sobota, 2 lutego 2013

Jadło drwala

Jadło drwala
 

    Pamiętam takie jedzenie ze stołówki studenckiej. Tak się nazywało: Jadło drwala. A były to dwa duże placki ziemniaczane, a w środku gulasz z warzywami. Bardzo mi to wtedy smakowało i zapamiętałam to do dziś. W tym gulaszu pływało wszystko: mięso, kawałki różnych warzyw, grzyby. Więc teraz, kiedy już sama gotuję, postanowiłam spreparować coś podobnego. Gulasz gotowałam już kilkakrotnie eksperymentując z różnymi warzywami. Pamiętam, że w tamtym stołówkowym gulaszu na pewno była fasolka szparagowa , groszek, ogórki kiszone. Co więcej, nie pamiętam. Ja dorzucam do niego na prawdę sporo warzyw. Daję marchewkę, choć z nią trzeba uważać, aby gulasz nie  był za słodki. Więc daje pół takiej niezbyt dużej marchewki, kawałek pietruszki i mały kawałek selera. Dodaję również groszek mrożony i garść fasolki szparagowej. W moim gulaszu jest kawałek papryki pokrojonej w kostkę i ze 3 pieczarki. Dodaję również niewielkiego ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę. I wychodzi całkiem dobry gulasz, a jeszcze w połączeniu z plackami to już całkiem dobre jedzenie:). No i dodaję dużo pieprzu i ostrej papryki - mi smakuje taki dość ostry gulasz. Ale tu już każdy przyprawia, jak lubi.








Składniki na gulasz:
  • 1,2 kg mięsa wieprzowego ( ja daję pół na pół: łopatkę i karczek )
  • niewielka cebula
  • pół marchewki
  • kawałek pietruszki
  • pół czerwonej papryki
  • garstka mrożonego zielonego groszku
  • garść mrożonej zielonej fasolki szparagowej, można tez dodać trochę fasolki żółtej
  • 4 -5 pieczarek
  • średni ogórek kiszony
  • sól
  • pieprz
  • papryka mielona ostra
  • olej do smażenia mięsa
  • 4 - 5 łyżek mąki
Sposób wykonania:
  • Mięso umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, a następnie pokroić w kostkę. Posolić i doprawić pieprzem
  • Mięso obsmażać na 2 - 3 łyżkach oleju na mocno brązowy kolor ( sos uzyska wtedy ciemną barwę)
  • W garnku zagotować ok półtora litra wody, dodać zbrązowione mięso
  • Na tej samej patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę i dodać do gotującego się gulaszu
  • Gotować ok 1 godziny. Po tym czasie doprawić  papryką w proszku( też nada gulaszowi ładnego koloru ) oraz ewentualnie solą i pieprzem
  • Po tym czasie do gotującego się gulaszu dodać pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. Gotować razem 10 - 15 minut
  • Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, a po kolejnych 5 min dorzucić groszek, fasolkę i pokrojone pieczarki. Gotować jeszcze kilka minut. Na koniec dorzucić pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka. Gulasz zdjąć z ognia ( aby warzywa się nie rozgotowały )
  • Przygotować mąkę: na suchej patelni zbrązowić ją  na wolnym ogniu ( aby nie przypalić ) często mieszając. Zbrązowiona mąka nada sosowi ładnego koloru. Przestudzić, a następnie przesypać do naczynia, dodać ok pół szklanki zimnej wody i dokładnie roztrzepać, aby nie było grudek. Wlewać stopniowo do gotującego się gulaszu aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji sosu ( jeśli wody, w której gotuje się mięso jest więcej należy przygotować więcej mąki, aby uzyskać zawiesisty sos ). Chwilę razem pogotować
  •  Gulasz podawać z kaszą, ziemniakami, kluskami czy też plackami ziemniaczanymi i ulubioną surówką

Składniki na placki ziemniaczane:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki mąki
  • łyżka gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia 
Sposób przygotowania:
  • Ziemniaki obrać i zetrzeć, zetrzeć również cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę
  • Do masy ziemniaczanej dodać mąkę, całe jajko, śmietanę. Wymieszać
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem
  • Smażyć na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia
Jadło drwala:

Na dużej patelni pieczemy dwa placki mniej więcej jednakowej wielkości. Placki podajemy przełożone gulaszem. Na wierzch kładziemy łyżkę gęstej śmietany.







1 komentarz: