niedziela, 28 kwietnia 2013

Surówka z białej kapusty, jak w chińskiej restauracji

Surówka z białej kapusty, jak w chińskiej restauracji



Zawsze mi smakowała surówka "chińska" jadana w restauracjach chińskich. I w końcu postanowiłam zrobić taką surówkę samodzielnie. I kilka dni temu powtórzyłam ją kolejny raz, bo bardzo nam w domu smakowała. Surówka jest pyszna, a nie ma z nią zbyt dużo pracy. Nie trzeba też zbyt wielu składników, aby ją przyrządzić. 

 

Składniki:
  • pół główki białej kapusty ( średniej wielkości )
  • 2 marchewki
  • ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki octu winnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • łyżeczka soli
  • pół szklanki cukru
Sposób wykonania:
  • Kapustę obieramy z wierzchnich liści i cienko szatkujemy
  • Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach 
  • Kapustę mieszamy z marchewką
  • Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy olej, ocet, przeciśnięty czosnek oraz cukier i sól.
  • Wrzącą zalewą zalewamy kapustę z marchewką, mieszamy i ugniatamy łyżką. Pozostawiamy do ostudzenia i przykrytą odstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień
  • Mi najbardziej pasuje do dań z drobiu i do ryżu
 

26 komentarzy:

  1. mmmm, b. taką lubię :)))))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbuję :)akurat zrobiłam zakupy w Lidlu więc biorę się do roboty.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za ten przepis...wygląda smakowicie i pewnie jest pyszna:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę wypróbować przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  6. naprawdę pyszna też taką robię

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobilam .super surowka ,smaczna polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam,
    Mam pytanie czy faktycznie należy użyć pół szklanki cukru przy połowie główki kapusty? Wydaje się to być strasznie dużo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, a surówka wcale nie będzie przesadnie słodka. Będzie miała swój specyficzny smaczek. Oczywiście mozna dac tego cukru nieco mniej, jeśli wydaje sie nam taka ilość zbyt duża

      Usuń
    2. Jeszcze w restauracji chińskiej surówkę posypują po wierzchu czymś fajnym, ale nie wiem co to?

      Usuń
  9. A dodajcie do tej surówki orzechy laskowe, bardzo dobry dotatek i te orzechy chyba są obsmarzane trochę. A jadłem taką surowke w restauraci Lemonka - Smak Orientu , ul. Żaryna 2B 02-593 Warszawa

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacja, od dłuższego czasu szukam chińskiej suróweczki, niestety moje eksperymenty nie dawały zadowalającego rezultat. Surówka rewelacyjna taka jak w chińskich knajpkach . Polecam. A zapomniałam koniecznie przed podaniem posypcie uprażonym sezamem (sezam smażymy na suchej patelni)!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja też uwielbiam surówki podawane w chińskich i tajskich knajpkach. I w końcu postanowiłam zrobić coś podobnego w domku .Surówka z Twojego przepisu mniam ale małe.... ale :-) zdecydowanie bardziej smakowita jest kiedy zamiast octu winnego używam octu ryżowego ( nie ma tego "octowego fetorku") i to samo z olejem (ryżowy lepiej tu smakuje). Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie używałam dotąd octu ryzowego i oleju też nie, ale może czas, aby wypróbować:) A

      Usuń
    2. Ja używam rzadko, właściwie tylko do kuchni chińskiej, no powiedzmy wschodniej generalnie. Polecam gorąco. Octu używam chyba tylko właśnie do takiej surówki ale ponieważ jest sprzedawany w małych butelaczkach nie ma problemu - dwa razy surówka i po occie. Spróbuj koniecznie - jest kolosalna róznica w smaku, przynajmniej dla mnie i rodzinki.A olej ryżowy polecam - do smażenia np piersi z kurczaczka czy warzywek na azjatycki sposób dla mnie super. Pozdrawiam :) Monika

      Usuń
  12. Raczej nie komentuję wpisów, ale w tym przypadku musiałam zrobić wyjątek. Sałatka MEGA!!!!! Mąż powiedział, że lepsza niż w chińczyku, do którego zwykle chodzimy i że chce taką do każdego obiadu XD. Nawet nie podejrzewałam, że jest taka prosta w przyrządzeniu. P.S. użyłam octu ryżowego, jak sugerowała jedna z komentujących a olej dałam rzepakowy :).

    OdpowiedzUsuń
  13. Przyłączam się do pochwał :) Surówka rzeczywiście smakuje tak samo, jak w "Chińczykach". Już dawno się zastanawiałam, jak ją robią :) Przepis naprawdę prosty, a smak super!

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuje bardzo Anika, próbowałam wiele razy wyciągnąć od chińczyków jak zrobić taką surówkę i nic, jeden nawet wepchnął mi jakiś ich sos ( nie powiem smaczny był ale do kurczaka a nie do surówki ) nawet raz robiłam z octem i z olejem ale nie wpadłam na pomysł by go zagotować. Wielkie dzięki za ten przepis, Kapusta i marchew stały się moimi bywalcami w lodówce ps. rzeczywiście z octem ryżowym smakuje lepiej, kwasek pozostaje a zapachu nie ma, co do oleju to nie czuć różnicy zbytnio, a olej ryżowy polecam do wszelkiego rodzaju sałat i do smażenia kurczaka.

    OdpowiedzUsuń

  15. Przepis rewelacja !! :) Pyszotka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy zamiast octu ryżowego,można użyć octu winnego(z białego wina)?
    Czy będzie jakaś zasadnicza różnica w smaku?

    OdpowiedzUsuń
  17. Robiłam dziś surówkę i dodałam ocet winny. Zdecydowanie jest różnica w smaku - na niekorzyść niestety. O niebo lepsza jest z octem ryżowym.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wczoraj zebrałem się i również zrobiłem tą surówkę... ja dla odmiany (z braku octu winnego) dodałem trochę oceto balsamico i octu jabłkowego w proporcji 1/3 do 2/3. Wyszła równie dobra, choć smak ma lekko specyficzny ale mi to odpowiada :) Pozdrawiam i dziękuję za przepis bo jest szybki i daje świetne rezultaty.

    OdpowiedzUsuń
  19. Rewelacyjna surówka! To jest mój pierwszy internetowy komentarz jakiegokolwiek przepisu, ale musiałam, ta sałatka jest tego warta! Palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że surówka smakuje:)

      Usuń
  20. najwyżej 2 łyżki stołowe oleju i reszta wody bo jest zbyt tłuste i przez to nie zbyt smaczne...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń