :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kostki rosołowe nie są absolutnie pyszne, jeżeli jest możliwość zastąpienia ich produktami naturalnymi, to lepiej się bez potrzeby nie szpikować chemią. A kostkę drobiową można z powodzeniem zastąpić suszonym (a latem świeżym) lubczykiem. Przyprawa ta jest jakoś dziwnie mało popularna a nadaje taki fantastyczny zapach rosołowi i zupom gotowanym na rosole.

    OdpowiedzUsuń
  16. pyszny sos, dziekuje bardzo za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że sos smakował:)

      Usuń
  17. Witaj!
    Jaką dajesz śmietanę? Słodką czy zakwaszaną?
    Dzięki! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja daję śmietanę 18 % specjalną do zup i sosów, i to jest śmietana kwaśna. Pozdrowienia:)

      Usuń
  18. takiego przepisu szukałam, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo fajny przepis, ale od dwóch lat przestałam używać kostek nafaszerowanych chemią. Można bezproblemowo zastąpić je zwykłymi przyprawami- więc po co się niepotrzebnie truć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale jakimi bo się przymierzam do ograniczania kostek. A sosik, póki co, z kostką zrobiłam i bardzo smakował, jakby tak smakował bez kostki, chętnie bym taki robiła.

      Usuń
  20. Zamiast kostką rosołową posłużyłem się kostką z grzybów leśnych. Cała reszta wg przepisu i muszę przyznać, że jeszcze tak dobrego nie zdarzyło mi się jeść.

    OdpowiedzUsuń
  21. pulpety w sosie z przepisu polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. placki ziemniaczane z tym sosikiem poezja :D napewno skorzystam jeszcze z nie jednego Pani przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiłam i jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  24. i ja dziękuje za ten przepisik... zakochałam się w tym sosie... był już z plackami ziemniaczanymi a dzisiaj będzie z kluskami na parze (parzakami jak kto woli) mmmmmm
    a sos nawet mój syn jadł a on z tych bardzo wybrednych...

    mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że mój sos przypadł do gustu:) My tez go lubimy i dość często go powtarzam, bo mozna serwować go do różnych dań. Zapraszam po inne przepisy. Pozdrawiam Anika

      Usuń
  25. Pyszny i niewiarygodnie prosty w wykonaniu! Po zjedzeniu placków z tym sosem nie mogłam się powstrzymać przed wylizaniem talerza :)
    Mojemu mężowi też pewnie przypadnie do smaku - dziękuję za podzielenie się przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Pyszny i niewiarygodnie prosty w wykonaniu sos! Po zjedzeniu placków z tym sosem, nie mogłam się powstrzymać przed wylizaniem talerza :)
    Mojemu mężowi też pewnie przypadnie do smaku - dziękuję za podzielenie się tym rewelacyjnym przepisem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, sos jest smaczny i cieszę się, że Tobie także przypadł do gustu:) Pozdrawiam i zapraszam ponownie do odwiedzin:)

      Usuń
  27. Dziś go robię:-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Już po raz kolejny korzystam z tego przepisu i zawsze się sprawdza - dziś zjedliśmy go z kaszą gryczaną podsmażaną z kiełbaską... Przepyszne. Wielkie dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się , że skorzystałaś z mojego przepisu i że sos posmakował:)

      Usuń