sobota, 5 stycznia 2013

Surówka z selera

Surówka z selera

 Surówka z selera jest bardzo smacznym dodatkiem do dań mięsnych. Ja robię tę sałatkę na słodko z dodatkiem jabłka. Jest smaczna i zdrowa, i szybka do wykonania.
Seler i jabłko, aby zachowały kolor i nie ściemniały należy skropić sokiem z cytryny.
Do sałatki można też dodać namoczone rodzynki albo drobno posiekane orzechy włoskie ( najlepiej bez tej brązowej wewnętrznej skórki ). 

 

Składniki:
  • 1 duży seler
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • cukier do smaku ( wg upodobania)
 Sposób wykonania:
  • Seler obieramy i ścieramy na drobne wiórki. Skrapiamy częścią soku z cytryny. Mieszamy
  •  Jabłko obieramy ze skórki i również ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Skrapiamy sokiem. Mieszamy
  • Łączymy seler z jabłkiem. Dodajemy cukier i jogurt. Wszystko razem mieszamy
  • Podajemy jako dodatek do dań mięsnych

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię surówkę z selera, ja robię trochę inaczej. Pychota:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak robisz Twoją surówkę z selera?

      Usuń
  2. seler bardzo zdrowe warzywo, w mojej salatce jedynie zastepuje miodem cukier i scieram na grubych oczkach, jak ktos lubi chrupac ;)
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię ją, dawno nie robiłam ,dzięki że przypomniałaś:)
    ja dodaję odrobinę majonezu, jogurtu i rodzynki, dają fajny akcent.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też czasem dodaję rodzynki:) albo orzechy włoskie

      Usuń
  4. rewelacja : taka prosta a taka smaczna - dziękuje będę robić częściej - nie dałam cytryny tylko kwaśne jabłko i nie pociemniała

    OdpowiedzUsuń
  5. proponuje zamiast śmietany dać majonez o niebo lepsza:)

    OdpowiedzUsuń