środa, 26 czerwca 2013

Ciasto drożdżowe z serem, truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z serem, truskawkami i kruszonką





To bardzo smaczne ciasto. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wczoraj biorąc się za robienie tego ciasta nie wiedziałam, że nie mam w domu tyle mąki pszennej, ile potrzebuję, tz 400 g. Po zważeniu okazało się, że jest jej tylko 200 gram. Zaczęłam szukać na półce z mąkami i okazało się, że są różne rodzaje mąki żytniej, pszenna graham, kukurydziana, ziemniaczana i krupczatka. Cóż było robić, skoro zaczyn już rósł? Do mąki pszennej dosypałam mąkę kukurydzianą 150 g i 50 g mąki krupczatki. I wyszło smaczne ciasto o ładnym żółtym kolorze, za sprawą mąki kukurydzianej.
Kruszonka dość słabo się rumieni, więc jeśli chcemy, by była bardziej zrumieniona, pod koniec pieczenia możemy przełączyć grzanie tylko na górną grzałkę. Spód zawsze ładnie się wypieka, kruszonka zresztą też jest upieczona, ale dość bladziutka.
Ciasto upiekłam w blaszce o wymiarach 24x24. Forma jest odpinana, więc nie ma problemów z wyjmowaniem pierwszych kawałków ciasta. Niczym jej nie smarowałam, bo ciasto jest dość mocno nasączone masłem, ale oczywiście można blachę wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką. Mi w każdym razie ciasto nie przywarło w najmniejszym stopniu do formy, ale może to zaleta mojej blaszki.
Samo ciasto na ostatnim zdjęciu może wydawać się trochę nierówne, ale przyznam się, że nie chciało mi się wyjmować deski do wałkowania ciasta, dlatego ciasto rozciągnęłam palcami na dnie blaszki. Przy takich miękkich ciastach, jak to, często tak robię.
 


Składniki:

Na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej ( część mąki można zastąpić mąką kukurydzianą )
  • 1 całe jajko
  • 80 g cukru
  • 40 g drożdży
  • 120 ml letniego mleka
  • 120 g masła
  • łyżka otartej skórki z cytryny
  • szczypta soli
Na masę serową:
  • 450 - 500 g sera na serniki (ja dałam gotowy z wiaderka)
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
Na kruszonkę:
  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 120 g mąki
Dodatkowo: około 30 40 dkg truskawek

Sposób wykonania:
  • Z drożdży, łyżeczki cukru, odrobiny ciepłego mleka i łyżeczki mąki przygotować rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Masło stopić i przestudzić.
  • Mleko lekko podgrzać.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, całe jajko, szczyptę soli, skórkę z cytryny. Wlać mleko i przestudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto. 
  • Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim spód formy, delikatnie zawijając go około 1 cm na ścianki blaszki.
  • Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. 
  • W tym czasie przygotować masę serową: ser dokładnie wymieszać łyżką z dwoma całymi jajkami, sokiem z cytryny, cukrem i cukrem waniliowym do powstania jednolitej masy
  • Z podanych wyżej składników przygotować kruszonkę: masło rozetrzeć z cukrem i mąką do uzyskania większych i mniejszych okruchów.
  • Po 15 minutach na ciasto nałożyć masę serową. Na serze ułożyć umyte i odszypułkowane truskawki delikatnie dociskając do sera ( truskawki powinny być na serze tylko lekko dociśnięte, a nie wciśnięte w głąb, ). Całość równomiernie posypać kruszonką.
  • Piec w temperaturze 180 stopni około 45-50 minut.
 

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasta :) mniam mniam mogę je jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne ciasto, uwielbiam właśnie takie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpraszam się na 2 kawałki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jutro je zrobię ale ze śliwkami napiszę jak wyszło Irena

    OdpowiedzUsuń