Babka drożdżowa parzona
Babka parzona to jedna z moich ulubionych babek. Pełna rodzynek, skórki i migdałów. Pulchna i pachnąca. Piekę ją w dużej formie na babkę, wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Babkę można obsypać po upieczeniu cukrem pudrem lub polukrować i dowolnie ozdobić.
Nieodzowna na wielkanocnym stole tradycyjna babka drożdżowa.
Składniki:
Babka parzona to jedna z moich ulubionych babek. Pełna rodzynek, skórki i migdałów. Pulchna i pachnąca. Piekę ją w dużej formie na babkę, wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
Babkę można obsypać po upieczeniu cukrem pudrem lub polukrować i dowolnie ozdobić.
Nieodzowna na wielkanocnym stole tradycyjna babka drożdżowa.
Składniki:
- 600 g mąki
- 50 g drożdży
- szczypta soli
- 6 żółtek
- 1 łyżka oliwy
- 125 g masła2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g rodzynek
- 25 g płatków migdałowych
- 2 łyżki mąki zalać jedną szklanka wrzącego mleka. Dobrze wymieszać, tak aby nie było grudek, dodając szczyptę soli
- 50 g drożdży rozetrzeć z jedną łyżką cukru i gdy drożdże zrobią się płynne dodać do przestudzonego rozczynu z mąki i mleka. Delikatnie przemieszać i odstawić do wyrośnięcia
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Następnie dodać do nich mąkę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto tak, aby odstawało od ręki
- Do tak wyrobionego ciasta dodać roztopione i przestudzone masło z łyżką oliwy i nadal wyrabiać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą
- Na koniec dodać namoczone i odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową oraz migdały. Jeszcze raz wszystko dokładnie zarobić. Ciasto odstawić na chwilę do podrośnięcia
- Ciasto przełożyć do dużej formy na babki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- Gdy ciasto podrośnie wstawić je do dobrze nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec ok 50 -60 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone
cudowna!
OdpowiedzUsuńA JA WŁAŚNIE ZABIERAM SIĘ DO PIECZENIA TEJ PIĘKNEJ BABECZKI:) MAM TYLKO NADZIEJE ,ŻE MI WYJDZIE RÓWNIE ŁADNA :))POZDRAWIAM I ŻYCZĘ WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wyjdzie piękna:) Ja równiez życzę pogodnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych:) Pozdrawiam:)
UsuńBiorę się za robienie baby z Twojego przepisu Trzymajcie kciuki
OdpowiedzUsuńmam nadzieje ze jest tak smaczna jak ladna
OdpowiedzUsuńJest pszepyszna polecam ;;
UsuńNajlepszy przepis na babę drożdżową! Robię taką babę od kilku lat, do tej pory nie trafiłam na lepszy przepis.
OdpowiedzUsuńBo i tak wygląda na najsmaczniejszą wśród innych dlatego ją wybrałam do upieczenia na tą Wielkanoc.Mam nadzieję,że się nie zawiodę.Robię również pączki zaparzane czego nauczyłam się od babci i są pyszne.Myślę,że i baba będzie taka również.Wesołego Alleluja ! Halusia.
OdpowiedzUsuń