środa, 6 lutego 2013

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa



     Zupę ogórkową gotuję regularnie. Oczywiście z ogórków własnej roboty pachnących czosnkiem, chrzanem i koperkiem, co nadaje mojej zupie pyszny smak i świetny aromat. Oprócz startych ogórków dolewam też trochę wody spod ogórków, żeby dodatkowo zakwasić zupę. Bo według moich upodobań zupa ogórkowa musi być solidnie kwaśna.  Oprócz standardowej marchewki, pietruszki i selera dorzucam do niej także garstkę mrożonego zielonego groszku i garść mrożonej fasolki szparagowej, no chyba, że jest sezon na świeże warzywa, to wtedy dodaję świeże. W zupie pływają też ziemniaki i ryż.

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 3 - 4 średniej wielkości ogórki + ewentualnie woda spod ogórków
  • kostka rosołowa
  • marchewka
  • kawałek selera
  • niewielka pietruszka
  • 2 średnie ziemniaki
  • garstka zielonego groszku
  • garść fasolki szparagowej 
  • 3 łyżki ryżu
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • koperek
Sposób przygotowania:

  • Zagotować wodę z kostką rosołową, wrzucić do niej pokrojoną w kostkę: marchewkę, pietruszkę  i seler, fasolkę szparagową i groszek oraz ryż
  • Po 10 minutach gotowania dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki
  • Po kolejnych 10 minutach dodać starte na małej tarce ogórki. Zagotować.
  • W osobnym naczyniu rozmieszać dokładnie łyżkę mąki z 2 łyżkami śmietany, tak aby nie było grudek. Dolać trochę płynu z gotującej się zupy i jeszcze raz wszystko dokładnie rozmieszać. Wlać do zupy energicznie mieszając. Zagotować.
  • Sprawdzić smak zupy, i jeśli jest za mało kwaśna dolać trochę soku spod ogórków ( według uznania ). Jeszcze raz zagotować. Dodać sól i pieprz do smaku oraz koperek.
 

5 komentarzy:

  1. pysznie wygląda ta zupka, tak delikatnie, fajny pomysł z dodaniem ryżu, na prawdę bardzo fajna, smaczna i zdrowa w moim stylu zupka MNIAM ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi narobiłaś smaka na taką zupkę. No i zaintrygował mnie ten ryż. Zawsze gotuję z ziemniakami. Hmm, jestem ciekawa, jak zareagują moi domownicy na taki wariant ogórkowej.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze gotowałam z ryżem, czasami nawet bez ziemniaków. Spróbuj, a nóż Wam posmakuje z ryżem:). Pozdrowienia:)

      Usuń
    2. Po co ta mąka? Chyba żeby was wzdeło i ten groszek i fasolka...bardziej to jakaś jarzynowa :(

      Usuń
    3. jak nie wiesz po co mąka w śmietanie toś zielony jak groszek

      Usuń