piątek, 17 maja 2013

Naleśniki z serem i truskawkami

Naleśniki z serem i truskawkami

Sezon truskawkowy powoli się zaczyna, więc dania z truskawkami niedługo będą na porządku dziennym. Ale na polskie truskawki musimy jeszcze poczekać. 
Póki co na rozpoczęcie sezonu zrobiłam naleśniki z serem i truskawkami, które uwielbiam. Nie odmówiłam więc ich sobie, gdy pojawiły się na bazarze. Przepis na naleśniki , taki jak zwykle. Ser też przyrządzam zawsze wg tej samej receptury. Więc te naleśniki różnią się od tych z serem tylko tym, że do sera dodaję pokrojone truskawki. A całość podaję z musem truskawkowym zamiast z cukrem pudrem czy sosem czekoladowym. Jedzenie wyśmienite, nie tylko dla jaroszy!! Mogłabym jeść takie naleśniki codziennie, tylko kto by miał tyle siły, żeby
je smażyć na okrągło!!:)


Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 200 g mąki ( trochę więcej niż szklanka )
  • 2 szklanki mleka
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy/oleju
  • ewentualnie 1 łyżeczka cukru
Składniki na farsz serowy:
  • 40 dkg sera białego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • + 3 - 4 łyżki masła do podsmażenia gotowych naleśników 
Dodatkowo: 

ok. 70 - 80 dkg truskawek ( część do nadziewania naleśników, a część do przyrządzenia musu )



Sposób wykonania:
  • Składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aby nie było grudek ( przeważnie robię go w takim naczyniu - miarce z rączką, bo posiada dzióbek i ciasto łatwo się wylewa nie kapiąc potem po całej kuchni )
  • Ser, żółtka, cukier i śmietanę ucieramy w malakserze na gładką masę ( lub ręcznie, ale ser wtedy nie będzie taki gładki ). 
  • Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Przed wylaniem na patelnię ciasta skrapiamy ją kilkoma kroplami oleju i energicznymi ruchami rozprowadzamy tłuszcz na gorącej patelni. Naleśnik podsmażamy na jasnozłoty kolor i przewracamy na drugą stronę, aby również lekko się przyrumienił
  • Naleśniki smarujemy niezbyt grubą warstwą sera, na połowie układamy pokrojone w kawałeczki truskawki i dwukrotnie składamy na pół, aby powstał a la trójkąt
  • Na patelniach lub patelni ( jeśli będziemy to robić etapami ) rozgrzewamy po łyżce masła, układamy na niej naleśniki i podsmażamy z obu stron na ładny złoty kolor
  • Serwujemy polane musem truskawkowym. Można dodatkowo osłodzić cukrem pudrem

Mus truskawkowy:

Ok. 50 dkg truskawek miksujemy z 2 lub 3 łyżkami cukru ( najlepiej pudru) - ilość cukru zależy od upodobań

 

3 komentarze:

  1. Z chęcią zobaczyłabym to u siebie na podwieczorku :D Zapraszam http://cynamon.blogujaca.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. no wspaniałe, z chęcia bym takiego naleśniczka skosztowała :))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają,kupiłam serek Pilos więc chyba zrobię.

    OdpowiedzUsuń