niedziela, 10 lutego 2013

Cannelloni z mięsem i pieczarkami

Cannelloni z mięsem i pieczarkami






Cannelloni to kolejne danie kuchni włoskiej, które na stałe weszło do kanonu potraw regularnie przyrządzanych w naszym domu. Potrawa bardzo smaczna, zresztą jak wszystkie makaronowe zapiekanki, które u nas bardzo chętnie się jada.
Cannelloni to nic innego jak spore rurki makaronowe wypełnione nadzieniem. Farsz do cannelloni może być rozmaity: mięsny, warzywny czy grzybowy. Ja próbowałam nawet nadziewać go farszem z ruskich pierogów i też był smaczny.
Ale najczęściej robię cannelloni z farszem z mięsa dodając jeszcze pieczarki. Na to trochę sosu pomidorowego i ser żółty i po 20-25 minutach w piekarniku zapiekanka gotowa.

 



Składniki:
  • 10 - 12 rurek cannelloni
  • 60 dkg mielonego mięsa wieprzowego
  • 25 dkg pieczarek
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • salsa pomidorowa, słoik ok 200 g 
  • 1 jajko
  • oregano, sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • ok 15 - 20 dkg sera mozzarella

Sposób wykonania:
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać przecisnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć do lekkiego zrumienienia, a następnie dodać do tego drobno pokrojoną cebulę. Cebulę smażyć do zeszklenia.
  • Zmielone mięso wieprzowe dodać do zeszklonej cebuli i czosnku, smażyć kilka minut, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
  • Pieczarki obrać, drobno pokroić i na osobnej patelni rozgrzać jedną, dwie łyżki oleju. Dorzucić pieczarki, lekko osolić, dodać pieprzu i smażyć do odparowania wody.
  • Usmażone mięso połączyć z pieczarkami. Po przestudzeniu dodać do mięsa jajko i wymieszać.
  • Zagotować wodę, lekko osolić i podgotowywać w niej (ok 3 - 4 minuty) rurki makaronu, wrzucając po kilka do wody. Następnie odsączać z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Przestudzić i napełniać je wcześniej przygotowanym farszem.
  • Rurki układać w jednej warstwie, w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym wcześniej olejem.
  • Salsę pomidorową wymieszać z 3 - 4 łyżkami wody. Doprawić oregano, solą i pieprzem. Zagotować. Tak przygotowaną zalewą  polać cannelloni i posypać je startą mozzarellą. Wierzch posypać oregano.
  • Zapiekać 25 minut w 190 stopniach.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam cannelloni w takiej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi i wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale po co gotowac?

    OdpowiedzUsuń
  4. Gotowane rurki łatwiej się faszeruje i nie są al dente po zapieczeniu - ja też wolę je chwilkę obgotować.
    Przepis brzmi dobrze, potrawa również się smakowicie prezentuje - dziś wypróbuję cannelloni według Twojego przepisu :).

    OdpowiedzUsuń