Sos pieczarkowy
Taki sos przyrządza się bardzo szybko. Jest doskonałym dodatkiem do placków ziemniaczanych, gołąbków, kopytek czy też pieczeni. Ja podaję go także z jajkiem na twardo i ziemniakami. To jest mój smak dzieciństwa. Bardzo lubię to danie, które przyrządzała kiedyś moja mama, przeważnie w piątki. I teraz ja też go od czasu do czasu przygotowuję. Jest bardzo sycące i łatwe w przygotowaniu. Jak zostaje mi sos, to na drugi dzień robię placki ziemniaczane i też smakuje:)
Składniki:
- 0,7 kg pieczarek
- mała cebulka
- łyżka masła lub oliwy
- 150 g śmietany 18%
- mąka ( 2 - 3 łyżki )
- sól
- pieprz
- niecały litr wody
- 1 kostka rosołowa
Przygotowanie:
- Pieczarki oczyścić i umyć. Dość drobno pokroić
- Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulkę, dodać pieczarki. Posolić i doprawić pieprzem
- Gdy z pieczarek odparuje płyn przerzucić je do gotującej się wody ( ok 1 litra ), dodać kostkę rosołową i chwilę gotować.
- Śmietanę zmieszać z mąką, dodać trochę wywaru z gotujących się pieczarek. Dokładnie roztrzepać trzepaczką, aby nie było grudek. Wlać do sosu i energicznie mieszać, aby sos był gładki
- Chwilę pogotować, doprawić do smaku solą i pieprzem
- Podawać z pieczenią, ziemniakami i jajkiem na twardo, z wszelkiego rodzaju kluseczkami albo z plackami ziemniaczanymi
jak placki ziemniaczane to tylko z sosem pieczarkowym! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana :)!
znowu zaczynam od PYCHA! sos pieczarkowy robimy tak sama, ja tylko bez cebulki bo nie bardzo lubię cebulę
OdpowiedzUsuńA u Ciebie znów swojsko, pysznie i tak domowo!;)
OdpowiedzUsuńAnika, jestem ciekawa Twojego przepisu na szybką zupę pomidorową napisz mi proszę: kuchniauli@gamil.com
OdpowiedzUsuńrewelacyjny! przepyszny! całe życie myślałam, że nie potrafię zrobić dobrego sosu pieczarkowego (który notabene uwielbiam pałaszować;) a tu cud! dziękuję za przepis!:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że mój przepis pomógł i sos się udał. Też bardzo go lubię. Zapraszam do ponownych odwiedzin mojego bloga:). Pozdrawiam Anika
UsuńRobie sos pieczarkowy do klusek śląskich w/g Twojego przepisu i już mi ślinka cieknie od samego zapachu pozdrawiam szczepan
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że całość smakowała:)
UsuńWłaśnie ze współlokatorem przymierzamy się do tego sosu.Zobaczymy co wyjdzie ;)Poinformuję o wynikach
OdpowiedzUsuńwow, jestem pod wrażeniem, pyszny!!!
OdpowiedzUsuńNo to cieszę się, że sosik smakował! I zapraszam do częstszych odwiedzin mojego bloga:)
UsuńA mnie dziwi, że na blogu kulinarnym zaleca się dodawanie do potraw glutaminianu sodu w postaci kostek rosołowych, zawierających zresztą jeszcze inne dziwne dodatki. Ale spoko - szukałem przepisu na sos pieczarkowy i okazuje się, że w ogóle mało kto w polskim necie go sobie wyobraża bez tego "specjału" - kubki smakowe macie zepsute.
OdpowiedzUsuńW dobrych sklepach mozna kupic kostki rosolowe ekologiczne - nie zawieraja glutaminianu sodu. Polecam
UsuńWSPANIAŁY SOS PIECZARKOWY !!!!!!
OdpowiedzUsuńi co z tego ze mamy kubki smakowe zepsute przynajmiej pyszne jest.
