Surówka z marchewki i jabłka na słodko

Surówka z marchewki i jabłka na słodko




Moja ulubiona surówka. Zwłaszcza do dań z drobiu i do ryb. A czasem solo. Prosta, szybka i zdrowa! Niewiele roboty, a raj dla podniebienia, mojego, bo bardzo lubię surową marchewkę, jabłka, a to wszystko doprawione sokiem z cytryny i cukrem.      

                                                          
Składniki:
  • 4 marchewki
  • 1 jabłko
  • garstka rodzynek
  • cukier (według upodobań)
  • łyżeczka soku z cytryny
Sposób wykonania:
  • Marchew oraz jabłko obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach
  • Skropić sokiem z cytryny. Dodać namoczone wcześniej rodzynki oraz posłodzić (około jednej łyżki)
  • Wszystko razem wymieszać i wstawić na 15 minut do lodówki.
  • Podawać do drobiu oraz ryb.

Komentarze

  1. Też uwielbiam tą surówkę. Ja co prawda nie dodaję rodzynków, ale łyżkę kwaśnej śmietany. Tłuszcz pomaga przyswajać witaminy z grupy A zawarte w marchwi.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz