Surówka z selera
Surówka z selera jest bardzo smacznym dodatkiem do dań mięsnych. Ja robię tę sałatkę na słodko z dodatkiem jabłka. Jest smaczna i zdrowa, i szybka do wykonania.
Seler i jabłko, aby zachowały kolor i nie ściemniały należy skropić sokiem z cytryny.
Do sałatki można też dodać namoczone rodzynki albo drobno posiekane orzechy włoskie ( najlepiej bez tej brązowej wewnętrznej skórki ).
Składniki:
Surówka z selera jest bardzo smacznym dodatkiem do dań mięsnych. Ja robię tę sałatkę na słodko z dodatkiem jabłka. Jest smaczna i zdrowa, i szybka do wykonania.
Seler i jabłko, aby zachowały kolor i nie ściemniały należy skropić sokiem z cytryny.
Do sałatki można też dodać namoczone rodzynki albo drobno posiekane orzechy włoskie ( najlepiej bez tej brązowej wewnętrznej skórki ).
Składniki:
- 1 duży seler
- 1 jabłko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- cukier do smaku ( wg upodobania)
- Seler obieramy i ścieramy na drobne wiórki. Skrapiamy częścią soku z cytryny. Mieszamy
- Jabłko obieramy ze skórki i również ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Skrapiamy sokiem. Mieszamy
- Łączymy seler z jabłkiem. Dodajemy cukier i jogurt. Wszystko razem mieszamy
- Podajemy jako dodatek do dań mięsnych
Bardzo lubię surówkę z selera, ja robię trochę inaczej. Pychota:)
OdpowiedzUsuńA jak robisz Twoją surówkę z selera?
Usuńseler bardzo zdrowe warzywo, w mojej salatce jedynie zastepuje miodem cukier i scieram na grubych oczkach, jak ktos lubi chrupac ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
Lubię ją, dawno nie robiłam ,dzięki że przypomniałaś:)
OdpowiedzUsuńja dodaję odrobinę majonezu, jogurtu i rodzynki, dają fajny akcent.
Pozdrawiam
Też czasem dodaję rodzynki:) albo orzechy włoskie
Usuńpyszna!
OdpowiedzUsuńrewelacja : taka prosta a taka smaczna - dziękuje będę robić częściej - nie dałam cytryny tylko kwaśne jabłko i nie pociemniała
OdpowiedzUsuńproponuje zamiast śmietany dać majonez o niebo lepsza:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna
OdpowiedzUsuńMajonez fuj z jogurtem jest ok
OdpowiedzUsuńmożna dodać pestki słonecznika
OdpowiedzUsuń