wtorek, 5 marca 2013

Keks bakaliowy

Keks bakaliowy




Keks, inaczej cwibak to jedno z moich ulubionych ciast. Uwielbiam bakalie zatopione w cieście. A w tym keksie jest ich na prawdę dużo. Do keksu dodałam pokrojone figi i daktyle, kandyzowana papaję i ananasa, rodzynki, parę orzechów włoskich posiekanych oraz skórkę cytrynową barwioną. Było ich w sumie trochę więcej niż 300 g.
Taka ilość ciasta zmieściła mi się w foremce o wymiarach 12x35 cm. Keksa piekłam ok 1 godziny. Ładnie wyrasta i jest bardzo smaczny. Foremkę można wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Ja wykładam ją papierem do pieczenia. Ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Tym razem wybrałam tę drugą możliwość.
Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekuję, a następnie wyjmuję ciasto z keksówki. Gdy używa się papieru jest to bardzo łatwe. Wystarczy chwycić za brzegi papieru i wyciągnąć ciasto z formy. Do przestygnięcia wykładam go na kratkę kuchenną. Zdecydowanie lepiej kroi się, jak przestygnie. A najlepiej na drugi dzień. 
Keks długo zachowuje świeżość. Jeśli dotrwa można się nim delektować kilka dni. 
Keks tu u mnie ciasto całoroczne, choć nie może go zabraknąć także na święta. I to zarówno na Boże narodzenie, jak i na Wielkanoc.
A przepis na keks królewski znajduje się TUTAJ.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki + 2 łyżeczki do obsypania bakalii
  • 5 jajek
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru (można dać mniej, bo bakalie są słodkie)
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 300 g bakalii (np. rodzynek, fig, daktyli, ananasa, papai, orzechów włoskich czy kandyzowanej skórki cytrusowej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:
  • Mieszankę bakalii drobno pokroić. Owoce zmieszać z mąką.
  • Miękkie masło utrzeć ze szczyptą soli na gładką masę.
  • Do utartego masła stopniowo wsypywać cukier oraz cukier waniliowy i miksować na najwyższych obrotach około 5 minut do momentu, aż masa będzie jasnokremowa.
  • Nie przerywając ucierania, wbijać po jednym jajku. Kolejne dodawać wówczas, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą.
  • Wlać kilka kropel aromatu rumowego.
  • 2 szklanki mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej.
  • Całość dokładnie wymieszać mikserem.
  • Bakalie dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
  • Przygotowane ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto piec około 1 godziny w temperaturze 190 stopni.
  • Po upieczeniu chwilę zostawić w uchylonym piekarniku, a następnie ciasto wyłożyć na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
  • Przed podaniem keksa posypać cukrem pudrem lub polukrować. 
 

16 komentarzy:

  1. uwielbiam bakalie, dlatego keks to jedno z moich ulubionych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis jest rewelacyjny! Wypróbowałam i wszyscy są zachwyceni :-D dziękuję

      Usuń
  2. Witam
    Muszę "kurcze" znów ;) napisać że przepis jest wyśmienity ponieważ nie mam zbyt dużego doświadczenia jak wspominałam to już przy innych komentarzach ha ale jak będę korzystać dalej z tych przepisów p. Aniki to będę specjalistką już nie długo... ;) i nie sądziłam że ten keks może mi sęe udać hihihi udał się i jest zajepyszny... PS. mały szczegół keks pękł na środku...
    Pozdrawiam Magdalena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oo to bardzo się cieszę, że moje przepisy się przydają i że keks się udał:). Ja jestem fanką keksów i mam kilka różnych sposobów na to ciasto. Na blogu jest jeszcze jeden przepis, a niedługo pewno pojawi się następny, więc równiez zapraszam do skorzystania. Co do pękania, to keksy maja to do siebie, ze zwykle pękają. Pozdrawiam Ania

      Usuń
    2. mam pytanie czy ten keks wychodzi duży taki na całą keksówkę o wymiarach 12x35 bo wygląda pysznie, więc chce zrobić@_@

      Usuń
    3. Tak, z tej ilości składników upiekłam keks w keksówce o wymiarach 12 x 35. Pozdr

      Usuń
  3. bardzo dziękuję , smaczny wyszedł :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto zrobilam raz, dzisiaj chyba zrobię ponownie. Pyszne, ale za 1 razem wyszło mi strasznie mokre (chociaż niesamowicie dobre), może że i piekłam dłużej i dalam mniej bakalii. Ktoś wie czemu tak wyszło?

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekłam ten keks i naprawde jest bardzo pyszny polecam ten przepis wszystkim swoim znajomym ... Pozdrawiam cieplutki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto smakowało:) Zapraszam po inne przepisy i pozdrawiam:) A

      Usuń
  6. Niektórzy do keksa dodają alkohol...

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie go zajadam. Pychota:) świetny przepis, szczególnie dla takiego laika jak ja. Polecam wszystkim!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam wczoraj, wyszedł przepyszny!!!

    OdpowiedzUsuń