środa, 8 maja 2013

Młoda kapusta z boczkiem

Młoda kapusta z boczkiem



























Wczoraj pojechałam na bazar, a tam zobaczyłam młode kapustki. 
Na gotowaną młodą kapustę już od dawna miałam smaka. Zawsze na wiosnę, gdy tylko się pojawia, gotuję ja kilkakrotnie. 
Mam kilka sposobów jej przyrządzania. Tym razem rozpoczęłam od kapusty gotowanej z pomidorami i boczkiem. mniam mniam, palce lizać!:)
Jak nie mam pod ręką pomidorów to dodaję po prostu przecier pomidorowy. Tym razem miałam dwa miękkie pomidory, co okazało się za mało na taką ilość kapusty, jaką gotowałam ( 2 główki ), więc oprócz przetartych rozgotowanych w osobnym naczyniu pomidorów dodałam też kilka łyżek przecieru pomidorowego.
Taka kapusta najlepiej smakuje do schabowego i młodych ziemniaków z masłem i koperkiem!


Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty
  • 30 dkg boczku ( średnio tłustego)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • szczypta kminku w ziarenkach i szczypta kminku mielonego
  • kilka miękkich pomidorów lub 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania: 

Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy. Poszatkowaną wrzucamy do garnka  i lekko solimy.

Zalewamy ok. 1 litrem wody. Dodajemy kminek: w proszku i w ziarenkach.

Gotujemy ok.pół godziny. W tym czasie przygotowujemy boczek: kroimy go w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy puści tłuszcz dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i wszystko razem smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy do kapusty.

Do kapusty z boczkiem dodajemy przecier pomidorowy lub rozgotowane ( w osobnym naczyniu ) i przetarte przez sito pomidory. Gotujemy jeszcze chwilkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ja serwuję taką kapustę ze schabowym i młodymi ziemniakami.


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam taka kapuche:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne:) kapusta w kazdym wydaniu jest super:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się! Kapusta jest w stałym repertuarze mojej kuchni i to pod różnymi postaciami. Pozdrowienia:)

      Usuń
  3. Przepis ciekawy, ale ze względu na boczek nie powinien znajdować się w dziale "Jarskie".

    OdpowiedzUsuń