Cannelloni z mięsem i pieczarkami
Cannelloni to kolejne danie kuchni włoskiej, które na stałe weszło do kanonu potraw regularnie przyrządzanych w naszym domu. Potrawa bardzo smaczna, zresztą jak wszystkie makaronowe zapiekanki, które u nas bardzo chętnie się jada.
Cannelloni to nic innego jak spore rurki makaronowe wypełnione nadzieniem. Farsz do cannelloni może być rozmaity: mięsny, warzywny czy grzybowy. Ja próbowałam nawet nadziewać go farszem z ruskich pierogów i też był smaczny.Cannelloni to kolejne danie kuchni włoskiej, które na stałe weszło do kanonu potraw regularnie przyrządzanych w naszym domu. Potrawa bardzo smaczna, zresztą jak wszystkie makaronowe zapiekanki, które u nas bardzo chętnie się jada.
Ale najczęściej robię cannelloni z farszem z mięsa dodając jeszcze pieczarki. Na to trochę sosu pomidorowego i ser żółty i po 20-25 minutach w piekarniku zapiekanka gotowa.
Składniki:
- 10 - 12 rurek cannelloni
- 60 dkg mielonego mięsa wieprzowego
- 25 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- salsa pomidorowa, słoik ok 200 g
- 1 jajko
- oregano, sól, pieprz
- 4 łyżki oleju
- ok 15 - 20 dkg sera mozzarella
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać przecisnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć do lekkiego zrumienienia, a następnie dodać do tego drobno pokrojoną cebulę. Cebulę smażyć do zeszklenia.
- Zmielone mięso wieprzowe dodać do zeszklonej cebuli i czosnku, smażyć kilka minut, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
- Pieczarki obrać, drobno pokroić i na osobnej patelni rozgrzać jedną, dwie łyżki oleju. Dorzucić pieczarki, lekko osolić, dodać pieprzu i smażyć do odparowania wody.
- Usmażone mięso połączyć z pieczarkami. Po przestudzeniu dodać do mięsa jajko i wymieszać.
- Zagotować wodę, lekko osolić i podgotowywać w niej (ok 3 - 4 minuty) rurki makaronu, wrzucając po kilka do wody. Następnie odsączać z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Przestudzić i napełniać je wcześniej przygotowanym farszem.
- Rurki układać w jednej warstwie, w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym wcześniej olejem.
- Salsę pomidorową wymieszać z 3 - 4 łyżkami wody. Doprawić oregano, solą i pieprzem. Zagotować. Tak przygotowaną zalewą polać cannelloni i posypać je startą mozzarellą. Wierzch posypać oregano.
- Zapiekać 25 minut w 190 stopniach.
Uwielbiam cannelloni w takiej postaci :)
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńAle po co gotowac?
OdpowiedzUsuńGotowane rurki łatwiej się faszeruje i nie są al dente po zapieczeniu - ja też wolę je chwilkę obgotować.
OdpowiedzUsuńPrzepis brzmi dobrze, potrawa również się smakowicie prezentuje - dziś wypróbuję cannelloni według Twojego przepisu :).