Przepis na ten mazurek mam od wielu już lat i stale go powtarzam. Jest to ciasto zdecydowanie całoroczne, więc piekę go nie tylko na Wielkanoc.
Jak sama nazwa wskazuje - mazurek to ciasto typowo wielkanocne, ale ja
piekę go cały rok, jak tylko przyjdzie mi na niego ochota. Jest bardzo
smaczne. Chłopaki wcinają go, aż się im uszy trzęsą.
Ciasto piekę na blaszce o wymiarach 27x37 wyłożonej papierem do pieczenia.
Do
ciasta wykorzystałam orzechy włoskie, które leżą mi w koszyku jeszcze z
tamtego roku. Ponadto dodaję do ciasta rodzynki i płatki migdałowe. Ale zacznijmy od początku.....
Składniki:
Na ciasto:
- 50 dkg mąki ( w tym 10 - 15 dkg maki kukurydzianej )
- 15 dkg cukru pudru
- 25 dkg margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- torebka cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 2 łyżki kakao
Do przełożenia:
- 4 białka
- 10 - 12 dkg cukru pudru
- ok 15 - 20 dkg posiekanych orzechów włoskich
- pół małego opakowania płatków migdałowych
- pół małego opakowania rodzynek
- powidło śliwkowe ( ok pół słoiczka )
- gotowa polewa do ciast ( może być lukier lub czekolada )
Sposób wykonania:
- Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na 3 części, do jednej dodać 2 łyżki kakao. Dwie części, w tym kakaową włożyć na chwilę do zamrażalnika, a trzecią część ( troszeczkę większą od pozostałych) rozwałkować i wyłożyć nią formę wyłożoną papierem do wypieków
- Z białek i cukru pudru ubić sztywną pianę
- Na rozwałkowanym jasnym cieście rozsmarować powidło. Wylać połowę piany i równomiernie rozprowadzić, a następnie posypać ja orzechami, płatkami migdałowymi i rodzynkami
- Na bakalie zetrzeć ciasto kakaowe na tarce o grubych oczkach. Następnie wyłożyć resztę piany z białek i rozprowadzić, a na nią zetrzeć ciasto jasne
- Mazurek wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny w 180 stopniach
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić i udekorować np polewą czekoladową ( jak na zdjęciach) bądź lukrem
- Jest pyszne pierwszego dnia, ale i w kolejne dni smakuje wyśmienicie
pyszne, domowe ciasto, trochę z wyglądu przypomina mi ciasto pleśniak, które bardzo lubię
OdpowiedzUsuńDzięki za fajny przepis...na pewno wypróbuję go na święta:)
OdpowiedzUsuńZachęcam, bo ciasto jest na prawdę pyszne! W kazdym razie ja bardzo go lubię! Pozdr:)
Usuńpycha a najlepsze bakalie mają tutaj http://panorzeszek.pl/
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto! Lubie takie. :) Ale ja chyba lubię wszystkie ciasta. ;)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam to ciasto- jest super, mój mąż jest zachwycony:)Troszkę przypomina pleśniaka...
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto przypadło do gustu:) My tez bardzo go lubimy. Pozdr A
UsuńCiasto rewelacyjne! Zamiast rodzynek można użyć np suszonych daktyli, śliwek lub żurawinę, w zależności czy chcemy uzyskać ciasto bardziej słodkie czy lżejsze, bardziej kwaskowe :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam to ciasto, ale niestety ma jedna wadę ... nie potrafię się przy nim opanować i mogłabym go jeść i jeść:-)To bardzo stary przepis z maminego zeszytu, więc znam ten smak od dzieciństwa. Nie nudzi się:-)
Usuń