Polędwiczki wieprzowe duszone z cebulą w sosie sojowym


Polędwiczki wieprzowe duszone z cebulą w sosie sojowym











  Polędwiczkę wieprzową lubię i to zarówno w wersji dziś przedstawianej, czyli duszonej z cebulą z dodatkiem sosu sojowego, jak i smażoną w formie małych kotlecików, również z dodatkiem dużej ilości cebuli.






Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 - 4 łyżki sosu sojowego
  • sól 
  • pieprz
  • olej do smażenia ( 3 łyżki) 


Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki myjemy, obieramy z błonek, solimy, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oprószamy pieprzem.
  • Następnie kładziemy polędwiczki na rozgrzany tłuszcz ( ja podsmażam je w woku, w którym następnie będą się dusić), obsmażamy ze wszystkich stron i skrapiamy sosem sojowym. Smażymy jeszcze chwilę, a następnie podlewamy wodą ( ok. 0,5 szklanki). Naczynie przykrywamy przykrywką i dusimy na małym ogniu kilka minut.
  • Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, skrapiamy ją sosem sojowym, lekko solimy( szybciej zmięknie) i dusimy razem z polędwicą od czasu do czasu  mieszając. Po ok. 10 minutach danie będzie gotowe!
  • Ja podaję ją z ziemniakami, chlebem lub ryżem i surówką 
 

 

Komentarze

  1. Nie mogę do Ciebie wchodzić, takie pyszności serwujesz i bardzo urozmaicone dania. Ślinka mi cieknie i zalewa sie klawiatura:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie polędwiczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od kilku dni gotuje obiady podgladajac pani przepisy i jestem zachwycona. Cala rodzina zjada je w mgnieniu oka. Dzisiaj robilam poledwiczki nadziewane pieczarkami i serem wyszly wspaniale. Dziekuje i zycze duzo zdrowia w Nowym Roku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły wpis! Zapraszam po kolejne przepisy i również przesyłam noworoczne zyczenia :-) Anika

      Usuń
  4. Czy polędwiczki mogę przygotować wcześniej przed podaniem i później jakoś odgrzać? Pytam, gdyż chciałabym je przygotować na komunię a nie chcę tego zostawiać na ostatni moment

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że można je przygotować nieco wcześniej,i podgrzać tuż przed podaniem.

      Usuń

Prześlij komentarz