Surówka z białej kapusty, jak w chińskiej restauracji

Surówka z białej kapusty, jak w chińskiej restauracji



Zawsze mi smakowała surówka "chińska" jadana w restauracjach chińskich. I w końcu postanowiłam zrobić taką surówkę samodzielnie. I kilka dni temu powtórzyłam ją kolejny raz, bo bardzo nam w domu smakowała. Surówka jest pyszna, a nie ma z nią zbyt dużo pracy. Nie trzeba też zbyt wielu składników, aby ją przyrządzić. 

 

Składniki:
  • pół główki białej kapusty ( średniej wielkości )
  • 2 marchewki
  • ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki octu winnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • łyżeczka soli
  • pół szklanki cukru
Sposób wykonania:
  • Kapustę obieramy z wierzchnich liści i cienko szatkujemy
  • Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach 
  • Kapustę mieszamy z marchewką
  • Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy olej, ocet, przeciśnięty czosnek oraz cukier i sól.
  • Wrzącą zalewą zalewamy kapustę z marchewką, mieszamy i ugniatamy łyżką. Pozostawiamy do ostudzenia i przykrytą odstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień
  • Mi najbardziej pasuje do dań z drobiu i do ryżu
 

Komentarze

  1. mmmm, b. taką lubię :)))))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbuję :)akurat zrobiłam zakupy w Lidlu więc biorę się do roboty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Produkty z Lidla i z biedrony się do tego nie nadają chyba ze lubisz płaski smak.

      Usuń
    2. Oczywiście w orientalnych restauracjach zamawiają produkty w hurtowniach i sklepach ekologicznych. Dlatego też kapusta, marchewka, cukier, sól no i rzecz jasna OCET z lidla czy biedry jest tylko sztucznym zamiennikiem i spowoduje płaski smak... Gratuluję logiki i podejścia do jakości żywności.

      Usuń
    3. Nie pasuje to nie rób i kup sobie inny składnik albo podaj jaki nie jest PLASKI

      Usuń
  3. Dziękuję za ten przepis...wygląda smakowicie i pewnie jest pyszna:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę wypróbować przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. naprawdę pyszna też taką robię

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobilam .super surowka ,smaczna polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,
    Mam pytanie czy faktycznie należy użyć pół szklanki cukru przy połowie główki kapusty? Wydaje się to być strasznie dużo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, a surówka wcale nie będzie przesadnie słodka. Będzie miała swój specyficzny smaczek. Oczywiście mozna dac tego cukru nieco mniej, jeśli wydaje sie nam taka ilość zbyt duża

      Usuń
    2. Jeszcze w restauracji chińskiej surówkę posypują po wierzchu czymś fajnym, ale nie wiem co to?

      Usuń
    3. Zmielonymi, prażonymi orzeszkami ziemnymi niesolonymi. Nadają one specyficznego smaku.

      Usuń
    4. Te orzeszki odpowiadają za smak zwany umami - cała kuchnia azjatycka jest przepełniona tym smakiem... Wydaje mi się, że wzięło się to z historii głodu tego regionu - potrawy kuchni azjatyckiej są sycące właśnie z powodu tego smaku i jego źródeł.
      Szkoda, że się o tym bardzo często zapomina w Polsce, zreszta nie tylko o tym charakterystycznym akcencie kuchni zagranicznych.

      Usuń
  8. A dodajcie do tej surówki orzechy laskowe, bardzo dobry dotatek i te orzechy chyba są obsmarzane trochę. A jadłem taką surowke w restauraci Lemonka - Smak Orientu , ul. Żaryna 2B 02-593 Warszawa

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacja, od dłuższego czasu szukam chińskiej suróweczki, niestety moje eksperymenty nie dawały zadowalającego rezultat. Surówka rewelacyjna taka jak w chińskich knajpkach . Polecam. A zapomniałam koniecznie przed podaniem posypcie uprażonym sezamem (sezam smażymy na suchej patelni)!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też uwielbiam surówki podawane w chińskich i tajskich knajpkach. I w końcu postanowiłam zrobić coś podobnego w domku .Surówka z Twojego przepisu mniam ale małe.... ale :-) zdecydowanie bardziej smakowita jest kiedy zamiast octu winnego używam octu ryżowego ( nie ma tego "octowego fetorku") i to samo z olejem (ryżowy lepiej tu smakuje). Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie używałam dotąd octu ryzowego i oleju też nie, ale może czas, aby wypróbować:) A

      Usuń
    2. Ja używam rzadko, właściwie tylko do kuchni chińskiej, no powiedzmy wschodniej generalnie. Polecam gorąco. Octu używam chyba tylko właśnie do takiej surówki ale ponieważ jest sprzedawany w małych butelaczkach nie ma problemu - dwa razy surówka i po occie. Spróbuj koniecznie - jest kolosalna róznica w smaku, przynajmniej dla mnie i rodzinki.A olej ryżowy polecam - do smażenia np piersi z kurczaczka czy warzywek na azjatycki sposób dla mnie super. Pozdrawiam :) Monika

      Usuń
  11. Raczej nie komentuję wpisów, ale w tym przypadku musiałam zrobić wyjątek. Sałatka MEGA!!!!! Mąż powiedział, że lepsza niż w chińczyku, do którego zwykle chodzimy i że chce taką do każdego obiadu XD. Nawet nie podejrzewałam, że jest taka prosta w przyrządzeniu. P.S. użyłam octu ryżowego, jak sugerowała jedna z komentujących a olej dałam rzepakowy :).

