Surówka z białej kapusty, jak w chińskiej restauracji
Zawsze mi smakowała surówka "chińska" jadana w restauracjach chińskich. I w końcu postanowiłam zrobić taką surówkę samodzielnie. I kilka dni temu powtórzyłam ją kolejny raz, bo bardzo nam w domu smakowała. Surówka jest pyszna, a nie ma z nią zbyt dużo pracy. Nie trzeba też zbyt wielu składników, aby ją przyrządzić.
Zawsze mi smakowała surówka "chińska" jadana w restauracjach chińskich. I w końcu postanowiłam zrobić taką surówkę samodzielnie. I kilka dni temu powtórzyłam ją kolejny raz, bo bardzo nam w domu smakowała. Surówka jest pyszna, a nie ma z nią zbyt dużo pracy. Nie trzeba też zbyt wielu składników, aby ją przyrządzić.
Składniki:
- pół główki białej kapusty ( średniej wielkości )
- 2 marchewki
- ząbek czosnku
- 1/3 szklanki octu winnego
- 1/2 szklanki oleju
- łyżeczka soli
- pół szklanki cukru
- Kapustę obieramy z wierzchnich liści i cienko szatkujemy
- Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach
- Kapustę mieszamy z marchewką
- Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy olej, ocet, przeciśnięty czosnek oraz cukier i sól.
- Wrzącą zalewą zalewamy kapustę z marchewką, mieszamy i ugniatamy łyżką. Pozostawiamy do ostudzenia i przykrytą odstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień
- Mi najbardziej pasuje do dań z drobiu i do ryżu
mmmm, b. taką lubię :)))))))))))))))
OdpowiedzUsuńWypróbuję :)akurat zrobiłam zakupy w Lidlu więc biorę się do roboty.
OdpowiedzUsuńProdukty z Lidla i z biedrony się do tego nie nadają chyba ze lubisz płaski smak.
UsuńOczywiście w orientalnych restauracjach zamawiają produkty w hurtowniach i sklepach ekologicznych. Dlatego też kapusta, marchewka, cukier, sól no i rzecz jasna OCET z lidla czy biedry jest tylko sztucznym zamiennikiem i spowoduje płaski smak... Gratuluję logiki i podejścia do jakości żywności.
UsuńNie pasuje to nie rób i kup sobie inny składnik albo podaj jaki nie jest PLASKI
UsuńDziękuję za ten przepis...wygląda smakowicie i pewnie jest pyszna:))
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować przepis:)
OdpowiedzUsuńFajna suróweczka.Spróbuje :}
OdpowiedzUsuńnaprawdę pyszna też taką robię
OdpowiedzUsuńzrobilam .super surowka ,smaczna polecam
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy faktycznie należy użyć pół szklanki cukru przy połowie główki kapusty? Wydaje się to być strasznie dużo.
Tak, a surówka wcale nie będzie przesadnie słodka. Będzie miała swój specyficzny smaczek. Oczywiście mozna dac tego cukru nieco mniej, jeśli wydaje sie nam taka ilość zbyt duża
UsuńJeszcze w restauracji chińskiej surówkę posypują po wierzchu czymś fajnym, ale nie wiem co to?
UsuńZmielonymi, prażonymi orzeszkami ziemnymi niesolonymi. Nadają one specyficznego smaku.
UsuńTe orzeszki odpowiadają za smak zwany umami - cała kuchnia azjatycka jest przepełniona tym smakiem... Wydaje mi się, że wzięło się to z historii głodu tego regionu - potrawy kuchni azjatyckiej są sycące właśnie z powodu tego smaku i jego źródeł.
UsuńSzkoda, że się o tym bardzo często zapomina w Polsce, zreszta nie tylko o tym charakterystycznym akcencie kuchni zagranicznych.
A dodajcie do tej surówki orzechy laskowe, bardzo dobry dotatek i te orzechy chyba są obsmarzane trochę. A jadłem taką surowke w restauraci Lemonka - Smak Orientu , ul. Żaryna 2B 02-593 Warszawa
OdpowiedzUsuńRewelacja, od dłuższego czasu szukam chińskiej suróweczki, niestety moje eksperymenty nie dawały zadowalającego rezultat. Surówka rewelacyjna taka jak w chińskich knajpkach . Polecam. A zapomniałam koniecznie przed podaniem posypcie uprażonym sezamem (sezam smażymy na suchej patelni)!!!
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam surówki podawane w chińskich i tajskich knajpkach. I w końcu postanowiłam zrobić coś podobnego w domku .Surówka z Twojego przepisu mniam ale małe.... ale :-) zdecydowanie bardziej smakowita jest kiedy zamiast octu winnego używam octu ryżowego ( nie ma tego "octowego fetorku") i to samo z olejem (ryżowy lepiej tu smakuje). Monika
OdpowiedzUsuńNie używałam dotąd octu ryzowego i oleju też nie, ale może czas, aby wypróbować:) A
UsuńJa używam rzadko, właściwie tylko do kuchni chińskiej, no powiedzmy wschodniej generalnie. Polecam gorąco. Octu używam chyba tylko właśnie do takiej surówki ale ponieważ jest sprzedawany w małych butelaczkach nie ma problemu - dwa razy surówka i po occie. Spróbuj koniecznie - jest kolosalna róznica w smaku, przynajmniej dla mnie i rodzinki.A olej ryżowy polecam - do smażenia np piersi z kurczaczka czy warzywek na azjatycki sposób dla mnie super. Pozdrawiam :) Monika
UsuńRaczej nie komentuję wpisów, ale w tym przypadku musiałam zrobić wyjątek. Sałatka MEGA!!!!! Mąż powiedział, że lepsza niż w chińczyku, do którego zwykle chodzimy i że chce taką do każdego obiadu XD. Nawet nie podejrzewałam, że jest taka prosta w przyrządzeniu. P.S. użyłam octu ryżowego, jak sugerowała jedna z komentujących a olej dałam rzepakowy :).
OdpowiedzUsuńPrzyłączam się do pochwał :) Surówka rzeczywiście smakuje tak samo, jak w "Chińczykach". Już dawno się zastanawiałam, jak ją robią :) Przepis naprawdę prosty, a smak super!
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo Anika, próbowałam wiele razy wyciągnąć od chińczyków jak zrobić taką surówkę i nic, jeden nawet wepchnął mi jakiś ich sos ( nie powiem smaczny był ale do kurczaka a nie do surówki ) nawet raz robiłam z octem i z olejem ale nie wpadłam na pomysł by go zagotować. Wielkie dzięki za ten przepis, Kapusta i marchew stały się moimi bywalcami w lodówce ps. rzeczywiście z octem ryżowym smakuje lepiej, kwasek pozostaje a zapachu nie ma, co do oleju to nie czuć różnicy zbytnio, a olej ryżowy polecam do wszelkiego rodzaju sałat i do smażenia kurczaka.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacja !! :) Pyszotka :)
Czy zamiast octu ryżowego,można użyć octu winnego(z białego wina)?
OdpowiedzUsuńCzy będzie jakaś zasadnicza różnica w smaku?
Robiłam dziś surówkę i dodałam ocet winny. Zdecydowanie jest różnica w smaku - na niekorzyść niestety. O niebo lepsza jest z octem ryżowym.
OdpowiedzUsuńWczoraj zebrałem się i również zrobiłem tą surówkę... ja dla odmiany (z braku octu winnego) dodałem trochę oceto balsamico i octu jabłkowego w proporcji 1/3 do 2/3. Wyszła równie dobra, choć smak ma lekko specyficzny ale mi to odpowiada :) Pozdrawiam i dziękuję za przepis bo jest szybki i daje świetne rezultaty.
