sobota, 30 marca 2013

Babka drożdżowa parzona

Babka drożdżowa parzona






Babka parzona to jedna z moich ulubionych babek. Pełna rodzynek, skórki i migdałów. Pulchna i pachnąca. Piekę ją w dużej formie na babkę, wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Babkę można obsypać po upieczeniu cukrem pudrem lub polukrować i dowolnie ozdobić.
Nieodzowna na wielkanocnym stole tradycyjna babka drożdżowa.

Składniki:
  • 600 g mąki
  • 50 g drożdży
  • szczypta soli
  • 6 żółtek
  • 1 łyżka oliwy
  • 125 g masła2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g rodzynek
  • 25 g płatków migdałowych
Sposób wykonania:
  • 2 łyżki mąki zalać jedną szklanka wrzącego mleka. Dobrze  wymieszać, tak aby nie było grudek, dodając szczyptę soli
  • 50 g drożdży rozetrzeć z jedną łyżką cukru i gdy drożdże zrobią się płynne dodać do przestudzonego rozczynu z mąki i mleka. Delikatnie przemieszać i odstawić do wyrośnięcia
  • Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Następnie dodać do nich mąkę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto tak, aby odstawało od ręki
  • Do tak wyrobionego ciasta dodać roztopione i przestudzone masło z łyżką oliwy i nadal wyrabiać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą
  • Na koniec dodać namoczone i odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową oraz migdały. Jeszcze raz wszystko dokładnie zarobić. Ciasto odstawić na chwilę do podrośnięcia
  • Ciasto przełożyć do dużej formy na babki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • Gdy ciasto podrośnie wstawić je do dobrze nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec ok 50 -60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone
 

4 komentarze:

  1. A JA WŁAŚNIE ZABIERAM SIĘ DO PIECZENIA TEJ PIĘKNEJ BABECZKI:) MAM TYLKO NADZIEJE ,ŻE MI WYJDZIE RÓWNIE ŁADNA :))POZDRAWIAM I ŻYCZĘ WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wyjdzie piękna:) Ja równiez życzę pogodnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Biorę się za robienie baby z Twojego przepisu Trzymajcie kciuki

    OdpowiedzUsuń