    OdpowiedzUsuń
  12. Przyłączam się do pochwał :) Surówka rzeczywiście smakuje tak samo, jak w "Chińczykach". Już dawno się zastanawiałam, jak ją robią :) Przepis naprawdę prosty, a smak super!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuje bardzo Anika, próbowałam wiele razy wyciągnąć od chińczyków jak zrobić taką surówkę i nic, jeden nawet wepchnął mi jakiś ich sos ( nie powiem smaczny był ale do kurczaka a nie do surówki ) nawet raz robiłam z octem i z olejem ale nie wpadłam na pomysł by go zagotować. Wielkie dzięki za ten przepis, Kapusta i marchew stały się moimi bywalcami w lodówce ps. rzeczywiście z octem ryżowym smakuje lepiej, kwasek pozostaje a zapachu nie ma, co do oleju to nie czuć różnicy zbytnio, a olej ryżowy polecam do wszelkiego rodzaju sałat i do smażenia kurczaka.

    OdpowiedzUsuń

  14. Przepis rewelacja !! :) Pyszotka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy zamiast octu ryżowego,można użyć octu winnego(z białego wina)?
    Czy będzie jakaś zasadnicza różnica w smaku?

    OdpowiedzUsuń
  16. Robiłam dziś surówkę i dodałam ocet winny. Zdecydowanie jest różnica w smaku - na niekorzyść niestety. O niebo lepsza jest z octem ryżowym.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wczoraj zebrałem się i również zrobiłem tą surówkę... ja dla odmiany (z braku octu winnego) dodałem trochę oceto balsamico i octu jabłkowego w proporcji 1/3 do 2/3. Wyszła równie dobra, choć smak ma lekko specyficzny ale mi to odpowiada :) Pozdrawiam i dziękuję za przepis bo jest szybki i daje świetne rezultaty.

    OdpowiedzUsuń
  18. Rewelacyjna surówka! To jest mój pierwszy internetowy komentarz jakiegokolwiek przepisu, ale musiałam, ta sałatka jest tego warta! Palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  19. najwyżej 2 łyżki stołowe oleju i reszta wody bo jest zbyt tłuste i przez to nie zbyt smaczne...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Też nigdy nic nie komentuje, ale muszę to napisać, żeby wszyscy którzy lubią tą surówkę wypróbowali ten przepis. To jest TEN smak! Jest genialna, właśnie taka jak lubię! Tylko poszłam za radą osób które proponują ta wersję z octem ryżowym, a także użyłam oleju ryżowego. Następnym razem dodam dosłownie odrobinę mniej cukru, a tak poza tym to jest wyśmienita! Polecam każdemu fanowi chińskiego jedzonka :))

    OdpowiedzUsuń
  21. ocet ryżowy koniecznie a czosnek polski bo chiński zielenieje

    OdpowiedzUsuń
  22. Surówka pyszna, a czosnek właśnie zzieleniał - mimo że zachwalany jako polski na bazarku.

    OdpowiedzUsuń
  23. Zrobiłam tą surówkę i jestem zachwycona! Zupełnie taka sama jak od chińczyka! Chętnie wypróbuję kolejne przepisy z tego bloga :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. wygląda na smaczną ,żeby w ROI tak chinole robili,a tu tylko sosy ;(

    OdpowiedzUsuń
  25. Najlepsza surówka do chinszczyzny. Zawsze ją robie i do drobiu i do ryby tez przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
  26. Przepis rewelacja ;-) Wpisuję do mojego zeszytu z przepisami. Nareszcie mogę zrobić moją ulubioną surówkę w domu.

    OdpowiedzUsuń
  27. REWELACYJNA!Zamowilam panierke panko do piersi, zrobilam przepyszna surowke(twojego przepisu),ryz,sos chili i warzywa chinskie.Chinczyk w moim miescie stracil klienta,robie sama.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że surówka przypadła Ci do gustu! :-)

      Usuń
  28. Surówka OK, ale za to "mi najbardziej smakuje" dałbym linijką po łapce (gdyby to było pół wieku tremu, teraz nie wolno).
    Można z surówką nieco "powariantować", np. oleju i cukru tyle, co octu (najlepiej ryżowego), czyli po 1/3 szklanki, za to czosnku ciut więcej - 2-3 ząbki. Można też marchewkę utrzeć na drobniejszych oczkach, żeby nie trzeba jej gryźć.

    OdpowiedzUsuń
  29. Czy można użyć octu spirytusowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ocet spirytusowy ma ostry smak i zapach i w takiej sałatce może być drażniący, dlatego polecam ocet winny lub ryżowy ( ten ostatni jest jeszcze łagodniejszy od octu winnego). A jeśli ocet winny to oczywiście biały.

      Usuń
  30. Ocet ryżowy ma 3% a winny 6% . To cała tajemnica.

    OdpowiedzUsuń
  31. Trzeba przyznać, że surówka smakuje rewelacyjnie i robi się ją ekspresowo. Przy następnej okazji dołożę trochę prażonych mielonych orzechów i będzie rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  32. Witam znowu robię tę surówkę pychota smakuje nawet sama - pozdrawiam ewa

    OdpowiedzUsuń
  33. Bardzo chcę zrobić tę surówkę. Przeraża mnie jednak ocet. nieistotne jaki jest jego rodzaj.Czy nie mogłabym zamiast octu użyć cytryny z dodatkiem wody?

    OdpowiedzUsuń
  34. ta surówka jest przepyszna,często ją robie ,polecam wszystkim. Maria

    OdpowiedzUsuń
  35. Surówka wyje-bana w kosmos , jest tak dobra ,że aż kuwra bajka. Mówiłem naczelnikowi z Białej ,że kuźwa ide na kuchnie i bd pichcił jak szalony . Ziomy są za ,ai klawisza przekabacim na tą surówę. Piękne dzięki szefowa :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Surówka fantastyczna i z tego przepisu gości na naszym stole od kilku lat.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz