Sezon
truskawkowy powoli się zaczyna, więc dania z truskawkami niedługo będą na porządku
dziennym. Ale na polskie truskawki musimy jeszcze poczekać.
Póki co na rozpoczęcie sezonu zrobiłam naleśniki z serem i truskawkami, które uwielbiam. Nie odmówiłam więc ich sobie, gdy pojawiły się na bazarze. Przepis na naleśniki , taki jak zwykle. Ser też przyrządzam zawsze wg tej samej receptury. Więc te naleśniki różnią się od tych z serem tylko tym, że do sera dodaję pokrojone truskawki. A całość podaję z musem truskawkowym zamiast z cukrem pudrem czy sosem czekoladowym. Jedzenie wyśmienite, nie tylko dla jaroszy!! Mogłabym jeść takie naleśniki codziennie, tylko kto by miał tyle siły, żeby
je smażyć na okrągło!!:)
Póki co na rozpoczęcie sezonu zrobiłam naleśniki z serem i truskawkami, które uwielbiam. Nie odmówiłam więc ich sobie, gdy pojawiły się na bazarze. Przepis na naleśniki , taki jak zwykle. Ser też przyrządzam zawsze wg tej samej receptury. Więc te naleśniki różnią się od tych z serem tylko tym, że do sera dodaję pokrojone truskawki. A całość podaję z musem truskawkowym zamiast z cukrem pudrem czy sosem czekoladowym. Jedzenie wyśmienite, nie tylko dla jaroszy!! Mogłabym jeść takie naleśniki codziennie, tylko kto by miał tyle siły, żeby
je smażyć na okrągło!!:)
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 200 g mąki ( trochę więcej niż szklanka )
- 2 szklanki mleka
- jajko
- szczypta soli
- łyżka oliwy/oleju
- ewentualnie 1 łyżeczka cukru
Składniki na farsz serowy:
- 40 dkg sera białego
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- + 3 - 4 łyżki masła do podsmażenia gotowych naleśników
Dodatkowo:
Sposób wykonania:
- Składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aby nie było grudek ( przeważnie robię go w takim naczyniu - miarce z rączką, bo posiada dzióbek i ciasto łatwo się wylewa nie kapiąc potem po całej kuchni )
- Ser, żółtka, cukier i śmietanę ucieramy w malakserze na gładką masę ( lub ręcznie, ale ser wtedy nie będzie taki gładki ).
- Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Przed wylaniem na patelnię ciasta skrapiamy ją kilkoma kroplami oleju i energicznymi ruchami rozprowadzamy tłuszcz na gorącej patelni. Naleśnik podsmażamy na jasnozłoty kolor i przewracamy na drugą stronę, aby również lekko się przyrumienił
- Naleśniki smarujemy niezbyt grubą warstwą sera, na połowie układamy pokrojone w kawałeczki truskawki i dwukrotnie składamy na pół, aby powstał a la trójkąt
- Na patelniach lub patelni ( jeśli będziemy to robić etapami ) rozgrzewamy po łyżce masła, układamy na niej naleśniki i podsmażamy z obu stron na ładny złoty kolor
- Serwujemy polane musem truskawkowym. Można dodatkowo osłodzić cukrem pudrem
Z chęcią zobaczyłabym to u siebie na podwieczorku :D Zapraszam http://cynamon.blogujaca.pl
OdpowiedzUsuńno wspaniałe, z chęcia bym takiego naleśniczka skosztowała :))))))))))
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają,kupiłam serek Pilos więc chyba zrobię.
OdpowiedzUsuń