piątek, 1 marca 2013

Sernik wiedeński


Sernik wiedeński (2)


Serniki przyrządza się na tysiące sposobów, jednak klasyczny sernik wiedeński nie ma sobie równych, przynajmniej dla mnie. Przepis, który przedstawiam, jest wielokrotnie sprawdzony. Wychodzi pyszne ciasto serowe na maślanym spodzie.
Piekę go na blaszce o wymiarach: 35 x 25.
Sernik wiedeński piekę zawsze ze zwykłego twarogu, a nie gotowego sernikowego, choć można  skorzystać i z takiego, ale wówczas sernik wychodzi troszkę inny. Ale taki tradycyjny, wiedeński, dość ciężki wychodzi tylko ze zwykłego sera twarogowego, który należy przemielić, albo utrzeć w malakserze. Ja wybieram tę drugą ewentualność, bo nie chce mi się uruchamiać maszynki do mielenia. W  misce malaksera zakładam wówczas końcówkę z metalowym nożykiem i za pomocą tej końcówki robię wszystko: najpierw ucieram masło z cukrem, potem dodaję żółtka, a do tej masy dodaję etapami po trochę sera, który bardzo ładnie się uciera, a właściwie to jest przez nożyki siekany, ale efekt ostateczny jest taki sam, albo nawet lepszy niż przy udziale maszynki. Oczywiście to ucieranie w malakserze musi trochę potrwać, aby ser był bez grudek, ale w efekcie powstaje gładziusieńki ser.
Do masy serowej dodaję kaszy manny lub zamiast niej można dodać opakowanie budyniu śmietankowego.
Ser w trakcie pieczenia rośnie, ale po ostudzeniu opada tylko minimalnie.



Składniki: 

Na spód:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
Na masę serową:
  •  1 kg twarogu
  • 10 jajek
  • 1 niecała szklanka cukru pudru
  • 1.5 kostki masła
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 opakowanie skórki pomarańczowej  (100 g )
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • cukier waniliowy  
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • aromat pomarańczowy
  • szczypta soli
Sposób wykonania:

  • Ze składników na spód zagniatamy w misce lub na stolnicy ciasto i odstawiamy na ok. 1/2 godziny do lodówki
  • Blachę  wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ja rozwałkowanym ciastem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut. Po 15 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy
  • W międzyczasie przygotowujemy masę serową:  masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ( ja wszystko robię w malakserze ). Gdy masa  maślana mniej więcej podwoi swą objętość dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając
  • Następnie do tak przygotowanej masy dodajemy po trochę twarogu. Aby ser był gładki ucieranie musi chwile potrwać
  • Gdy w masie nie ma już serowych grudek dodajemy ok 1/2 szklanki kaszy manny, sok z cytryny i kilka kropel aromatu pomarańczowego i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy
  • W dużej misce ubijamy 10 białek ze szczyptą soli na sztywna pianę, a następnie dodajemy do niej masę serowa i bakalie ( rodzynki należy wcześniej sparzyć, a następnie odcisnąć ). Delikatnie wszystko mieszamy
  • Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone i trochę przestudzone ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. W takiej temperaturze pieczemy sernik ok. 1 godziny. potem zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze ok 1 godziny sprawdzając co jakiś czas, czy ciasto za bardzo się nie zrumieniło. 
  • Upieczony sernik polewamy lukrem, posypujemy cukrem pudrem lub przystrajamy polewą czekoladową

10 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda! Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię serniki i właśnie takie bardziej zwarte. Ale rodzynki wydłubuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały, wygląda cudownie pysznie pozdrawiam ciepło :))

    OdpowiedzUsuń
  4. dziś go upiekłam pyszotka

    OdpowiedzUsuń
  5. pieczesz sernik dwie godziny to chyba lekka przesada

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tez sie zastanawiam nad tymi dwoma godzinami

    OdpowiedzUsuń
  7. mam pytanie o te godziny - czy na pewno aby 2 h piecze się sernik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam tak, jak napisane w przepisie i sernik wyszedł taki , jak na zdjęciu. Oczywiście można wyłączyć sernik wcześniej, jesli uzna się, że jest już upieczony. No i na pewno trzeba go pilnować i sprawdzać, czy góra zbytnio się nie przyrumienia, bo każdy piekarnik jest troche inny i piecze nieco inaczej.

      Usuń