Żeberka w sosie kminkowym

Żeberka w sosie kminkowym


   Odkąd pamiętam zawsze mięso z żeberek bardzo mi smakowało. Mama gotowała przeważnie żeberka w sosie albo w kapuście. To są takie moje ulubione smaki z dzieciństwa, do których zawsze chętnie wracam. Gotuję różne wersje żeberek. Wczoraj przyszła mi ochota na żeberka w sosie kminkowym, jako że kminek jest jedną z moich ulubionych przypraw. Uwielbiam chleb z kminkiem, dodaję go do potraw z fasoli i kapusty, ale także do mięs.



Składniki:

  • 2 kg żeberek
  • ok 2 litry wody
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku w ziarenkach
  • kminek mielony ( ok 2 łyżeczek )
  • mąka do obtaczania mięsa i do ewentualnego zagęszczenia sosu
  • 1 średnia cebula
  • sól
  • pieprz
  •  olej do obsmażenia mięsa

Sposób wykonania:

  • Mięso umyć, pokroić na kawałki ok. 7 - 8 centymetrowe.
  • Każdy kawałek natrzeć solą, pieprzem i oprószyć mielonym kminkiem.
  • Następnie każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące.
  • Na patelni rozgrzać olej i obsmażać na nim z obu stron kawałki mięsa.
  • W międzyczasie zagotować ok 2 litry wody z listkiem laurowym i zielem angielskim.
  • Po obsmażeniu mięsa wrzucać go do gotującej się wody. Dodać łyżeczkę kminku w ziarenkach. Woda powinna delikatnie przykryć mięso.
  • Na tym samym tłuszczu, co smażyło się mięso zeszklić drobno pokrojoną cebulkę i dorzucić do gotującego się mięsa.
  • Wszystko gotować pod przykryciem ok 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie dolewając wody w razie odparowania.
  • Po tym czasie ewentualnie zagęścić sos wodą z mąką ( nie zawsze jest to konieczne, bo czasem mąka, w której obtoczone było mięso sprawia, że sos jest odpowiednio gęsty ).
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Komentarze

Prześlij komentarz