Surówka z marchewki i jabłka na słodko
Moja ulubiona surówka. Zwłaszcza do dań z drobiu i do ryb. A czasem solo. Prosta, szybka i zdrowa! Niewiele roboty, a raj dla podniebienia, mojego, bo bardzo lubię surową marchewkę, jabłka, a to wszystko doprawione sokiem z cytryny i cukrem.
Składniki:
Moja ulubiona surówka. Zwłaszcza do dań z drobiu i do ryb. A czasem solo. Prosta, szybka i zdrowa! Niewiele roboty, a raj dla podniebienia, mojego, bo bardzo lubię surową marchewkę, jabłka, a to wszystko doprawione sokiem z cytryny i cukrem.
Składniki:
- 4 marchewki
- 1 jabłko
- garstka rodzynek
- cukier (według upodobań)
- łyżeczka soku z cytryny
- Marchew oraz jabłko obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach
- Skropić sokiem z cytryny. Dodać namoczone wcześniej rodzynki oraz posłodzić (około jednej łyżki)
- Wszystko razem wymieszać i wstawić na 15 minut do lodówki.
- Podawać do drobiu oraz ryb.
Dla mnie smak dzieciństwa. :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam tą surówkę. Ja co prawda nie dodaję rodzynków, ale łyżkę kwaśnej śmietany. Tłuszcz pomaga przyswajać witaminy z grupy A zawarte w marchwi.
OdpowiedzUsuńWolę bez rodzynek :)
OdpowiedzUsuń