niedziela, 28 kwietnia 2013

Wiosenny twarożek do chleba ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Wiosenny twarożek do chleba ze szczypiorkiem i rzodkiewką






Pyszna pasta serowa. Zawsze z niecierpliwością czekam na wiosnę, aby móc przyrządzić coś ze świeżych owoców i warzyw. Serek to jedna z tych potraw, które goszczą na moim stole wraz z pierwszymi oznakami wiosny na bazarze, czyli z naszą rodzimą rzodkiewką i szczypiorkiem. Co prawda szczypiorek można dostać teraz już przez cały rok, ale pyszna, jędrna rzodkieweczka pojawia się dopiero na wiosnę. I w końcu mogę przystąpić do przygotowania twarożku, takiego, jaki bardzo u nas lubimy.

 

Składniki:
  • 500g półtłustego twarogu
  • 6 dużych łyżek gęstej śmietany 18%
  • 7-8 rzodkiewek
  • pół dużego pęczka szczypiorku
  • sól 
  • pieprz
Sposób wykonania:

Twarożek do chleba, aby był gładki przyrządzam najczęściej przy pomocy malaksera z ostrym metalowym nożykiem. Można też rozetrzeć ser ze śmietaną za pomocą blendera i też czasami tak robię, gdy nie chce mi się wyciągać malaksera. Oczywiście można też rozetrzeć ser ręcznie, ale wtedy nie będzie taki gładki.
Ser siekam w malakserze razem ze śmietaną. Dodaję sól i pieprz ( według upodobań ). Gdy ser jest już odpowiednio gładki dorzucam do niego pokrojone w drobniutką kosteczkę rzodkiewki i drobno posiekany szczypiorek. Delikatnie mieszam za pomocą łyżki i przekładam masę do kamionkowego naczynia.
Doskonale smakuje ze świeżym chlebem posmarowanym masłem. Na chleb można tez nałożyć plasterek szynki i dopiero na szynkę twarożek! Palce lizać!!


3 komentarze:

  1. Również dodałam dzisiaj na bloga twarożek. Domowy przepis zachęcam do zrobienia domowego twarożku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki twarożek jest pyszny i warty polecenia. My robiliśmy swój, koperkowy z ogórkiem małosolnym, tak wyszedł:
    http://www.jakugotujesz.pl/?recipes=twarozek-koperkowy-z-ogorkiem-malosolnym

    Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń