Polędwiczki wieprzowe duszone z cebulą w sosie sojowym
Polędwiczkę wieprzową lubię i to zarówno w wersji dziś przedstawianej, czyli duszonej z cebulą z dodatkiem sosu sojowego, jak i smażoną w formie małych kotlecików, również z dodatkiem dużej ilości cebuli.
Sposób przygotowania:
Polędwiczkę wieprzową lubię i to zarówno w wersji dziś przedstawianej, czyli duszonej z cebulą z dodatkiem sosu sojowego, jak i smażoną w formie małych kotlecików, również z dodatkiem dużej ilości cebuli.
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 duże cebule
- 1 ząbek czosnku
- 3 - 4 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
- olej do smażenia ( 3 łyżki)
Sposób przygotowania:
- Polędwiczki myjemy, obieramy z błonek, solimy, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oprószamy pieprzem.
- Następnie kładziemy polędwiczki na rozgrzany tłuszcz ( ja podsmażam je w woku, w którym następnie będą się dusić), obsmażamy ze wszystkich stron i skrapiamy sosem sojowym. Smażymy jeszcze chwilę, a następnie podlewamy wodą ( ok. 0,5 szklanki). Naczynie przykrywamy przykrywką i dusimy na małym ogniu kilka minut.
- Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, skrapiamy ją sosem sojowym, lekko solimy( szybciej zmięknie) i dusimy razem z polędwicą od czasu do czasu mieszając. Po ok. 10 minutach danie będzie gotowe!
- Ja podaję ją z ziemniakami, chlebem lub ryżem i surówką
Nie mogę do Ciebie wchodzić, takie pyszności serwujesz i bardzo urozmaicone dania. Ślinka mi cieknie i zalewa sie klawiatura:)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńUwielbiam takie polędwiczki :-)
OdpowiedzUsuńOd kilku dni gotuje obiady podgladajac pani przepisy i jestem zachwycona. Cala rodzina zjada je w mgnieniu oka. Dzisiaj robilam poledwiczki nadziewane pieczarkami i serem wyszly wspaniale. Dziekuje i zycze duzo zdrowia w Nowym Roku.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły wpis! Zapraszam po kolejne przepisy i również przesyłam noworoczne zyczenia :-) Anika
UsuńCzy polędwiczki mogę przygotować wcześniej przed podaniem i później jakoś odgrzać? Pytam, gdyż chciałabym je przygotować na komunię a nie chcę tego zostawiać na ostatni moment
OdpowiedzUsuńSądzę, że można je przygotować nieco wcześniej,i podgrzać tuż przed podaniem.
Usuń