Babka drożdżowa z bakaliami
Babka drożdżowa to klasyka. Wczoraj upiekłam babkę drożdżową z bakaliami. Dodałam do niej głównie kandyzowaną papaję i ananasa, ale też trochę kolorowej skórki cytrynowej i rodzynki. Wyszła bardzo smaczna, trochę taki keks drożdżowy.
Babkę upiekłam w dużej formie o górnej średnicy 25 cm i pojemności ponad 1, 5 litra.
Składniki:
Babka drożdżowa to klasyka. Wczoraj upiekłam babkę drożdżową z bakaliami. Dodałam do niej głównie kandyzowaną papaję i ananasa, ale też trochę kolorowej skórki cytrynowej i rodzynki. Wyszła bardzo smaczna, trochę taki keks drożdżowy.
Babkę upiekłam w dużej formie o górnej średnicy 25 cm i pojemności ponad 1, 5 litra.
Składniki:
- 500 g maki
- 125 g cukru + 2 łyżki
- pół porcji cukru waniliowego
- 100 g masła
- 150 ml mleka
- 42 g świeżych drożdży
- 250 g bakali : kandyzowana papaja, ananas, trochę rodzynek i kolorowa skórka cytrynowa. U mnie przewaga tych dwóch pierwszych
- 3 łyzki rumu
- 2 jajka
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- kandyzowane owoce do dekoracji
- Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i dokładnie wymieszać
- W niewielkim rondelku rozpuścić masło i dolać do niego mleko
- Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, a następnie wraz z jajkami, i rozpuszczonym masłem wymieszanym z mlekiem dodać do sypkich składników. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczka i odstawić na ok 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- Przygotować formę: dużą formę na babkę o pojemności ok 1,5 l wysmarować masłem i obsypać mąką
- Bakalie połączyć z 3 łyżkami rumu. Odstawić
- Po 45 minutach ciasto ponownie zagnieść, a następnie dodać mieszankę bakali z rumem i jeszcze raz wyrobić, aby owoce równomiernie rozłożyły się w cieście
- Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec ok 1 godziny
- Pod koniec pieczenia, jeśli babka będzie już zrumieniona, można przykryć ciasto folią aluminiową, co zapobiegnie zbytniemu zrumienieniu
- Upieczona babkę wyjąć z piekarnika. Nieco przestudzić, a następnie wyjąć z formy na kratkę kuchenną. Ostudzić
- Przygotować lukier: cukier puder zmieszać z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta dodać jeszcze nieco soku
- Ostudzone ciasto polać lukrem i przyozdobić np kawałkami kandyzowanych owoców
Baba drożdżowa -obowiązkowa na wielkanocnym stole ! :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPIĘKNA! bardzo lubię drożdżowe wypieki
OdpowiedzUsuńale babka!:D super:)
OdpowiedzUsuńCudownie, kolorowo wygląda:) idealna na świąteczny stół! Już nie mogę się doczekać jak spróbuję ją zrobić:)
OdpowiedzUsuńAle baba! Super :D Od jakiegoś czasu szukam takiej dużej foremki na babkę i ciężko znaleźć. W sklepach same małe.
OdpowiedzUsuńdo ciast drożdżowych dodaje się same żółtka
OdpowiedzUsuń