piątek, 12 kwietnia 2013

Sos śmietankowo - budyniowy

Sos śmietankowo - budyniowy


Taki sos przygotowuję do słodkich pierogów, naleśników czy deserów. Nie ma przy nim dużo roboty, a jest bardzo smaczny. Ostatnio podałam go do pierogów z serem.

Składniki:
  • 2 płaskie łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
  • 200 g śmietany 12 %
  • szklanka mleka
  • ok 1,5 łyżki cukru
Sposób wykonania:
  • W rondelku na małym ogniu zagotować śmietanę razem z cukrem
  • Budyń połączyć z zimnym mlekiem i wymieszać, a następnie dodać do zawartości naczynia
  • Energicznie mieszając ( najlepiej trzepaczką ) zagotować, po czym gotować całość ok 30 sekund cały czas mieszając. Jeśli sos zrobi się za gęsty dolać jeszcze tyle mleka, aby uzyskać odpowiadającą nam konsystencję sosu. Energicznie mieszany będzie miał gładką i jednolitą konsystencję
  • Podawać do słodkich pierogów, naleśników czy deserów

2 komentarze:

  1. Witam,super przepis na sos ! nie pomyślałabym , że z budyniu można zrobić taki smaczny sos do pierogów:) dziękuję:) od dziś będzie to moja ulubiona stronka z przepisami:) Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) Zapraszam więc do odwiedzania mojego bloga:). Pozdrawiam A

      Usuń