Pasta z szynki
Pasta z szynki to bardzo smaczne smarowidło do chleba. Należy do niego użyć suchej szynki gotowanej, najlepiej takiej bez konserwantów. Zazwyczaj taka szynka jest sucha i nie wychodzi z niej litrami woda. Do tego jaka na twardo i ser żółty oraz majonez. No i jeszcze przyprawy i pasta gotowa. Można ją przyrządzić na kolację jako odmianę od tradycyjnych wędlin do pieczywa. Ale z powodzeniem może też zastąpić ser czy jajko do kanapek na śniadanie. Z taka pastą można przyrządzić kanapki do szkoły czy do pracy.
Składniki:
- 15 dkg szynki
- 10 dkg sera żółtego ( ja dałam ostatnio ser holender )
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- Szynkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa
- Ser i jajka ścieramy na tarce o małych oczkach
- Do szynki, sera i jajek dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy
- Podajemy z pieczywem. Doskonale smakuje też z dodatkiem kiszonego ogórka
Ciekawy przepis! Nie jadłam jeszcze takiego smarowidła.
OdpowiedzUsuń