Sos śmietankowo - budyniowy
Taki sos przygotowuję do słodkich pierogów, naleśników czy deserów. Nie ma przy nim dużo roboty, a jest bardzo smaczny. Ostatnio podałam go do pierogów z serem.
Składniki:
Składniki:
- 2 płaskie łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
- 200 g śmietany 12 %
- szklanka mleka
- ok 1,5 łyżki cukru
- W rondelku na małym ogniu zagotować śmietanę razem z cukrem
- Budyń połączyć z zimnym mlekiem i wymieszać, a następnie dodać do zawartości naczynia
- Energicznie mieszając ( najlepiej trzepaczką ) zagotować, po czym gotować całość ok 30 sekund cały czas mieszając. Jeśli sos zrobi się za gęsty dolać jeszcze tyle mleka, aby uzyskać odpowiadającą nam konsystencję sosu. Energicznie mieszany będzie miał gładką i jednolitą konsystencję
- Podawać do słodkich pierogów, naleśników czy deserów
Witam,super przepis na sos ! nie pomyślałabym , że z budyniu można zrobić taki smaczny sos do pierogów:) dziękuję:) od dziś będzie to moja ulubiona stronka z przepisami:) Renata
OdpowiedzUsuńDzięki:) Zapraszam więc do odwiedzania mojego bloga:). Pozdrawiam A
UsuńŚwietny przepis i mega smakuje z naleśnikami
OdpowiedzUsuńSos sztosik 😍
OdpowiedzUsuń