Klasyczna niemiecka sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana jest bardzo charakterystyczna dla kuchni niemieckiej. Niemcy lubują się w ogóle w potrawach z ziemniaków, zresztą tak jak i my. Oczywiście sposobów przyrządzania sałatek ziemniaczanych w Niemczech jest zapewne tyle co gospodyń, ale taką serwowała mi zaprzyjaźniona rodzina niemiecka i myślę, ze jest to taka najbardziej tradycyjna wersja niemieckiej sałatki ziemniaczanej.
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 4 łyżki białego octu winnego
- 6 cebul dymek drobno posiekanych
- 25 ml majonezu
- 375 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki koperku, szczypiorku lub natki pietruszki drobno posiekanych
Sposób wykonania:
- Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ugotowaniu obrać ze skórki, kiedy będą jeszcze bardzo ciepłe. Pokroić w plasterki.
- Ziemniaki przełożyć do miski, dodać posiekane cebule dymki. Bulion i ocet winny wlać do rondelka i doprowadzić do wrzenia. Gorący płyn wylać na ziemniaki, delikatnie wymieszać, by pokrył wszystkie plasterki. Odstawić na 30 minut, po czym wylać płyn, który nie zdążył się wchłonąć.
- Dodać majonez i delikatnie wymieszać. Gotową sałatkę posypać koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Bardzo lubię tą sałatkę tylko dodaję jeszcze ogórki kiszone i konserwowe:)
OdpowiedzUsuńa ja drobno posiekany boczek zesmazony na skwareczki!palce lizac!
OdpowiedzUsuńdobry pomysl
UsuńWersja w plasterki jest szybka ale wszystkie sałatki kartoflane mnie najlepiej smakują pokrojone w kostkę
OdpowiedzUsuń