poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Kotlety z jajek

Kotlety z jajek





Kotlety z jajek pamiętam z dzieciństwa. Mama czasem je przyrządzała. Ja też robię je od czasu do czasu. Natomiast dla mojego męża to zupełna nowość, bo on wcześniej takich kotletów nie jadał. Ale bardzo je sobie chwali.
Kotleciki z jajek podaję najczęściej z frytkami, a bo tak mi jakoś do nich pasują, i z surówką.
Skład kotletów z jajek jest taki jak na mielone, tyle, że zamiast mięsa dajemy do nich zmielone lub starte na tarce o drobnych oczkach jajka ugotowane na twardo. Do masy jajecznej dodajemy też zieleninę: pietruszkę lub koperek, jak kto lubi.




Składniki:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajko
  • jedna czerstwa bułka ( jeśli jest duża, to nie cała)
  • 1 średnia cebula
  •  łyżka kaszy manny
  • olej do smażenia cebuli i do smażenia kotletów
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki lub posiekany drobno koperek
  • tarta bułka do panierowania
Sposób wykonania:


  • Na patelni przysmażamy do zeszklenia drobno posiekaną cebulę i studzimy
  • Ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarełku o małych oczkach ( można zmielić )
  • Bułkę moczymy w ciepłej wodzie, a gdy zmięknie odciskamy i dodajemy do jajek
  •  Do jajek i bułki dodajemy cebulę oraz wbijamy jajko. Dodajemy łyżkę kaszy manny, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną zieleninę ( ilość według uznania )
  • Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy i odstawiamy masę na ok 10 minut
  • Z masy formujemy niewielkie okrągłe kotleciki, które panierujemy w tartej bułce
  • Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor i podajemy z ulubioną surówką oraz z ziemniakami lub frytkami

20 komentarzy:

  1. Bardzo smakowite, takie chrupiące.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie kotlety kojarzą mi się z szpitalnym jedzeniem i dlatego ich nie robię:) Choć w wersji domowej pewnie o niebo lepsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ech, szkoda, że unikam jak ognia smażenia na tłuszczu.. inaczej z chęcią bym się skusiła :) Wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można je upiec w piekarniku, wychodzą bardziej puszyste

      Usuń
  4. Z przyjemnością śledzę Pani bloga i skorzystałam dzisiaj z tego przepisu i muszę stwierdzić że całej rodzince smakowało a w szczególności mojej mamie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę:) i zapraszam do ponownych odwiedzin:)

      Usuń
    2. kotleciki sa wysmienite .prosze o wiecej przepisow na smaczne obiady

      Usuń
  5. Rewelacyjny zapychacz :) do masy dodałem trochę bułki tartej dla zagęszczenie + 3 ząbki czosnku + majeranek. Polecam i smacznego

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzis znalazłam Twoj przepis i dzis je zrobiłam.Są naprawde pyszne a juz z niejednego przepisu robiłam kotlety jajeczne bo je uwielbiam. I Twój przepis wygrał ;-) Dzieki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stale coś nowego się u mnie pojawia, więc zapraszam do regularnych odwiedzin! na pewno coś przypadnie do gustu:). Pozdrowienia A

      Usuń
  7. Bardzo pyszne polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjne!!!!!!! dziękuję bardzo,pierwsze kotleciki które mi wreszcie się nie rozleciały podczas pieczenia:) Gorąco polecam wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że kotleciki przypadły do gustu:)

      Usuń
  10. ile kotletów wychodzi z 6 jajek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalezy jakich dużych. U nas starczyło na 3 porcje!

      Usuń
  11. bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne!!!Dodałam jeszcze zioła prowansalskie,czosnek,majeranek,natkę i szczypiorek i ciut bułki tartej.Do tego zrobiłam sos koperkowy i jedzonko zniknęło w sekundach:)Dziękuję za tak smakowite natchnienie:)

    OdpowiedzUsuń