Odkąd
pamiętam zawsze mięso z żeberek bardzo mi smakowało. Mama gotowała
przeważnie żeberka w sosie albo w kapuście. To są takie moje ulubione
smaki z dzieciństwa, do których zawsze chętnie wracam. Gotuję różne
wersje żeberek. Wczoraj przyszła mi ochota na żeberka w sosie kminkowym,
jako że kminek jest jedną z moich ulubionych przypraw. Uwielbiam chleb z
kminkiem, dodaję go do potraw z fasoli i kapusty, ale także do mięs.
Składniki:
- 2 kg żeberek
- ok 2 litry wody
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku w ziarenkach
- kminek mielony ( ok 2 łyżeczek )
- mąka do obtaczania mięsa i do ewentualnego zagęszczenia sosu
- 1 średnia cebula
- sól
- pieprz
- olej do obsmażenia mięsa
Sposób wykonania:
- Mięso umyć, pokroić na kawałki ok. 7 - 8 centymetrowe.
- Każdy kawałek natrzeć solą, pieprzem i oprószyć mielonym kminkiem.
- Następnie każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące.
- Na patelni rozgrzać olej i obsmażać na nim z obu stron kawałki mięsa.
- W międzyczasie zagotować ok 2 litry wody z listkiem laurowym i zielem angielskim.
- Po obsmażeniu mięsa wrzucać go do gotującej się wody. Dodać łyżeczkę kminku w ziarenkach. Woda powinna delikatnie przykryć mięso.
- Na tym samym tłuszczu, co smażyło się mięso zeszklić drobno pokrojoną cebulkę i dorzucić do gotującego się mięsa.
- Wszystko gotować pod przykryciem ok 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie dolewając wody w razie odparowania.
- Po tym czasie ewentualnie zagęścić sos wodą z mąką ( nie zawsze jest to konieczne, bo czasem mąka, w której obtoczone było mięso sprawia, że sos jest odpowiednio gęsty ).
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
pyszny obiadek:) wieki nie jadłam żeberek
OdpowiedzUsuń