wtorek, 2 kwietnia 2013

Babeczki kakaowe

Babeczki kakaowe

 





Babeczki kakaowe upiekłam w trochę większych, niż tradycyjne, foremkach na babeczki. Z podanej ilości składników wychodzi mi ich 7 sztuk. Ale z powodzeniem można upiec to ciasto w dużej formie i wychodzi jedna większa babka kakaowa. Ciasto jest mięciutkie i puszyste i takie babeczki znikają błyskawicznie.
Babeczki można dowolnie udekorować. Wystarczy po prostu obsypać cukrem pudrem, jak często robię, ale tym razem polałam je polewą czekoladową i przystroiłam cukrowymi motylkami. 
Babeczki powędrowały tego roku do wielkanocnego koszyczka.



Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • pół szklanki mleka
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Sposób wykonania:
  • Utrzeć masło z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku. 
  • Sypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać mleko i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać robotem kuchennym.
  • Foremki od babek (lub jedną dużą formę babkową) wysmarować tłuszczem. Do foremek przelać ciasto, napełniając je do 2/3 wysokości. Piec około 50 minut w temperaturze 175 stopni.
  • Po upieczeniu lekko przestudzić, wyjąć z foremek i ostudzić na kratce kuchennej. Po wystudzeniu polukrować, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz