Pyszna
pasta serowa. Zawsze z niecierpliwością czekam na wiosnę, aby móc
przyrządzić coś ze świeżych owoców i warzyw. Serek to jedna z tych
potraw, które goszczą na moim stole wraz z pierwszymi oznakami wiosny na
bazarze, czyli z naszą rodzimą rzodkiewką i szczypiorkiem. Co prawda
szczypiorek można dostać teraz już przez cały rok, ale pyszna, jędrna
rzodkieweczka pojawia się dopiero na wiosnę. I w końcu mogę przystąpić
do przygotowania twarożku, takiego, jaki bardzo u nas lubimy.
Składniki:
- 500g półtłustego twarogu
- 6 dużych łyżek gęstej śmietany 18%
- 7-8 rzodkiewek
- pół dużego pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Twarożek
do chleba, aby był gładki przyrządzam najczęściej przy pomocy malaksera z ostrym
metalowym nożykiem. Można też rozetrzeć ser ze śmietaną za pomocą blendera i też czasami tak robię, gdy nie chce mi się wyciągać malaksera. Oczywiście można też rozetrzeć ser ręcznie, ale
wtedy nie będzie taki gładki.
Ser
siekam w malakserze razem ze śmietaną. Dodaję sól i pieprz ( według
upodobań ). Gdy ser jest już odpowiednio gładki dorzucam do niego
pokrojone w drobniutką kosteczkę rzodkiewki i drobno posiekany szczypiorek.
Delikatnie mieszam za pomocą łyżki i przekładam masę do kamionkowego
naczynia.
Doskonale
smakuje ze świeżym chlebem posmarowanym masłem. Na chleb można tez
nałożyć plasterek szynki i dopiero na szynkę twarożek! Palce lizać!!
Również dodałam dzisiaj na bloga twarożek. Domowy przepis zachęcam do zrobienia domowego twarożku :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką pastę:)
OdpowiedzUsuńTaki twarożek jest pyszny i warty polecenia. My robiliśmy swój, koperkowy z ogórkiem małosolnym, tak wyszedł:
OdpowiedzUsuńhttp://www.jakugotujesz.pl/?recipes=twarozek-koperkowy-z-ogorkiem-malosolnym
Pozdrawiamy!