OdpowiedzUsuńMmm tego właśnie szukałam! Jutro wypróbuje do klusek śląskich (które też będę robić pierwszy raz) i dam znać jak wyszło :) uwielbiam pieczarki :D
OdpowiedzUsuńCzekam więc na wiadomości:)
UsuńWyszło przepyszne! :) Kluski śląskie trochę za miekkie ale sos uratował całość :) Dziekuje za pyszny przepis :) cała rodzinka zachwycona :)
Usuń:) Dzięki
UsuńWłaśnie robię sobie makaron rurki z sosem pieczarkowym wg. Pani przepisu...
OdpowiedzUsuńJak zrobię to dam znać :-)
Czekam na wieści:)
UsuńJuż zrobiłam i pyyyyyychaaaa. Musialam tylko sobie jeszcze troszke zagescic, poniewaz ja lubie baaaardzo geste sosy :-)
OdpowiedzUsuńKostki rosołowe nie są absolutnie pyszne, jeżeli jest możliwość zastąpienia ich produktami naturalnymi, to lepiej się bez potrzeby nie szpikować chemią. A kostkę drobiową można z powodzeniem zastąpić suszonym (a latem świeżym) lubczykiem. Przyprawa ta jest jakoś dziwnie mało popularna a nadaje taki fantastyczny zapach rosołowi i zupom gotowanym na rosole.
OdpowiedzUsuńpyszny sos, dziekuje bardzo za przepis!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że sos smakował:)
UsuńWitaj!
OdpowiedzUsuńJaką dajesz śmietanę? Słodką czy zakwaszaną?
Dzięki! Pozdrawiam!
Ja daję śmietanę 18 % specjalną do zup i sosów, i to jest śmietana kwaśna. Pozdrowienia:)
Usuńtakiego przepisu szukałam, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, ale od dwóch lat przestałam używać kostek nafaszerowanych chemią. Można bezproblemowo zastąpić je zwykłymi przyprawami- więc po co się niepotrzebnie truć.
OdpowiedzUsuńAle jakimi bo się przymierzam do ograniczania kostek. A sosik, póki co, z kostką zrobiłam i bardzo smakował, jakby tak smakował bez kostki, chętnie bym taki robiła.
UsuńZamiast kostką rosołową posłużyłem się kostką z grzybów leśnych. Cała reszta wg przepisu i muszę przyznać, że jeszcze tak dobrego nie zdarzyło mi się jeść.
OdpowiedzUsuńpulpety w sosie z przepisu polecam :)
OdpowiedzUsuńplacki ziemniaczane z tym sosikiem poezja :D napewno skorzystam jeszcze z nie jednego Pani przepisu :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńi ja dziękuje za ten przepisik... zakochałam się w tym sosie... był już z plackami ziemniaczanymi a dzisiaj będzie z kluskami na parze (parzakami jak kto woli) mmmmmm
OdpowiedzUsuńa sos nawet mój syn jadł a on z tych bardzo wybrednych...
mniam mniam
Bardzo się cieszę, że mój sos przypadł do gustu:) My tez go lubimy i dość często go powtarzam, bo mozna serwować go do różnych dań. Zapraszam po inne przepisy. Pozdrawiam Anika
UsuńPyszny i niewiarygodnie prosty w wykonaniu! Po zjedzeniu placków z tym sosem nie mogłam się powstrzymać przed wylizaniem talerza :)
OdpowiedzUsuńMojemu mężowi też pewnie przypadnie do smaku - dziękuję za podzielenie się przepisem :)
Pyszny i niewiarygodnie prosty w wykonaniu sos! Po zjedzeniu placków z tym sosem, nie mogłam się powstrzymać przed wylizaniem talerza :)
OdpowiedzUsuńMojemu mężowi też pewnie przypadnie do smaku - dziękuję za podzielenie się tym rewelacyjnym przepisem!
Faktycznie, sos jest smaczny i cieszę się, że Tobie także przypadł do gustu:) Pozdrawiam i zapraszam ponownie do odwiedzin:)
UsuńDziś go robię:-)
OdpowiedzUsuńJuż po raz kolejny korzystam z tego przepisu i zawsze się sprawdza - dziś zjedliśmy go z kaszą gryczaną podsmażaną z kiełbaską... Przepyszne. Wielkie dzięki!
OdpowiedzUsuńCieszę się , że skorzystałaś z mojego przepisu i że sos posmakował:)
Usuń