poniedziałek, 4 lutego 2013

Lazania

Lazania






Dziś przyszła mi ochota na lazanię. Robię ją tylko kilka razy do roku, bo jest dość pracochłonna i zapewne kaloryczna, ale o tym wolę nie myśleć:).
Przepis jest  przetrenowany, więc warto spróbować, bo efekt jest wyśmienity!
Oczywiście, każdy może sobie w niej coś zmodyfikować. Chodzi głównie o ilość mięsa i dodatki do niego. Ja czasami dodaję jeszcze pieczarki. Też bardzo dobrze smakuje! 
Zachęcam do wypróbowania przepisu! Warto!
Podany przeze mnie przepis jest na 6  - 7 dużych porcji.
A forma, w której ją przygotowuję ma wymiary: 25x35.

 

Składniki:
  • ok. 15 płatów lazanii
  • 70-80 dkg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pasta pomidorowa ( większe opakowanie)
  • ew. pieczarki ( wg upodobań)
  • ser żółty mozzarella + np. gouda ( w sumie ok. 50 dkg z przewagą mozzarelli )
  • sól, pieprz, oregano
  • oliwa z oliwek
  •  na sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki mleka oraz szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:

  • umyte, pokrojone w kawałki mięso zmielić w maszynce
  • na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę pokrojoną w kosteczkę i podsmażać do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Podsmażyć chwilę z cebulą
  • następnie dodać zmielone mięso i smażyć dodając sól i pieprz
  • gdy mięso jest już usmażone dodać pastę pomidorową i wszystko razem chwile gotować, aby odparować nadmiar płynu 
  •  doprawić jeszcze solą i pieprzem i dodać oregano
  • następnie należy przygotować sos beszamelowy: w niewielkim garnku należy roztopić masło, dodać 2 łyżki mąki i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Następnie należy dolać część mleka i mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy sos zaczyna gęstnieć dolać kolejną część mleka i mieszać, aż zgęstnieje. Dodać przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zdjąć z ognia. Sos powinien mieć konsystencję dość gęstej śmietany
  • kolejny etap to przygotowanie makaronu: w dużym garnku obgotowywać każdy płat ok. 4-5 minut  /ja wrzucam zawsze po 5 - 6 płatów lazanii i pilnuję, aby się nie posklejały/
  • podgotowany makaron wyjmować z wody i układać osobno na talerzach, tak aby się nie posklejał
  • formę posmarować oliwą z oliwek i na spód położyć warstwę makaronu. Posmarować ją cienko beszamelem, na to nałożyć nadzienie mięsno-pomidorowe i posypać delikatnie serem startym na tarce o grubych oczkach. Te czynności powtarzać do wyczerpania składników w kolejności: makaron, beszamel, nadzienie mięsne i ser. Mi z takiej ilości nadzienia wychodzą 4 warstwy mięsne, choć wszystko zależy od wielkości formy.
  • na samą górę położyć makaron, posmarować beszamelem i grubo posypać startym serem i doprawić oregano
  • zapiekać ok 20 - 25 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C, aż ser  się przyrumieni
Uwagi:
  • makaron trzeba gotować sukcesywnie po kilka płatów, aby nie ugotować go za dużo. 1 lub 2 płaty makaronu mogą być potrzebne na docinki, jeśli forma, tak jak moja, rozszerza się ku górze. Choć tym razem płaty lazanii były większe i wystarczyło mi swobodnie 15 płatów makaronu
  • czasami przygotowuję dodatkowo pieczarki, które drobno pokrojone podsmażam na patelni, a następnie dodaję do mięsa 
 
 

24 komentarze:

  1. Pięknie Ci wyszła :), ja bardzo lubię zieloną lazanię tj. z nadzieniem szpinakowym

    OdpowiedzUsuń
  2. super wygląda,jutro laptopik w kuchni czytam i robie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. sprubowałem super !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się więc,że przepis na lazanię przypadł do gustu!:) Też ja dość często powtarzam, bo nam smakuje!

      Usuń
  4. ten sos wykorzystałam raz do zapiekanki warzywnej i wyszło wyyyśmienicie :)
    mam tylko pytanie. bo mam kupione płaty lazani, z tym że na pudełku jest napisane "bez wcześniejszego gotowania".. ufać temu czy mimo wszystko podgotować wcześniej makaron?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze nieco podgotowuję lazanię, choć wiem, że w niektórych przepisach jest, aby dawać surowe niepodgotowane płaty lazanii. Jest z tym podgotowywaniem więcej roboty, bo trzeba płaty gotować po 3-4, aby sie nie posklejały, potem wyciągać i trochę przestudzić, ale myślę, że jak chwilkę obgotujesz, aby nieco makaron zmiękł, to nie zaszkodzi i danie nie będzie przez to gorsze. Ja zawsze się bałam, że jak dam makaron surowy, to mi nie zmięknie tak jak trzeba, a nie specjalnie lubię makaron al dente. Ja zawsze kupuje płaty lazanii z włoskiej firmy arrighi i tam też pisze, że nie wymagają wstępnego gotowania, ale ja zawsze podgotowuję i lazania wychodzi idealna. Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. BOŻE dziękuje z całego serca za ten przepis najpyszniejsza lazania w moim życiu muszę też powiedzieć że pierwszy raz lazanię robiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że przypadła do gustu:) My też ją bardzo lubimy i co jakiś czas powtarzamy:)

      Usuń
  6. Lazania była pyszna, naprawdę -palce lizać, a teraz wyleguje się z mężem na łóżku po takim sytym i smacznym obiadku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę więc miłej sjesty:). I zapraszam po inne przepisy. Może inne dania tez przypadną do gustu:)

      Usuń
  7. wspaniała wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłam zgodnie z Twoim przepisem, wyszła super, dodałam tylko pieczarki do nadzienia mięsno-pomidorowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też czasami dodaję pieczarki, jak akurat mam je pod ręką:)

      Usuń
  9. ten blog powalił mnie na kolana...juz kilka razy robiłam Twojego keksa i jest przepyszny a teraz miałam czas, obejrzalam wszystkie przepisy i juz planuje co ugotować:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepisy na moim blogu przypadły Ci do gustu i że wykorzystujesz je w swojej kuchni:). Zapraszam do częstszych odwiedzin i serdecznie pozdrawiam:) Anika

      Usuń
  10. Witam,

    Szukając przepisu na lazanie trafiłam tutaj i muszę przyznać ze jest pyszna. Została zjedzona natychmiast:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Super przepis :) Dziękuję. Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam pierwszy raz ale zamiast pasty dodalam knorr fix do lazani i resztę składników i była przepyszna..dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robię zawsze z tego przepisu.Super :-)

    OdpowiedzUsuń