czwartek, 14 marca 2013

Babka drożdżowa z bakaliami

Babka drożdżowa z bakaliami







Babka drożdżowa to klasyka. Wczoraj upiekłam babkę drożdżową z bakaliami. Dodałam do niej głównie kandyzowaną papaję i ananasa, ale też trochę kolorowej skórki cytrynowej i rodzynki. Wyszła bardzo smaczna, trochę taki keks drożdżowy.
Babkę upiekłam w dużej formie o górnej średnicy 25 cm i pojemności ponad 1, 5 litra.

 

Składniki:
  • 500 g maki
  • 125 g cukru + 2 łyżki
  • pół porcji cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 150 ml mleka
  • 42 g świeżych drożdży
  • 250 g bakali : kandyzowana papaja, ananas, trochę rodzynek i kolorowa skórka cytrynowa. U mnie przewaga tych dwóch pierwszych
  • 3 łyzki rumu
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 3  łyżki soku z cytryny
  • kandyzowane owoce do dekoracji
Sposób wykonania:
  • Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i dokładnie wymieszać
  • W niewielkim rondelku rozpuścić masło i dolać do niego mleko
  • Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, a następnie wraz z jajkami, i rozpuszczonym masłem wymieszanym z mlekiem dodać do sypkich składników. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczka i odstawić na ok 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • Przygotować formę: dużą formę na babkę o pojemności ok 1,5 l wysmarować masłem i obsypać mąką
  • Bakalie połączyć z 3 łyżkami rumu. Odstawić
  • Po 45 minutach ciasto ponownie zagnieść, a następnie dodać mieszankę bakali z rumem i jeszcze raz wyrobić, aby owoce równomiernie rozłożyły się w cieście
  • Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec ok 1 godziny
  • Pod koniec pieczenia, jeśli babka będzie już zrumieniona, można przykryć ciasto folią aluminiową, co zapobiegnie zbytniemu zrumienieniu
  • Upieczona babkę wyjąć z piekarnika. Nieco przestudzić, a następnie wyjąć z formy na kratkę kuchenną. Ostudzić
  • Przygotować lukier: cukier puder zmieszać z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta dodać jeszcze nieco soku 
  • Ostudzone ciasto polać lukrem i przyozdobić np kawałkami kandyzowanych owoców

5 komentarzy:

  1. Baba drożdżowa -obowiązkowa na wielkanocnym stole ! :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. PIĘKNA! bardzo lubię drożdżowe wypieki

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie, kolorowo wygląda:) idealna na świąteczny stół! Już nie mogę się doczekać jak spróbuję ją zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale baba! Super :D Od jakiegoś czasu szukam takiej dużej foremki na babkę i ciężko znaleźć. W sklepach same małe.

    OdpowiedzUsuń