czwartek, 27 czerwca 2013

Bób na obiad z boczkiem i kiełbasą

Bób na obiad z boczkiem i kiełbasą




To właściwie żaden wielki przepis, tylko pomysł na smaczne danie z bobu! Minimalna praca, za to pyszny obiad bez wysiłku!! 
Danie jest sycące, więc starcza za cały obiad.





Składniki: ( na 3 - 4 porcje )

  • 1 kg bobu
  • 25 - 30 dkg boczku
  • 1 cebula
  • 30 - 40 dkg kiełbasy ( ja daję wiejską, dość pikantną )
Sposób wykonania:
  • Bób ugotować w osolonej wodzie
  • W międzyczasie boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć.  Dodać pokrojoną drobno cebulkę i razem smażyć, aż cebulka ładnie się zeszkli i lekko zbrązowieje
  • Na osobnej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojona w półplasterki. Odsączyć z tłuszczu i dodać do boczku
  • Bób po ugotowaniu odcedzić, przełożyć do miski i dodać do niego boczek z kiełbasą. Można wymieszać. Podawać jako samodzielne danie

3 komentarze:

  1. Bób boże jak ja go dawno nie jadłam, muszę przygotować teraz właśnie taki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego bobu jeszcze nigdy nie jadłam!
    Kupię w przyszłym tygodniu i wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń