środa, 3 kwietnia 2013

Pasta z szynki

Pasta z szynki




Pasta z szynki to bardzo smaczne smarowidło do chleba. Należy do niego użyć suchej szynki gotowanej, najlepiej takiej bez konserwantów. Zazwyczaj taka szynka jest sucha i nie wychodzi z niej litrami woda. Do tego jaka na twardo i ser żółty oraz majonez. No i jeszcze przyprawy i pasta gotowa. Można ją przyrządzić na kolację jako odmianę od tradycyjnych wędlin do pieczywa. Ale z powodzeniem może też zastąpić ser czy jajko do kanapek na śniadanie. Z taka pastą można przyrządzić kanapki do szkoły czy do pracy.

 


Składniki:
  • 15 dkg szynki 
  • 10 dkg sera żółtego ( ja dałam ostatnio ser holender )
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  • Szynkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa
  • Ser i jajka ścieramy na tarce o małych oczkach
  • Do szynki, sera i jajek dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy
  • Podajemy z pieczywem. Doskonale smakuje też z dodatkiem kiszonego ogórka 
 

1 komentarz:

  1. Ciekawy przepis! Nie jadłam jeszcze takiego smarowidła.

    OdpowiedzUsuń