Młoda kapusta z boczkiem
Wczoraj pojechałam na bazar, a tam zobaczyłam młode kapustki.
Na gotowaną młodą kapustę już od dawna miałam smaka. Zawsze na wiosnę, gdy tylko się pojawia, gotuję ja kilkakrotnie.
Mam
kilka sposobów jej przyrządzania. Tym razem rozpoczęłam od kapusty
gotowanej z pomidorami i boczkiem. mniam mniam, palce lizać!:)
Jak
nie mam pod ręką pomidorów to dodaję po prostu przecier pomidorowy. Tym
razem miałam dwa miękkie pomidory, co okazało się za mało na taką ilość
kapusty, jaką gotowałam ( 2 główki ), więc oprócz przetartych
rozgotowanych w osobnym naczyniu pomidorów dodałam też kilka łyżek
przecieru pomidorowego.
Składniki:
- 2 główki młodej kapusty
- 30 dkg boczku ( średnio tłustego)
- 1 średniej wielkości cebula
- szczypta kminku w ziarenkach i szczypta kminku mielonego
- kilka miękkich pomidorów lub 3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy. Poszatkowaną wrzucamy do garnka i lekko solimy.
Zalewamy ok. 1 litrem wody. Dodajemy kminek: w proszku i w ziarenkach.
Gotujemy
ok.pół godziny. W tym czasie przygotowujemy boczek: kroimy go w kostkę i
podsmażamy na patelni. Gdy puści tłuszcz dodajemy drobno pokrojoną
cebulkę i wszystko razem smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy do
kapusty.
Do
kapusty z boczkiem dodajemy przecier pomidorowy lub rozgotowane ( w
osobnym naczyniu ) i przetarte przez sito pomidory. Gotujemy jeszcze
chwilkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ja serwuję taką kapustę ze schabowym i młodymi ziemniakami.
Uwielbiam taka kapuche:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne:) kapusta w kazdym wydaniu jest super:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Zgadza się! Kapusta jest w stałym repertuarze mojej kuchni i to pod różnymi postaciami. Pozdrowienia:)
UsuńPrzepis ciekawy, ale ze względu na boczek nie powinien znajdować się w dziale "Jarskie".
OdpowiedzUsuńPrawda! Przeoczenie!
Usuń