OdpowiedzUsuńRewelacyjna surówka! To jest mój pierwszy internetowy komentarz jakiegokolwiek przepisu, ale musiałam, ta sałatka jest tego warta! Palce lizać!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że surówka smakuje:)
Usuńnajwyżej 2 łyżki stołowe oleju i reszta wody bo jest zbyt tłuste i przez to nie zbyt smaczne...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTeż nigdy nic nie komentuje, ale muszę to napisać, żeby wszyscy którzy lubią tą surówkę wypróbowali ten przepis. To jest TEN smak! Jest genialna, właśnie taka jak lubię! Tylko poszłam za radą osób które proponują ta wersję z octem ryżowym, a także użyłam oleju ryżowego. Następnym razem dodam dosłownie odrobinę mniej cukru, a tak poza tym to jest wyśmienita! Polecam każdemu fanowi chińskiego jedzonka :))
OdpowiedzUsuńocet ryżowy koniecznie a czosnek polski bo chiński zielenieje
OdpowiedzUsuńSurówka pyszna, a czosnek właśnie zzieleniał - mimo że zachwalany jako polski na bazarku.
OdpowiedzUsuńZrobiłam tą surówkę i jestem zachwycona! Zupełnie taka sama jak od chińczyka! Chętnie wypróbuję kolejne przepisy z tego bloga :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwygląda na smaczną ,żeby w ROI tak chinole robili,a tu tylko sosy ;(
OdpowiedzUsuńNajlepsza surówka do chinszczyzny. Zawsze ją robie i do drobiu i do ryby tez przepyszna.
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacja ;-) Wpisuję do mojego zeszytu z przepisami. Nareszcie mogę zrobić moją ulubioną surówkę w domu.
OdpowiedzUsuńREWELACYJNA!Zamowilam panierke panko do piersi, zrobilam przepyszna surowke(twojego przepisu),ryz,sos chili i warzywa chinskie.Chinczyk w moim miescie stracil klienta,robie sama.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że surówka przypadła Ci do gustu! :-)
UsuńSurówka OK, ale za to "mi najbardziej smakuje" dałbym linijką po łapce (gdyby to było pół wieku tremu, teraz nie wolno).
OdpowiedzUsuńMożna z surówką nieco "powariantować", np. oleju i cukru tyle, co octu (najlepiej ryżowego), czyli po 1/3 szklanki, za to czosnku ciut więcej - 2-3 ząbki. Można też marchewkę utrzeć na drobniejszych oczkach, żeby nie trzeba jej gryźć.
Czy można użyć octu spirytusowego?
OdpowiedzUsuńOcet spirytusowy ma ostry smak i zapach i w takiej sałatce może być drażniący, dlatego polecam ocet winny lub ryżowy ( ten ostatni jest jeszcze łagodniejszy od octu winnego). A jeśli ocet winny to oczywiście biały.
UsuńOcet ryżowy ma 3% a winny 6% . To cała tajemnica.
OdpowiedzUsuńTrzeba przyznać, że surówka smakuje rewelacyjnie i robi się ją ekspresowo. Przy następnej okazji dołożę trochę prażonych mielonych orzechów i będzie rewelacja.
OdpowiedzUsuńWitam znowu robię tę surówkę pychota smakuje nawet sama - pozdrawiam ewa
OdpowiedzUsuńCieszę się :-)
UsuńBardzo chcę zrobić tę surówkę. Przeraża mnie jednak ocet. nieistotne jaki jest jego rodzaj.Czy nie mogłabym zamiast octu użyć cytryny z dodatkiem wody?
OdpowiedzUsuńta surówka jest przepyszna,często ją robie ,polecam wszystkim. Maria
OdpowiedzUsuńSurówka wyje-bana w kosmos , jest tak dobra ,że aż kuwra bajka. Mówiłem naczelnikowi z Białej ,że kuźwa ide na kuchnie i bd pichcił jak szalony . Ziomy są za ,ai klawisza przekabacim na tą surówę. Piękne dzięki szefowa :)
OdpowiedzUsuńSurówka fantastyczna i z tego przepisu gości na naszym stole od kilku lat.
OdpowiedzUsuńMiło mi:-)
Usuń