sobota, 9 lutego 2013

Kalafior i brokuły pod beszamelem

Kalafior i brokuły pod beszamelem


 






   Taka zapiekanka kalafiorowo - brokułowa jest smacznym dodatkiem do dania głównego. Zapiekankę tę można oczywiście robić z samych kalafiorów bądź z samych brokułów. Ja przeważnie robię łączoną, dla urozmaicenia. 
Kalafior czy brokuł pod beszamelem to danie dość szybkie w przygotowaniu. Należy wcześniej obgotować warzywa. Potem odcedzić, przełożyć do formy, zalać sosem beszamelowym i posypać żółtym serem.
Kalafior czy brokuły są teraz dostępne niemal przez cały rok, tak więc o każdej porze roku można przyrządzić tę zapiekankę.
Ja podałam ją wczoraj do mięsa i ziemniaków.  A można ją też potraktować jako jedyny dodatek do mięsa.
Jeśli ktoś lubi, ser można bardziej zarumienić. 

Składniki:
  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • 15 dkg mozzarelli
  • łyżka masła
  • tymianek do posypania

Na sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • szklanka mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól,pieprz
Sposób przygotowania:
  • Kalafior i brokuł umyć, podzielić na różyczki, włożyć do lekko osolonego wrzątku i krótko obgotować (ok. 5 minut). Osączyć
  • W małym rondelku roztopić 2 łyżki masła, oprószyć łyżką mąki, dokładnie wymieszać. Zasmażki nie rumienić, ale pogotować chwilę ( ok 2 min ). Zasmażkę rozprowadzać zimnym mlekiem, stopniowo go dolewając, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Zagotować. Sos doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Różyczki kalafiora i brokułu ułożyć w posmarowanym łyżką masła naczyniu żaroodpornym. Polać sosem i posypać serem. Przyprawić tymiankiem.
  • Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ser się roztopi.
 

4 komentarze:

  1. te warzywka wyglądają jak przykryte puchową, śnieżną pierzynką :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tej pory robiłam tylko brokuły zapiekane pod serem, ale następnym razem spróbuję dodać beszamel, jak u Ciebie. Może być jeszcze smaczniej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam a ta mozzarella to ma byc ta miekka(biala kulka)czy ta taka twarda??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuję mozzarellę z takiego bloku jak sery żółte.

      Usuń